Home » Авторски страници

Възпитаник на бургаската математическа гимназия е втори на IMO ‘2012

2012.07.20 Няма коментари
Spread the love

България има нов повод за гордост – единадесетокласникът от бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков извоюва сребърен медал н най-престижното и трудно математическо състезание в света – международната олимпиада IMO ‘2012. Домакин на 53-тото издание на най-прочутото математическо състезание бе Мар дел Плата, Аржентина.

Уникалното за международната олимпиада е, че тя не е за участници от определена възраст и клас. 100 различни държави бяха представени на състезанието от националните си отбори, с общ брой на всички участници 548. Българската шестица с ръководители проф. Николай Николов и проф. Петър Бойваленков бе съставена от най-добрите ни математици. Отсяването стана след 3-тия кръг на националната олимпиада по математика и още две контроли. Два дни по четири часа и половина всички състезатели се трудиха над общо 6 задачи, подбрани от авторитетното международно жури на IMO ‘2012. Българчетата спечелиха общо 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Бургаският медалист Тодор Марков е приет след 4-ти клас без изпит в ПМГ Бургас – печели организирано от гимназията състезание с отличен успех. Оттогава в продължение на 7 години той неспирно работи, защото разбира, че само талант не е достатъчен, а трябват целенасочени усилия и желание да се развиваш и да надграждаш постоянно. За него математиката е мироглед и карма, която шлифова и доразвива в училище с помощта на преподавателите и съучениците си. Баща му и брат му също са възпитаници на престижното училище, а майка му е завършила математическа гимназия в Пловдив. Тошко признава, че пътят до подобно върхово постижение е дълъг. Зад гърба си той има безброй участия в национални и международни състезания – сред които в Русия, Хонг Конг, Южна Корея, Индонезия, Босна, Румъния; и разбира се много награди.

„Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” Бургас прави всичко за своите възпитаници”, вълнува се г-жа Йовка Николова, преподавател в гимназията и учител на Тошко. „Организираме специализирани лагер-школи по математика, постоянно оптимизираме методологията на преподаване, винаги сме на разположение на учениците, когато имат нужда от нас. Имаме още много идеи за развитие талантите и инвестиция в нашите деца чрез различни уъркшопове и обучения и сме отворени за съфинансиране с оглед реализацията им,” коментира тя.

 

Комуникационна група

Имидж Едвъртайзинг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.