Home » Авторски страници

Конференция на ООН по устойчиво развитие RIO+20

2012.06.21 Няма коментари
Spread the love

В конференцията на ООН по устойчиво развитие в Рио де Жанейро все активно участие и основателката на международната мрежа от т.нар. Хлебни къщи Надежда Савова

„Нека правим хляб, а не война!” е едно от най-приветстваните послания на „Рио+20” – конференцията на ООН по устойчиво развитие, организирана по случай 20 годишнината от първата такава световна среща.

Посланието за мир идва от две международни неправителствени мрежи: Мрежата Хлебни Къщи, създадена от българката Надежда Савова, и Световния Форум на Бъдещето (World Future Council).

Надежда представи своята изложба от фотографии от различни страни, в които се развиват т.нар. Хлебни Къщи, места за културно-образователни, социални програми и общностни месения на хляб като форма за постигане на единство, разбирателство и мир. Месенето на хляб в общност служи също така като инструмент за групова терапия и метод за сплотяване на общности чрез съвместяване на различията.

Надежда Савова и Вандана Шива

На конференцията „Рио+20”, Надежда успя да се срещне лично с Д-р Вандана Шива от Индия, която е известна по цял свят със своите екологични инициативи, а също така е и един от най-изявените антиглобалисти. Това беше тяхна втора среща след Световната Конференция на Организацията за Бавна Храна „Slow Food” в Италия през 2010 г. (Преди по-малко от 4 месеца Надежда успя да се срещне с друга световноизвестна личност, президентката на Бразилия Дилма Русеф.)

Д-р Вандана Шива прояви жив интерес към методиките на Хлебните Къщи и пое ангажимент да се развие Хлебна Къща по български модел в екологичния комплекс, който ръководи в Индия, и където в момента се развива програма за запазване на световното биомногообразие от семена. В същия комплекс доскоро на стаж беше друга млада българка – Тони Цветанова, студент в Харвард и „Посланик на Мира” на Хлебните Къщи.

Паралелно с изложбите, Надежда Савова води и интерактивни сесии, в които хора от цял свят месят заедно различни видове хляб и се учат да ги декорират според българските традиционни ритуални декорации, вдъхновени от Православните християнски ценности.

„Сред толкова много различни презентации, дискусии и кръгли маси, месенето на хляб ме вдъхнови най-много! Усетих как ключът към всичко е в баланса. Ако прекалим с кваса, тестото ще експлодира и прелее, така както в момента земята прелива от боклук, поради нашата ненаситност и амбиции”, коментира един от участниците в месенето. „Наистина най-важното е всичко в живота на всеки един от нас да е в мярка… тогава и самата планета ще бъде в равновесие.”, допълва Надежда и продължава: Ако погледнем в религията ще видим същото – вечерята, в която Иисус Христос преломява и споделя хляб със своите ученици, остава в историята на човечеството като универсален символ на солидарност. В наши дни преломяването на хляб може да бъде трансформирано и в процес на социална терапия. Това е и нашата мисия, да създаваме единство и солидарност и да развием мрежа от социални програми свързани с месенето на хляб от много хора заедно. Всъщност, за мен всичко започна в града, в който корени има и бразилската президентка Дилма Русев, в моя роден град Габрово.”

"Хлебен" танк

По време на конференцията на ООН в рамките на само 2 дни ще се съберат голяма част от световните лидери, ще участват стотици организации и хиляди хора, но за всичко това има опасност да си остане само една голяма утопия и много листове хартия, без хората реално да осъзнаят какво могат и какво трябва да променят в личния си, а оттам и общностен живот. Това е причината посланието на Хлебните Къщи да е пределно простичко и ясно: „Нека правим хляб, а не войни!”, споделя усмихнатата Надежда.

Другата партньорска организация, Световният Форум на Бъдещето представиха запомняща се инсталация – военен танк покрит с хлябове, които ритуално бяха раздадени и преломени от еколози, активисти от различни страни и местни хора в един от най-бедните квартали (фавели) на Рио де Жанейро. Идеята на танка е да бъде материален символ на петицията подписана от около 30 нобелови лауреати, призоваваща правителствата по света да намалят поне с 10% своите военни разходи, които на световно ниво достигат близо 2 трилиона долара. Всъщност, тези 10 % биха могли да нахранят всички гладуващи хора по света, според последните изчисления на редица учени.

И така, днес повече от всякога имаме нужда от споделяне, а не конфронтации, от хляб, не от война!

 

Текст:  Н. Савова

Снимки:  BBC Brazil

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.