Home » Авторски страници

Глас народен, глас Божи…

2012.06.16 Един коментар
Spread the love

“След като хората усещат, че каквото и да правят, винаги са оплюти и измамени, а усилията им остават безплодни, ще дойде момент, когато никой няма да се вслушва в никого, а призива за разум и мир ще предизвика също агресия.”

пише на стената си във Фейсбук една от участничките в последните масови протести в София

———————————–

Наистина трябва този път е нужно да се свържат всички градове и да се изсипят всички протестиращи групи накуп с напълно политически искания – Да се разпусне Народното събрание и да се иска Велико събрание, за разширяване на гражданските права при гласуване на национално значими закони, касаещи мнозинството от народа. Отдавна трябваше да се обединят протестите на парче в един общ политически протест. Да се лъжем, че каквото правим не е политика, е глупаво. Знаем добре, че за да се отменят противонародни закони, трябва да си вземем властта. Не успяха да го разберат лидерите на отделните протести и сега може само да наблюдаваме резултата.

Можеше да се очаква… След като хората усещат, че каквото и да правят, винаги са оплюти и измамени, а усилията им остават безплодни, ще дойде момент, когато никой няма да се вслушва в никого, а призива за разум и мир ще предизвика също агресия. Яростта на хората ще избухне – никой не ги чува като хора, а ги обвиняват в политически пристрастия; за жалост у нас докато не се пролее кръв, никой не ни обръща внимание. Тия горе не стоят със скръстени ръце, вижте колко полицаи изсипаха в центъра. Те очакват ескалацията и са готови.

Седнал оня тъпак* да казва, че законът бил лобистки – защитавал правата на скиорите. Ама кой и колко българи имат възможност да се екипират за ски, че и време да ходят по пистите, с 200-300 лв./евро нощувка и още толкова за храна по прескъпи хотели (собственост на “нечий човек”, изпрал мафиотските пари в мътилежа на беззаконието)? Тоя че е луд, луд е, но е и нагъл.

Защото българите вече няма да имат гора за общо ползване и почивка, няма да имат чиста храна и жито, но ще имат колкото си искат работни места за слугуване на чужденци и паралии-скиори, или “енергийни босове” и т.н.

Затова сега се обръщам към всички групи: МОЛЯ ВИ, ПРЕВЪРНЕТЕ СЕ В ЗДРАВ, СИЛЕН ЮМРУК И ДА ДЕЙСТВАМЕ ВСИЧКИ ЗАЕДНО.

Ако още януари всички протестиращи групички събираха подписите си с искане за референдум и смята на изборната система, досега да бяхме събрали подписите. Но не се получи, сами знаете защо – не преодоляхме разделението на каузи.

Хубави са правните съвети към протестиращите, но не можеш да искаш партийна книжка на всеки участник в протеста, за да го отстраниш и да останат само граждани. Не знаеш колко от протестиращите имат и партийно или “държавно” поръчение за участието си. Колко пък от протестиращите не участват и не са участвали в никоя партия досега. Ето това ни е злото – партиите, които опорочиха всяка стъпка в правилна посока, добре подковали личните си интереси и борба за пари и власт. Сега няма оправия, винаги честните хора ще бъдат принизявани и обвинявани, може би това също е част от тактиката, затова се разроиха партийките, по-удобно е за властващите.

Затова свържете всички градове, изсипете всички каузи в една открито политическа – ДЪРЖАВАТА Е НАША, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ПРОДАВА ОТ НАШЕ ИМЕ, БЕЗ ДА ПИТА. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА РЕШАВА ВМЕСТО НАС ЗА БОГАТСТВАТА Й, ПРИРОДАТА Й, ХРАНАТА НИ, ЖИВОТЪТ НИ – БЕЗ НАШЕ РАЗРЕШЕНИЕ!

Да бъде! Да бъде обединение, сговор и обща цел! Докато си върнем Родината!

 

Ани Георгиева

————————————————————————–

* Вероятно става дума за някой оратор или някой изявил се в медиите участник в протеста срещу Закона за горите – бел.ред.

 

One Comment »

 • Mariana said:

  Орлов мост – кръстопътят на протеста

  http://www.segabg.com/article.php?id=604689

  Сборният пункт е до езерото “Ариана”. 19.30 ч. Метафорично място за среща на двете Българии. На изхода от подлеза се събира множеството защитници на горите. До тях са кибиците в откритата бирария, които са дошли с надеждата да зяпат Евро 2012 на огромната видеостена. Двете Българии не си пречат, нито се забелязват.

  Бегъл поглед ме убеждава, че познавам почти всеки трети от недоволните. Предимно младежи до 30. По-рядко – устойчиви антиконформисти до 45. Възрастни почти няма. Те надничат с любопитни усмивки от преминаващите автобуси зад кордона от жандармерия. Четат плакатите: “За чиста България без Бойко Борисов”, “Ние сме държавата”, “Извинете за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България”. Виждам зелени активисти от непримирими сдружения, леви и десни блогъри, неколцина ръбати журналисти, от малцината, които не са се изтъркаляли по улея на корпоративните медии. Вкратце сбор от всичко, що мърда в хипнотизираното българско общество. Много от тях бяха и на протестите срещу шистовия газ през последните месеци.

  След инцидентите в сряда, днес (четвъртък, 14 юни) дори раболепните медии са пратили екипи от кумова срама. Разбира се, няма да излъчат нищо. Това не са ти агитките след Катуница! Просто демонстрират логото си.

  Към 19.50 напрежението нараства и след кратко сблъскване с дартвейдърите от жандармерията протестиращите нахлуват на платното. “Нашата полиция”, която предната вечер сгази мнозина, днес е инструктирана да “ни пази”. Никакви видими грубости. По някой и друг забит пръст в слабините и стиснато гърло, но като цяло униформените действат с прийомите на Марко Матераци.

  Следва идиличен половин час, в който гражданите владеят платното, полицията примирено шета напред-назад. Двойка униформени конници придават театралност на събитието. Волни велосипедисти описват осморки върху асфалта. Други лежат на земята. Нали от Париж 68-а знаем, че под паважа е плажът. Звучат скандирания “Долу Цеко от Алеко” и “Оставка”. Полицията е отбила движението още на алея Яворов. Властта е създала условия парата да излезе през свирката. После тълпата е изтласкана към тротоарите, движението възстановено, а хората се разотиват. Часът и мястото на срещата не се променят. До утре.

  Какво е това? Юнски хепънинг или симптом за събуждане на обществото? Очевидно второто. ФБ (фейсбук) партията все по-често буни духовете. Тя е далеч от човешкото море на СДС в зората на прехода. Море, което се заблати от планктон. Но ФБ партията е достатъчно находчива, организирана и упорита, за да влияе на събитията. Засега блокира шистовия газ. Изобличава лобистките закони. Поставя в конфуз традиционните партии.

  Червени и сини поискаха президентът да наложи вето върху промените в Закона за горите, но не се мярват на протестите. Съзнават, че са излишни и нежелани. “Гражданите” на г-жа Кунева превърнаха чуждия протест в реторичен патос, но за капак предложиха референдум. Соломоновска позиция, която само официализира порочното задкулисие на новозаченатата партия.

  Тъй или иначе разривът между партиите и протестиращите изглежда очевиден. Мина времето, в което социални каузи приставаха на бесепарското словоблудие, а сини политици лукавеха от името на гражданското общество. Днес разломът е по хоризонтала. Отгоре са партократите от всички бои. Под тях къкрят каузите: потребителски, екологични, социални. Тук са и шистовият газ, и спорният закон за детето, и монополът на горивата, и безобразията с лихвите, и АКТА, и изборните зулуми… И хилядите регионални каузи.

  Но политическият календар е ясен. Избори през лятото на 2013-а. Пред ФБ партията има три алтернативи. Едната, да преодолее погнусата от политическите механизми и да започне да сглобява каузите, да гради структури, пише програми, излъчва лидери. За което пъстрата общност от индивидуалисти не изглежда готова.

  Втората алтернатива е някой отгоре да извърши скучното структуриране на протестиращите общности. Уви, там горе няма авторитети. Г-жа Кунева се провали на този първи изпит. Протегнатата й ръка към гражданите буди недоверие с професионално-биографичните линии на дланта й. Банкерският й маникюр не внушава доверие.

  Остава третата алтернатива. ФБ партията да продължи да функционира като политическа пожарна, която гаси обществени огнища с насрещен огън в нета и на улицата. Занятие достойно, но неблагодарно. И така още един мандат. Докато буйните се уморят, а непокорните помъдреят.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.