Home » Авторски страници

ООБ и академия МАБИК инициират общобългарски събор в рамките на „Българиада ‘2012″

2012.06.14 Няма коментари
Spread the love

Организацията на Обединените българи /ООБ/ и Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ са инициатори на форума „Българиада ‘2012”, който вече е утвърден като традиционни дни за всички организации на българите по света. Събитието с участие на представители на нашите диаспори по света и ще стартира на 20. 06. 2012 в София – България от 9,30 часа българско време. То ще се състои в Конферансната зала на Федерацията на независимите синдикати от строителството на адрес – София, бул. „Христо Ботев” №71, ІІ етаж

Програмата на проявите в гр. София и страната включва откриване на Общобългарски събор, който ще премине под мотото „Общобългарската общност – устойчиво развитие и духовно единение“.
В същия ден, очакванията са да бъде учредена Долна камара на ОБП, /Общобългарския парламент за обединените българи от цял свят/, чийто мандат предполага периода от 2012 – 2016 г. като Първото заседание на Камарата ще премине под мотото „Проблеми и задачи на българите и българските организации, ситуирани в страните от бившия Съветски Съюз и бивша Югославия.

На 21 юни т.г., програмата предвижда провеждане на заседание на I секция на Третия Общобългарски конгрес по история под надслов: „Българската и класическа античност – история, култура и цивилизации“ за периода (IX -1 век пр.н. ера), чиито организатори са ООБ, /Организацията на обединените българи/, Международната академия по българознание, иновации и култура “МАБИК“ и ОБНУ „Г. С. Раковски“.

Участие във форума ще вземат хабилитирани учени от страната и чужбина. В същия ден ще се проведе заседание на ООБ, на Долната и Горната камара на ОБП, посветено на 1360 г. годишнината от основаването на Стара Велика България /Кубратовата България/ и пет години от създаването на организацията на Обединените българи от цял свят. Денят ще завърши с Тържествен концерт.

На 22 юни програмата предвижда провеждане на Заключително заседание, а в периода 22-25 юни, за гостите от чужбина – членове на нашите диаспори са предвидени интересни срещи с наши политици, научни работници, посещения на държавни институции, културни и исторически обекти и забележителности и паметници на културата, както и срещи с обществеността в столицата и в някои областни градове. Организирани са екскурзии до уникални исторически дестинации в България. За гостите голяма изненада ще бъде специализираната програма, в зависимост от техните интереси.

Абсолютно всеки, в чиито вени тече българска кръв, дори и да е позабравил родния си език, писменост, история и култура, може да се счита за равноправен, редовен член на общобългарската организация -“Организация на обединените българи”, без предварителни условия, независимо от пол, възраст, членство в други организации, вероизповедание, образование. Реални участници в тази организация са представители на диаспорите ни от 52 страни по света. Всички с български корен и с българско самосъзнание биха могли да се считат участници и в световния общобългарски процес на духовно единение.

 

Анна Зографова – член–кореспондент на Академия МАБИК
България – София

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.