Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на Обществените съвети в София, 26 юли 2012 г.

2012.07.27 Няма коментари
Spread the love

Отчет от срещата на представители на временните Обществени съвети на българите в чужбина, състояла се вчера в българската столица

 

Присъствали:

   Мира Пикок – Австралия

   Христо Бояджиев – „Тук-Там“, България

   Людмила Георгиева – „Common Cause“, България

   Мария Пейчева – Великобритания

   Любомир Гаврилов – Франция

   Стефан Манов – Франция

 

Извинени:  Тася Тасова – Австралия

Представителите на Мюнхен, Бразилия и САЩ.

 

1. Присъстващите разказаха с няколко думи за себе си. Обсъдени бяха най-общо някои проблеми на българите в Австралия, Великобритания и Франция, както и възможната координация между действията на неправителствените организации (НПО) в България и чужбина.

2. Различните становища, писма и доклади на ОС през изминалата година бяха на разположение на присъстващите.

3. Стефан Манов резюмира проведената на 25 юли среща с вицепрезидента М. Попова (Стефан, Любомир и Тася Тасова – ОС Австралия). По наше настояване, темата за “институционалното представителство на българите в чужбина” е включена в програмата на конференцията за българите в чужбина на 7 и 8 ноември в Брюксел. Ще ни бъде дадена възможност да открием сесията с встъпителна презентация, представяща “теорията и практиката” по света, която ни води в предложенията ни за създаване на Национален съвет и обществени съвети по държави. Презентацията се нагърбва да подготви Тася Тасова.

Пред г-жа Попова още веднъж бе подчертано, че изборите са единственият начин за легитимиране на ОС и националното представителство на българите от чужбина, и нямаме намерение да правим компромиси.

В този смисъл, внесеният от ДАБЧ в Народното събрание Закон за българите в чужбина и вече приет на първо четене в комисиите, е абсолютно неприемлив. Той предвижда ДАБЧ да организира създаването на казионно национално представителство от удобни на агенцията организации на българите по света, отнемайки възможността на българите в чужбина свободно да изберат своите представители.

Позицията на Попова към внесения от ДАБЧ в Народното събрание Закон за българите в чужбина е отрицателно. Тя изцяло подкрепя идеята за изборен Национален съвет. Нашата настоятелна молба бе за спирането на закона поне до срещата в Брюксел в края на ноември. Вицепрезидентът обаче ясно показа, че няма ресурс за да спре или отложи приемането на закона.

Други теми, засегнати в разговора с Маргарита Попова:

– проблемът с консулските услуги и жалбата, която входирахме при Омбудсмана;

– проблемът с отказа на ГРАО да ни предостави информация за това колко и къде са българските граждани, декларирали настоящ адрес в чужбина;

– трудният диалог с институциите, слабото или често манипулативно медийно покритие на темата за българите в чужбина (“Те не плащат данъци в БГ, те се спасиха навън, пък сега искат да ни се месят във вътрешните работи” и пр.)

4. Позиция във връзка със закона за българите в чужбина.

По всичко изглежда, че неговото приемане от НС е неизбежно (според вицепрезидента Попова и други източници). Единствена възможност остава да се опитаме да внесем промени между първо и второ четене чрез депутати от Синята коалиция. Стефан Манов е натоварен с тази тежка задача.

5. Позиция във връзка със срещата в Брюксел. Тъй като отношението към ОС и преди всичко ангажиментите на Президентството не са достатъчно ясни на този етап, ние не можем да вземем решение в момента. Отлага се за септември (краен срок за заявяване на участие – 10 септември).

6. Една добра новина – Мария Пейчева ще координира ОС в Лондон. В тази връзка напомнихме целите и основните стъпки при създаване на ОС.

7. Информация: жалбата до омбудсмана е входирана по мейла на 25 юли 2012 г.

 

—————————————————

Още за срещата:

 

Една от целите, които постигнахме, беше да се запознаем. Защото като изключа себе си и Стефан Манов, никой от останалите не се бяхме виждали на живо. А това е много важно, личният контакт. Надявам се, че тази среща ще стане традиционна – че всяка година ще се виждаме по това време, в началото на лятната ваканция, в София.

Нашата среща продължи около три часа, през които коментирахме най-различни теми. Конкретно това, което можем да отчетем е, че предвидихме да внесем в Народното събрание серия от поправки към проектозакона за българите в чужбина. Освен това направихме сондаж за отношението на съветниците към евентуалното ни участие в срещата в Брюксел. Разбира се отчетохме и резултатите от вчерашния ни разговор с вицепрезидента Попова.

Идеята на софийската среща не беше съветниците, които са упълномощени, да вземат решения, ние просто проверихме температурата, така да се каже. И температурата се оказа горе-долу такава, каквато очаквахме. Единственото решение, което би могло да бъде взето, е дали да участваме през ноември на срещата в Брюксел. Не се взе решение – т.е. има „за“, има и „против“, ще изчакаме по-нататъшното развитие на нещата. Всичко зависи от отношението и на останалите съветници. Трябва да претеглим по-добре тези „за“ и „против“.

Аргументите „за“ са, че ни се дава трибуна разбира се. По наше настояване беше създадена нова точка от дневния ред на предстоящата среща в Брюксел. И не само, че е нова точка, всъщност срещата ще протече в следния формат – два полудни, един следобед и един предиобед. И в новия формат, предвиден по наше искане, първият полуден ден ще се обсъждат темите, които бяха обявени първоначално. А на следващата сутрин един панел от 4 часа ще бъде посветен изключително на институционалното представяне на българите в чужбина.

Нашата цел в крайна сметка е да има законодателни промени, не някоя институция да си напише някоя червена точка. Г-жа Попова ни призова за търпение, тя не пое конкретни политически ангажименти. Ние имаме търпение в личен план, но се страхувам, че търпението на българите в чужбина като цяло отдавна е изчерпано.

 

Любомир Гаврилов*

——————————————–

* Коментарът е записан от М. Христова.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.