Home » Избрано

Дефицитът и държавният дълг на САЩ могат да станат разрушителни

2012.06.08 Няма коментари
Spread the love

Нивото на държавния дълг на САЩ може два пъти да надвиши обема на националния БВП в близките 25 години. Това ще се случи, ако властите решат да съхранят днешните данъчни облекчения, се казва в доклада на Бюджетното управление на американския конгрес.

Ако данъчните облекчения, чийто срок изтича на 31 декември тази година, бъдат отменени, икономическите показатели в средносрочен план ще се окажат значително по-добри. В този случай след четвърт век държавният дълг може да съставя повече от половината от БВП на страната.

Независими експерти дават за пример Гърция – държавата, намираща се в тежка икономическа катастрофа, където държавния дълг е 160 % от БВП.

Основният източник за увеличаване на държавните дългове са социалните програми за възрастни и малоимотни, смятат авторите на доклада. По тяхна оценка, ако не се измени днешната система на здравеопазване, загубите на федералните ведомства в този отрасъл към 2037 г. ще съставят 10 % от обема на БВП. “Стареенето на населението и ръста на цените на медицинските услуги водят до това, че мерките от бюджетната политика, които работеха по-рано, вече не са толкова ефективни” – се казва в изследването.

Според представителите на Бюджетното управление, “при съхраняване на днешната политика дефицитът и държавния дълг ще достигнат разрушителни размери”. За да избегнат подобна ситуация властите “трябва да увеличат обема на доходите така, че те да бъдат по-високи от БВП, съществено да се съкратят държавните разходи или да се направи нещо друго”, се казва в доклада.

Отмяната на данъчните облекчения за богатите американци в условия, когато бюджетният дефицит за последните три години не пада по-ниско от 1.3 трилиона долара, е един от ключовите моменти в президентските избори. Демократите на Барак Обама смятат, че без подобни мерки няма как да се решат острите финансови проблеми. Републиканците твърдят, че всяко повишаване на данъците на богатите пречи за създаването на работни места и довежда до снижаване темпото на икономическия ръст.

 

Петя Паликрушева,

Plovdivutre.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.