Home » Авторски страници, българи зад граница

Лятна среща на бесарабските българи – 2012

2012.07.26 Няма коментари

 

Земята на дедите ни,

земята на дедите ни,

земята на дедите ни е там.

 

И нощите и дните ни,

децата и жените ни,

смехът ни и сълзите ни са там.

 

На кръста на мечтите ни,

разпъваха душите ни,

но там и моят корен е посят.

 

И въздуха и птиците,

водата и тревиците,

и всеки камък там ми е познат…

 

Скъпи приятели! Скъпи българи! Ние, Български младежки клуб „Актив“, с пълната подкрепа на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ отново провеждаме среща на Бесарабските българи от поредицата „Есть контакт – 2012“.

Тази година тя ще е 5-та юбилейна и ще се проведе в с. Нови Троян (Болградски район) на 28 и 29 юли, под надслов „Земята на дедите ни…!“,  край Тараклийската бразна 🙂

Имаме удоволствието да ви поканим всички онези, които с тръпка си спомнят за родното място, откъдето е тръгнал пътят на живота, за моментите, когато баба готви манджа с гьозум, мама вади горещия хляб от собата, тати опряга каруцата и заедно тръгваме да вземем млякото от мандрата, с бати и кака ходим да берем череши и кайсии покрай трасата, с комшийските деца играем на куцук, урда и жмурки, по Великден, Богородица и Варвара раздаваме на комшиите и имаме желание Коледа и Нова година да са два пъти на година ))) Всеки знае защо!

Ако това ви е познато, ако пазите други спомени за земята на Вашите деди, или искате да разберете повече кои са бесарабските младежи, то елате с нас в едно от най-добрите български села Нови-Трояни!

Каним ви да се запознаете с много други българи от всеки район в Бесарабия, да чуете друг диалект, да се заредите с емоции, и да бъдете себе си на земята на дедите ни! Да бъдете българи! Вече за втора поредна година новотроенските мъже се подготвят руйното вино за да ви посрещнат, а новотренските жени точат и въртят милини, печат хляб, а и мирудия за него) И тук е време да ви кажем една тайна: мирудията идва от онова съседното Чийший!

Скъпи българи! Очакваме ви и вас да донесете част от вашата култура, традиции и обичаи! Бъдете част от нас! Бъдете родолюбиви и никога не забравяйте Земята на дедите ни!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Български младежки клуб „Актив”

————————————–

Бел.ред.:  Снимките са от Лятна среща на бесарабските българи – 2011.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.