Home » Авторски страници

Пет години Асоциация на българските училища в чужбина

2012.07.31 Няма коментари
Spread the love

Празнично честване на петгодишнината от основаването  на АБУЧ – 2007–2012. Юбилейна премиера на образователни продукти за целите на училищата зад граница

 

На 26.07.2012 г. в СУ „Св. Климент Охридски” се проведе Тържествена конференция в чест на 5-годишнината от основаването на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Мероприятието беше организирано с подкрепата на Университетски комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” към СУ „Св. Климент Охридски”. Сред официалните лица, уважили събитието, бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, зам.-председателят на 41-то Народно събрание Георги Пирински, председатeлят на ДАБЧ Росен Иванов, бившият зам.-министър на образованието и науката Кирчо Атанасов, бившият зам.-министър на културата – поетесата Надежда Захариева. Както и Снежана Йовева – съветник на вицепремиера Симеон Дянков, началникът на кабинета на Сергей Игнатов – Лидия Данева, Евелина Христова – съветник на министър Игнатов, Лазар Додев, Наталия Михалевска, Румяна Тошкова, Керка Андонова от дирекцията „Контрол и координация на средното образование”,отговаряща за българските училища в чужбина в Министерство на образованието. Директорът на фондация „Димитър Бербатов” Димитринка Ходжева, главният редактор на издателство „Аз Буки”- Надя Барух, представители на издателствата „Просвета”, „Анубис”, „Булвест”, представители на различни организации, медии.

Официални приветствия за празника бяха поднесени от доц. д-р Боян Кулов – съосновател и председател на АБУЧ, г-н Георги Пирински, министър Сергей Игнатов, г-н Росен Иванов, посланик Илко Шивачев, от представител на Софийския университет, от представител на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Във връзка с 5-годишния юбилей АБУЧ получи поздравителни адреси от зам.-председателя на Народното събрание на Р. България Георги Пирински, от Института по български език и Кирило-Методиевия научен център към БАН, Фондация „Българска памет”, Първа английска езикова гимназия в София, Интернет радио „Татковина”. Празнични приветствия отправиха и г-н Иван Станчов – бивш министър на външните работи, посланик на България във Великобритания и Почетен член на АБУЧ, както и от г-н Любомир Кючуков – бивш посланик на България във Великобритания.

По повод 5-годишнината от създаването на АБУЧ, както и за приноса на Асоциацията за обединяването на българите по света, за съхраняването на националната идентичност и култура, на славянската писменост и традиции, министър Сергей Игнатов удостои Асоциацията на българските училища в чужбина с Почетен знак на Министерство на образованието, младежта и науката на Р. България. Държавната агенция за българите в чужбина удостои с паметния медал „Паисий Хилендарски” доц. д-р Боян Кулов за неговия съществен принос в развитието на българското образование зад граница, като основател на Българското училище във Вашингтон, САЩ, и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Паметен медал от ДАБЧ

Ключов момент в програмата на юбилейното тържество беше представянето на 10 ръкописни преписа на „История славянобългарска”, изработени от ученици в няколко български училища в чужбина по повод 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 250 години от написването на Историята и 50 години отканонизирането на Хилендарския монах. Преписът, изготвен от възпитаниците на Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена, както и благодарствена грамота към Софийския университет бяха връчени от председателя на АБУЧ – доц. Боян Кулов на представители на УКХ „Алма Матер” и Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Останалите преписи бяха подарени на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и ще бъдат част от експозицията, посветена на честванията на Деня на народните будители – 1 ноември.

На тържеството бяха връчени Благодарствени грамоти от името на АБУЧ на следните институции, организации и личности, допринесли в благородната мисия за укрепване на образованието по роден език и култура зад граница:

• Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”;

• Софийски университет „Климент Охридски”;

• Фондация „Димитър Бербатов”;

• Г-н Илко Шивачев, бивш посланик на Република България в Кувейт;

• Г-н Костадин Коджабашев, ген. консул на Република България във Валенсия;

• Г-жа Райна Манджукова, съосновател на АБУЧ, бивш член на УС на АБУЧ, водещ на предаването „Облаче ле бяло” по ТВ СКАТ;

• Адвокат Димитринка Герганова – като консултант по юридически въпроси, подпомагаща през всичките тези 5 години АБУЧ на доброволни начала.

Бяха представени филмите:

• „С любов за децата ни”- разказващ за създаването и дейността на АБУЧ;

• Филм за първата конференция на българските училища в Испания, проведена по инициатива на асоциация „Балкан” и АБУЧ в Мадрид през ноември 2010 г. и за отличието на г-жа Петя Цанева „Българка на годината – 2011”, присъдено й от ДАБЧ;

• Филм за Форума на българските училища в САЩ, проведен в Чикаго през април 2011 г. по инициатива на Българско училище „Джон Атанасов” в Чикаго и АБУЧ.

Същевременно с това бяха представени преподаватели от българските училища в чужбина, членове на АБУЧ, които през настоящата година с помощта на Националната програма „Роден език и култура зад граница” създадоха методически помагала в помощ на обучението на децата зад граница.

Вечерта премина като хубав празник на приятели и съмишленици, удовлетворени от това, че през изминалите 5 години са постигнали много. Това се дължи на общите усилия на всички – членовете на Асоциацията на българските училища в чужбина, на нейното ръководство, на подкрепата на лица, институции, правителствени и неправителствени организации в България и зад граница.

 

Управителен съвет на АБУЧ

30 юли 2012 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.