Home » Авторски страници, българи зад граница

Покана за честване 100-годишнината от откриването на златното съкровище на кан Кубрат

2012.07.18 Един коментар
Spread the love

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ

И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

СЪНАРОДНИЦИ, ПРИЯТЕЛИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ,

ПОТОМЦИ НА КАН КУБРАТ,

ЛЮБИТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА И ПЪТЕШЕСТВИЯТА ОТ ЦЯЛ СВЯТ,

 

На 17, 18 и 19 август 2012 г. в Малая Перешчепина, Новые Санжары и Полтава – Украйна ще се отбележи 100-годишният юбилей от откриването на златното съкровище на КАН КУБРАТ.

Преди сто години през месец юни 1912 г. в крайбрежните пясъци до река Ворскла край с. Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна, е открито едно от най-богатите съкровища в световната история от десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. Влетяло като хала в къщата на родителите си с вик: “Злато, мамо, много злато, в степта има много злато!” Малкият размахвал във високо вдигнатата си ръка искряща от блясък, макар с още полепнала по нея пръст, златна чаша. А цялата история започнала с детски ужас от бащин бой. На връщане от паша едно от телетата пропаднало в яма край пътя по брега. С големи усилия Фьодор и приятелчето му Иван Маджар го изтеглили от нея и… се вцепенили. Под краката на уплашеното животно блестели златен къс, малка златна табла и няколко чаши. Мълвата за несметното богатство с бързината на светлината се разчула из селото и жителите му хукнали към реката с кирки, мотики и брадви. След час нямало дом без купчина предмети от нечуваното съкровище. Единствено селският учител Виктор Парихин запазил трезв разсъдък, впрегнал каруцата, в луд галоп се озовал в Полтава. Там съобщил в градския музей и съвета за чудната находка.

Съкровището на Кан Кубрат е най-голямото, датиращо от ранното Средновековие. Съдържа над 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто – 50 кг.

Малкият Кубрат е възпитан в двора на византийския император в Константинопол. Византийските, арабските, старобългарските исторически източници с любов и уважение разказват за този владетел, за приетото от него християнство през 612 г. в Константинопол и присвоеното му високо звание – патриций. Кан Кубрат е бил умел държавник, силна и високообразована личност с голям авторитет. Той е успял да обедини българските племена северно от Кавказ и Черно море и да ги превърне във фактор на международната сцена. Завещава на своите синове да не се разделят, за да “не робуват на друг народ”. Обединявайки сили те са успели да създадат една от първите ранносредновековни държави и да дадат писменост на руснаци, украинци, белоруси, сърби. Английският изследовател, Арнолд Тойнби пише в 12-томното си издание за историята на народите, че в света е имало 21 цивилизации. Една от тях е българската. Разширявала границата си посредством своето силно културно влияние. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло Море, наричано в древността Тракийско.

Пет са големите прабългарски съкровища. Всички те маркират значими битки и територии, където водещи роли са имали великите властелини на старите българи. Всички те са пръснати по света – едни са в музеи, други в частни колекции. У нас се съхраняват само копия на някои от тези образци.

Златните колекции на българските владетели от ранното Средновековие не са просто древни иманета, те носят важни политически послания, твърдят учените. Съкровищата са мерило за властта, престижа и възможностите на държавния глава.

На 17 септември 2011 г. тържествено се отбеляза десетата годишнина от откриването паметника на Кан Кубрат по инициатива на г-жа Дора Костова, главен редактор на в-к „Роден край” и г-н Николай Габер, Президент на Събора на българите в Украйна.

По инициатива на Новосанжарската районна държавна администрация и на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» (учреден от граждани на Република България и Република Украйна, с активното съдействие на Посолството на България в Украйна), в продължение на традицията, с начало, поставено през 2001 г., на срещата в Нови Санжари от 17 декември 2011 г., бе взето решение да се организира честване на 100-годишнината от разкриването на златното съкровище и погребението на Кан Кубрат. Беше отчетено, че провеждането на събори допринася за съхраняването на братските отношения между украинския, българския и другите народи, формирали се на базата на Стара Велика България.

проект за мемориален комплекс на кан Кубрат

На 18-ти февруари в Посолството на Република България в гр. Киев се състоя работна среща, на която се постави начало на изграждането на Международен Организационен комитет по случай честването на 100-годишнината от разкриване златното съкровище и погребението на Кан Кубрат и построяване на Мемориален комплекс в с. Малая Перешчепина. Срещата откри Президентът на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» г-н Румен Спасов. Присъстваха над 30 представители на български организации от цяла Украйна, както от Областната управа в Полтава и Районната администрация в Нови Санжари.

За ръководител на Организационния комитет единодушно бе избран г-н Николай Габер, Президент на Събора на българите в Украйна, и се реши честването да се състои на 17, 18 и 19 август 2012 г., по време на известното Сорочинско изложение, което да се превърне в традиция с оглед на информационното отразяване на събитието, а така също осъществяване на взаимноизгодни и перспективни контакти в различни области на бизнеса.

Инициативата за честването и изграждането на Мемориалния комплекс е подета от Асоциацията на българите по света с председател проф. Александър Чирков.

На 10-ти март 2012 г. в офиса на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат», се състоя първото заседание на Международния Организационния комитет по подготовката на честванията, след което се проведоха заседания на 7 април и 19 май 2012 г.

На 6 юни 2012 г. в Украинската информационна агенция (УКРИНФОРМ) се проведе пресконференция за представителите на медиите в Украйна.

http://presscenter.ukrinform.ua/presscenter-4178.html

http://presscenter.ukrinform.ua/inc/ajaxvideo.php?id=1185

http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/indexa.php?asearch=TRUE&event_id=468633

Непосредствено след събитието, организирано от г-жа Дора Костова, главен редактор на в.  “Роден край”, по случай 100 годишния юбилей – «КУБРАТ СЪБИРА ПОТОМЦИТЕ СИ – 2012», събор, който от 2001 г. се провежда всяка година пред паметника на Кан Кубрат в с. Малая Перешчепина, Новосанжарски район, Полтавска област, на 9 юни 2012 г. в кметството се проведе заседание на Международния Организационен комитет, на което присъстваха представители на районната и областна администрации, кмета на селището и представител на Посолството на Република България в Република Украйна.

На 27.06.2012 г. в Пресклуба на БТА във Велико Търново се състоя пресконференция за българските медии с участието на г-н Николай Габер, Областния управител на област Велико Търново – проф. д-р Пенчо Пенчев, зам. областната управителка на Област Велико Търново г-жа Любомира Попова, доц. Пламен Павлов, координатор на Международния организационен комитет за България. Същият ден в старопрестолния град г-н Габер се срещна с кмета на града инж. Даниел Панов, с областния управител проф. д-р Пенчо Пенчев и зам. областната управителка на Област Велико Търново г-жа Любомира Попова, и с представители на бизнеса. Същият ден вечерта във Варна г-н Николай Габер се срещна със секретариата на Асоциацията на българите по света. По време на краткото си пребиваване в страната г-н Габер се срещна и с г-н Николай Димитров – кмет на гр. Несебър, г-н Буниян Саптомо – посланик на Индонезия в България, и с представители на бизнеса.

Изгражда се Български Организационен комитет с цел достойното участие на представители на България в честванията на 17, 18 и 19 август 2012 г. в Полтавска област, който е отворена структура. Към момента са се включили областните и заместник-областните управители на Бургас, София – област, Велико Търново, Плевен, Търговище, Шумен, Разград, кметовете на градовете Пловдив, Благоевград, Враца, Кубрат, Стражица и др. Както и представители на науката, културата, изкуствата като: Акад. Антон Дончев, Бедрос Киркоров, Леда Милева, Васил Михайлов, Нешка Робева, проф. Стоян Денчев, проф. Аксиния Джурова, проф. Александър Чирков, проф. Емил Янев, Георги Йорданов, Съни Сънински, Драгомир Шопов, Тамара Бъртон (внучка на Джон Атанасов ), Иглика Неделчева (директор на СПГЕ „Джон Атанасов”), Иво Хаджимишев и мн. др.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията прие предложението на Българския Организационен Комитет за издаване на юбилейна марка, посветена на 100-годишнината от откриване на гроба и съкровището на Кан Кубрат.

Изпратени са писма до:

1. Президента, с молба честването на 17, 18 и 19 август 2012 г. да бъде под негов патронаж;

2. Премиера, с молба да оглави българския инициативен комитет за достойното представяне на родината ни в отбелязване на тази знаменателна за всички българи годишнина;

3. Ръководството на Народното събрание;

4. Групата за приятелство България – Украйна в Парламента;

5. Министрите на външните работи, образованието, младежта и науката, културата; транспорта, информационните технологии и съобщенията;

6. Председателя на Агенцията за българите в чужбина;

7. Сто кмета на общини и областни управители;

8. Ректорите на университети в страната;

9. Участниците в Осмата световна среща на българските медии и мн.др.

 

Ще бъде обявен конкурс за рисунка, стихотворение, разказ и есе на тема „ЗАВЕТИТЕ НА КУБРАТ”, който искаме да се превърне в традиционен.

На 17, 18 и 19-ти август програмата на честването включва научна конференция и богата културна програма в Малая Перешчепина, Новые Санжары и Полтава.

Отчитайки огромния интерес на хората, които тръгват на тур из съкровищата по света, търсят легендите и свещените места считаме, че изграждането на Мемориалния комплекс „Кан Кубрат” ще се превърне в кауза както на всички българи по света, така и на всички представители на народи, формирали се на базата на Стара Велика България. Целта ни е съхраняването на националната памет, превръщайки го в притегателен център за всички българи, един от символите на българската духовност. От всички точки на Земята, всеки българин поне веднъж в живота си да има възможност да се преклони пред паметта и величието на основателя на Стара Велика България!

Историята трябва да се знае и изучава за да градим своето настояще и бъдеще. Трябва да обичаме своето минало и да се гордеем с него.

Международният организационен комитет отправя покана към всички българи по света да участват в тържествата на 17, 18 и 19 август 2012 г. в Полтавска област на Украйна. Надяваме се всяка българска общност да изпрати свои представители.

 

Обърнахме се с апел към представителите на българските медии по света:

9. Да обявят кампания за събиране средства за изграждане на Мемориален комплекс „КАН КУБРАТ”;

10. Да бъдат публикувани във всички медии по света журналистически материали, посветени на 100-годишнината от откриването на златното съкровище и гроба на Кан Кубрат.

Първи се отзоваха българските медии в Чикаго и Валенсия, за което им благодарим. Медийни партньори са: Списание 8 и Списание ОРЕНДА. Надяваме се всички останали да последват техния пример.

 

Обявена е кампания за събиране на средства за изграждане на Мемориалния комплекс „Кан Кубрат”.

Разработени са и спонсорски пакети.

Ако всеки от нас даде скромната си лепта (от 1 евро) след като сме 20 000 000 по света, а има и много богати българи, които биха могли да дадат и много повече, то вярваме, че с общи усилия можем да изградим Мемориален комплекс „КАН КУБРАТ и ще превърнем това сакрално място, част от европейското и световно наследство, в притегателен център за туристи, дейци на науката, културата и изкуствата от цял свят!

 

Всеки може да участва според възможностите си :

НАБИРАТЕЛНИ СМЕТКИ на МБФ «Хан Кубрат»

 

За украински гривни

 

Міжнародний благодійний фонд «ХАН КУБРАТ»

Код: 35644000

Рахунок: 26002059724001

 

Банк: Філія АТ «ІМЕКСБАНК» у місті Києві

МФО 300766

Код: 21705124

01133, м. Київ, вул. Л. Первомайського, 4

 

За щатски долари

 

INTERMEDIARY BANK:

DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY AMERICAS, NEW YORK USA

SWIFT: BKTRUS33

 

BENEFICIARY’S BANK:

IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.

SWIFT: IMEXUA2X

 

BENEFICIARY:

NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»

ACCOUNT: 26002059724001

 

За Евро

 

VARIANT 1

 

INTERMEDIARY BANK:

DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY

SWIFT: DEUTDEFF

 

BENEFICIARY’S BANK:

IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.

SWIFT: IMEXUA2X

 

BENEFICIARY:

NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»

ACCOUNT: 26002059724001

 

VARIANT 2

 

INTERMEDIARY BANK:

COMMERZBANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY

SWIFT: COBADEFF

 

BENEFICIARY’S BANK:

IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.

SWIFT: IMEXUA2X

 

BENEFICIARY:

NAME: Mіzhnarodnij blagodіjnij fond «KHAN KUBRAT»

ACCOUNT: 26002059724001

 

За руски рубли

 

Вариант 1

 

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:

АБ «СОБИНБАНК» Москва Россия

К/С №30101810400000000487

в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России

БИК 044525487 ИНН 7722076611

 

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:

АО «ИМЭКСБАНК»

К/С № 30111 810 6 00000118622

 

ПОЛУЧАТЕЛЬ:

NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»

ACCOUNT: 26002059724001

 

Вариант 2

 

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:

АК Сберегательный банк Российской Федерации (ОАО), Москва Россия

К/С №30101810400000000225

в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России

БИК 044525225. ИНН 7707083893

 

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:

АО «ИМЭКСБАНК»

К/С № 30111 810 900000000478

 

ПОЛУЧАТЕЛЬ:

NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»

ACCOUNT: 26002059724001

 

Вариант 3

 

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:

ОАО «Альфа Банк», Москва Россия.

К/С №30101810200000000593 в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России

БИК 044525593. ИНН 7728168971

 

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:

АО «ИМЭКСБАНК»

К/С № 30231810500000000109

 

ПОЛУЧАТЕЛЬ:

NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»

ACCOUNT: 26002059724001

 

Вариант 4

 

БАНК-КОРРЕСПОНДЕНТ:

АКБ „ПРОМСВЯЗЬБАНК”(ЗАО), Москва Россия.

К/С №30101810600000000119 в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России

БИК 044583119. ИНН 7744000912

 

БАНК ПОЛУЧАТЕЛЯ:

АО «ИМЭКСБАНК»

К/С № 30231810150000396601

 

ПОЛУЧАТЕЛЬ:

NAME: Международный благотворительный фонд «ХАН КУБРАТ»

ACCOUNT: 26002059724001

 

ИЛИ

НАБИРАТЕЛНИ СМЕТКИ на Асоциацията на българите по света

 

UniCreditt Bulbank: BIC (SWIFT) Code: UNCRBGSF;

70001518524198; IBAN BG22 UNCR 7000 1518 5241 98 (за български левове)

70001518523912; IBAN BG81 UNCR 7000 1518 5239 12 (за Евро)

 

На 17, 18 и 19 август 2012 г. в Малая Перешчепина можем да положим едно начало: да докажем, че не само се гордеем с постиженията на предците си, но сме и способни да им подражаваме, отчитайки реално произтичащите промени около нас! Живеейки в настоящето да докажем на света и на себе си, че не живеем ден за ден, интересувайки се само от себе си – едни заради бедност душевна и материална, а други от алчност.Нека докажем, че можем да гледаме в бъдещето и да сме единни! Защото хората, които живеят с мисълта за бъдещето, са онези, които движат света. Осмисляйки какъв е бил Кубрат, какво е изградил и ни е завещал, къде сме сега – всеки българин може да чертае мъдро пътя на бъдещото си развитие. Само така може да сме строители на новите обществени взаимоотношения, на хуманизма и да сме тези, които търсят смисъла на живота, не се страхуват от неизвестното и осъществяват мечтите си.

 

По всички въпроси относно: заявки за участие в честването, програма, настаняване, превеждане на средства, участие в строителството, идеи, въпроси и първите спонсори можете да потърсите повече информация на:

www. kubrat.in.ua

e-mail:   [email protected];    [email protected]

Skype:  kan.kubrat.100.2012.org   или  spasov_bre

+ 380 67 236 49 33 ; +359 889 888 772; +359 889 687 877; +359 9 888 19 739;

 

Координатор на Международния Организационен Комитет

и Президент на Конгреса на българите в Украйна

Акад. Николай Габер

 

Президент на Международния Благотворителен Фонд „Хан Кубрат”

Зам. координатор на Международния Организационен Комитет:

Румен Спасов

 

Координатор на Международния Организационен комитет за България:

Евгения Димитрова

One Comment »

 • Искандер said:

  Българио бедна, СРАМ ме е да те погледна!
  След като набеден проф.-заслужил иманяр-доказан масон Ник Овчаров ще закара до седмици монголски шамани на Свещенната Мадара да скверничат на малкото ни останало духовно наследство на Богинята Майка-БогоРодица от предците ни, естествено с помоща на управляващите, то изпадам в духовен мазохистичен оргазъм относно “честватвуванията” на Ханко. Хан Кубрат.
  За червените папагали: Така нареченият завет на Ханко с нарачът гьостерици е ИЗКОНЕН римски акт. Сопите се наричат ФАШИО и са символ на статута на определен римски чиновник. От наръча със сопите идва и ФАШИЗМА като понятие. Идва трудният въпрос: За чий му е на татламаканския кривокрак хан римско Фашио и откъде си го е краднал!?
  Понеже отговорът е оксиморон за целиат този набор от фондацийки и перачници на пари нека да погледнем историческите факти:
  В сайта на руските разузнавачи, чиято авторитетност трудно воже да се оспори,е публикуван предговорът към една книга от 1846г., на чиято книга те са спонсори в преиздаването и превеждането и на съвременен руски език:

  Сайт “Военная разведка”
  http://www.vrazvedka.ru

  Платонъ Лукашевичъ
  ЧАРОМУТИЕ
  или
  СВЯЩЕННЫЙ ЯЗЫКЪ МАГОВЪ, ВОЛХВОВЪ И ЖРЕЦОВЪ
  Печатать позволяется:
  с темь, чтобы по напечатанiи представлено было въ Ценсурный Комитетъ
  узаконенное число экземпляровъ.
  С.Петербург, 9 Сентября 1846 года.
  Ценсоръ А.Крыловъ.

  Пействам няколко интересни момента:
  1. В сие-то время Бялгарское (Фракийское) племя, занимающее и поныне почти всю Македонию и Северную Фракию, из своей почаромутности произвело Греческий язык.
  2. Brigi (истоть) = Бр5ги, брег (Илл.), гора; Phrigia (чаромуть) = ГOржва, отс. Горжянин (без койности), а множь. Гаржяне – Фригийцы.
  3. Прочитав на сём основании имя Глеб, получил – Белг; удовольствие моё было неизяснимо: это в Первобытном нашем языке 2-я, или сравнительная степень прилагательного бел, велик! Перешёл к Бялгарам и Фракийцам: Кардам = Мядрак, – ац; Rhoemetalkos = ключемер, Ключимир, – рж. Долго я ограничивался в чаромутии одними собственными именами. Однажды любознание заставило меня взглянуть на Греческий алфавит: не возможно было выразить моего удивления и восторга: казалось, алфавит сам сказал: О хвала тебё Мага слёда!… Я признал тогда Финикиян Славянами, и нашёл, что имя Annibal – Hannibal = яньбял, т.е. великий господин, схожо со словом бял – с чаромутным именем сына Кадмова: Labdakos = чадбял, кудбел – великий кудесник, чудодей. Наконец, развернув словари языков Греческого и Латинского, удостоверился, что они состоят из смешения Славянской чаромути с чарно славянской же истотью.
  Хайде сега големите ханковци и откровенни монголоведи да си пуснат бабината песен ХИМНА на Родопа: БЕЛА съм, БЕЛА Юначе…
  Не може да бъде! Това е поредната КОНСПИРАЦИЯ: Руснака от 1846г., след като царският цензур е прекарал книгата му пруз иглени уши, си признава за древният бог БЕЛ. Даже и македонците имали столица БЕЛА.
  А в песента на татаро-татламокано-праорионците се казва откровенно, че Богинята Майка е БЕЛА и нейният свещеннослужител е юнака-овчар.
  Нещо повече: Божественото семейство БЕЛ-БЕЛА да вземе да се пренесе и в пантеона на наследниците на троянският Еньо в Рим. Като Либер-Либера. Това е тотална КОНСПИРА§ЦИЯ. Толкова фондации и мераклии да водят башината дружина остават на сух комат ляб и студена водица.
  Нещо повече, внукът на Симеон, Светослав от Киев, да вземе да се обълне към майка си Олга с думите: Тясно ми е майко е дома(Киев), искам в средата на царството си – Преславъ. И той го прави – дори взима “СЪБОРНИКЪ” на дядо си Симо и го носи в Киев а оттам до Петър1 тази книга е алфата и омегата “вси славяни”. Въпреки че там пише, че Христос е ПОДОБНОСУЩИЙ. Т.е. чисто първохристиянство-арианство и нищо общо с гръко-юдославието. Д-р Асен Чилингиров направи това историческо откритие, но никой днешен активист на фондация не ика да настъпва паричните потоци изпирани в “родолюбивите организации”.
  И последно: Съкровището от Украйна е голямо количество ирански предмети. Това съкровище е заровено близо до брега на реката и показва само едно – този който го е притежавал в него момент е бягал и се е отървал от скъпоценностите закопавайки ги на плитко и до брега.
  Това навява на мисълта, че съкровището е ограбено от собственика или собственика е бил на крачка от смъртта. Затова пък с “мемориала”, поредният осмоъгълен пето.уйник, се загробва за пореден път историята ни с поредният пирон в ковчегът и.
  P.S.
  В историческите източници няма нито Кубрат, нито ханове българи. Затова пък има Хорват или Хорбат, рекс, княз и цар.
  Не-случайно, в Имменника, се казва буквално, че българските князе преди да преминат оттатък Дунава, след кръвополитията на имп. Траян, извеждат потеклото си от асирийските царе.
  Нерде Асирия, нерде Гоби! – както биха се изказали комшиите.
  Синът на ХОР-Бат е Тривелий. Хорбат е прозвище. ХОРА е съвкупността на населението в дадена област-държава. Бат е оксиморон за татаро-татламаканците: на руски Батюшка е обръщение към свещенник, Батя -означава Бай на български. Батюшка е обръщение и към цар и княз при руснаците. Батко е обръщение в българският. Към кого? Естествено към монголският хан вярващ в Танакра.
  Тривелий спасява Е+вропа от исляма. Затова е канонизиран веднага от западната църква тогава. Има го и в българското православие, но брадатите кореми с крака не смеят да кажат че е българин. Защото по негово време монголските чобани са си пасяли кротко камилите в Гоби.
  Тривелий е ПРОЗВИЩЕ и означава ТРИЖДИ ВЕЛИК. Точно на Ерми е това прозвище. Ерми, кръстника на Дионисий-Велин с вода. Ерми Вестителят. Затова Патриарх Фотий обвинява българите в скитско безумие и елинско суеверие – Защото изповядват най-старата религия на Света – на Богинята Майка Бела-Бяла-Кибела, чието царство е на Земята и нейната небесна мъжка половина Бел-Бял-Слънце-Световид – БОГ ОТЕЦ.
  Техният СИН е Загрей-Дионисий-Сабазий в три ипостаса. Което означава цикличността на Живота. Живота на човеците.
  Стана много сложно…
  Друго си е равна степ, препускащи джигити на понита, шамани с наврени пера и …Танакра.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.