Home » българи зад граница, Е-Списание

Първата “лястовица” – депутат от ГЕРБ с двойно гражданство

2012.07.08 Няма коментари
Spread the love

Това, за което се борят Обществените съвети на българите зад граница и много наши сънародници в чужбина – за равни изборни права, е вече факт благодарение на депутат от ГЕРБ. Депутатът от Румен Стоилов си призна, че има двойно гражданство. Пред бТВ той официално заяви, че има израелски паспорт.

“Нормално е като отида в една държава, а в Израел ме познаваха и като треньор на националния отбор, и като състезател, паспорт получих на втория месец след заминаването ми, а след като станеш гражданин на определена държава, имаш и определени отговорности”, разкри парламентаристът. Той разказа, че е бил в запас в Израел, на който подлежат всички мъже до 55-годишна възраст, особено тези с по-особени професии, а самият Стоилов е треньор по самбо. Израелските граждани са задължени 45 дни в годината да изпълняват такъв дълг пред държавата си.

Но според Конституцията на България народните представители нямат право да имат двойно гражданство. В член 65, алинея 1 категорично е казано: “За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

Румен Стоилов е сред най-богатите депутати в сегашния парламент. В декларацията си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, от 2011 година Румен Стоилов записва като налични собствени средства 880 000 лева.

Преди да се изяви като законотворец, Румен Стоилов е бил икономически съветник на Гриша Ганчев в “Литекс Комерс”. Като депутат Стоилов се прочу с това, че внесе скандалния законопроект за БАН.

 

Източник:  БГНЕС*

 

——————————
* Заглавието на Eврочикаго.


Линк към страницата на Обществените съвети на българите в чужбина – GlobalBulgaria.Org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.