Home » Авторски страници, българи зад граница

Неформална среща на българските организации с идеална цел в Чикаго

2012.07.08 Няма коментари
Spread the love

На 7 юли 2012 г. в българската черква „Св. Иван Рилски Чудотворец” се проведе Трета поредна годишна неформална среща на българските организации с идеална цел в Чикаго ‘2012, организирана от Българо-американската асоциация. Целта на тази среща бе да се предложат и обсъдят теми и въпроси, свързани със Световната среща на българите в Брюксел през м. ноември 2012 г.  Темата на срещата в Брюксел, която се организира от вицепрезидента Маргарита Попова и Емил Стоянов, член на Европейския парламент, е „Политики за българите в чужбина“.

На срещата в храма “Св. Иван Рилски” присъстваха представители на Българо-американски център за културно наследство, Българските православни и евангелски църкви, Български музей – Чикаго, представители на българските училища, на Съюза на българските художници зад граница и Съюза на българските писатели зад граница, журналисти и др. Специален гост на срещата бе генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов.

Изказвания направиха:  Илина Сиракова, Кина Бъговска, Светлозар Момчилов, дякон Звезделин Спасов, Никола Чаракчиев, Петранка Стаматова, Севделин Панев, Михаил Николов, Калина Томова, Хамид Русев, пастор Росен Спасов, отец Валентин Ноцков и др.

Последен думата взе генералният консул Симеон Стоилов, който поднесе кратка информация за работата на консулството и предложи да се разработи Стратегия за развитие на българската общност в Чикаго за 1-2 години.

Напомняме темите на изминалите две срещи:
– „Обсъждане възможностите за създаване на Български дом в Чикаго”  – Първата неформална среща на организациите с идеална цел се състоя през февруари 2010 г.
– „Обсъждане на българския културен пазар в Чикаго” –  Втората неформална среща на организациите с идеална цел беше през април 2011 г..

На снимката – част от участниците в срещата на БАА

Следва видеозапис от срещата, направен от екип на в.”България СЕГА” и BG7 TV
.

Еurochicago.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.