Home » Е-Списание

Земетресенията в Северна Италия – свързани с добива на шистов газ?

2012.06.01 2 коментара
Spread the love

Координатите на земетресението в областта Емилия Романя на 29 май подозрително, почти до метри съвпадат с локацията на утайници и други добивни съоръжения


Илюстрация: Snaiper-bg.net

Location    44.814° N,   11.079° E
Depth    9.6 km (6.0 miles)
Region    NORTHERN ITALY
Distances

40 km (25 miles) NNW (330°) from Bologna, Italy
60 km (37 miles) E (88°) from Parma, Italy
71 km (44 miles) S (175°) from Verona, Italy
149 km (92 miles) NW (313°) from SAN MARINO

 

Във видео, качено в You Tube, чрез Google earth може да се види, че в непосредствена близост до епицентъра на това земетресение (44.814° северна ширина, 11.079° източна дължина), на 50–100 метра само, има два утайника за отработени води от т.нар.  фрагинг (хидравлично разбиране), методът, чрез който се извлича шистов газ. На близко кръстовище в друга посока от епицентъра, на около 500 метра, може да се види площадка, която много прилича на такава за складиране на сондажно оборудване.

 

„Долината на река По представлява един от най-плодовитите и привлекателни терени за проучване на басейни на сушата в Европа. AleAnna Resources LLC е един от най-активните оператори в долината на реката със седем разрешения за проучване и две заявления за разрешение за проучване, разпределени в западната, централна и източната част на басейна.” 

Това може да се прочете в сайта на компанията AleAnna Resources (http://www.aleannaresources.com/it/node/73), чиито райони за работа са близо до района на земетресението(От AleAnna съобщават на сайта си, че са били потърсени от италианската преса във връзка с последните събития, но те не използвали фракинг техники в Италия.)

По информация от български екозащитници, в Италия има фирми с разрешения за проучване за газ, и то шистов. Разрешението им за дупчене е от 2010 г. Времето оттогава е напълно достатъчно, според екоактивистите, за да стигнат до дълбочина за фракинг и да са направили вече такъв.

Това, което се вижда от сателита в непосредствена близост до епицентъра изглежда точно като два големи утайника за отработени води от фракинг. Както и площадката, която се намира в непосредствена близост, прилича на такава за съхранение на сондажно оборудване. Но дори сателитът да заблуждава, разрешителните не заблуждават, казват екоактивистите. Парцелите с разрешение за пробиване и фракинг са в непосредствена близост до епицентъра на земетресението от 29 май.

 

———————————————–

След поредицата от земни трусове в Северна Италия, 4 юни ще бъде ден на национален траур за италианците. При двете силни земетресения от 20 май (с магнитуд 6 по Рихтер) и 29 май (5.8 по Рихтер, последвано от силни вторични трусове с магнитуд 5.3, 5.1 и 5.6) са загинали десетки, ранените са стотици, а 14 хиляди са останали без покрив. Според някои публикации, учените не знаели точно защо стават тези земетресения в областта Емилия-Романя, само броели трусовете (които вече са от порядъка на 140). Чу се тезата или обяснението, което изказват сеизмолози, за формиране на нови разломи в резултат на търкането на Африканската и Апенинската тектонична плоча. Досега във всеки случай Паданската равнина (това е равнината, по която тече река По – бел.ред.) е била смятана за зона с нисък сеизмичен риск.

Щетите от земетресенията в тази италианска провинция по предварителни данни са около 5 милиарда евро. За пълното възстановяване на засегнатите райони ще бъдат необходими години. Има разрушени предприятия, както и такива, които са затворени по съображения за сигурност. Животновъдните ферми нямат фураж за животните поради затруднените доставки. Разрушени или повредени са много сгради, храмове и пр., които са паметници на културата.

Еврочикаго

2 коментара »

 • Mariana said:

  Земетресението в България е причинено от извънземните или от HAARP заради отказа ни от шистов газ, твърдят по форумите

  http://www.razkritia.com/167420/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

  Земетресението в България от 22 май бе свързано със свръхестествено присъствие, ХААРП, климатични оръжия и дори шистов газ по форумите. Най-различни конспиративни теории намериха място в интернет пространството, като най-тиражираната е за наличието на НЛО малко преди земетресението в България.

  „НЛО се появяват често преди или по време на смъртоносни земетресения”, коментират родни уфолози и дават десетки примери за заснети странни летящи обекти преди или по време на мощни земетресения.

  Нещо повече. В интернет от няколко дни се върти клип от НЛО в Болоня. Летящата чиния била забелязана малко преди земетресението в Италия от 20 май. Трите светещи обекта кръжали под формата на триъгълник и били забелязани от десетки граждани в Болоня.

  Във форума на BG-Mamma някои потребители също твърдят, че са видели странни обекти преди земетресението в България.

  Други пък са убедени в намесата на йоносферното оръжие HAARP. Една от най-популярните световни конспирации е, че HAARP има способността да причинява различни природни катаклизми чрез един от най-известните инструменти за влияние над атмосферата. Климатичното оръжие има способността да нагорещява подземните води и така да предизвика земетресения.

  Отказът на правителството да разреши добива на шистов газ е провокирал американците да използват HAARP срещу нас. Земетресението в България от 22 май било само предупреждение, твърдят привърженици на конспирациите.

 • крум фильовски said:

  През април тази година националният институт по геология на САЩ !
  Предупреди, че ГЛАВНАТА ПРИЧНИНА за зачестилите земетресения е добивът на нефт и газ, както и запълването или изпразването на дупки и проломи с Вода!Като подчертава ,че ОСОБЕНО!ОПАСЕН!бил добивът на шистов газ.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=128723153897557&set=a.128713227231883.16622.100002796199452&type=3&theater

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.