2024-04-28

3 thoughts on “25 години Българско училище към посолството ни в Лондон

  1. Много приятели се превърнаха в прелетни птици. Но истинското им гнездо вече не е в България, а навън. И все по-рядко се връщат. А Паисий добре го е казал – О неразумний … и т.н. Но етническо и национално самосъзнание вече не е едно и също. А иначе се права Мариана.

  2. Не знам за кой главен редактор става дума и за кой емигрантски вестник, но по отношение на този текст в това издание бих могла все пак да ви попитам: а вие какво предпочитате – да не учат децата на емигрантите езика на родителите си, историята и културата на родината си и пр., или пък да няма кой да ги учи на тези неща..?

    Оставете на българските учители в чужбина тази радост, това упование да вярват, че има смисъл от усилията и от труда им. Защото наистина има, поне според мен.

  3. Чудесен като визия материал, но сантиментален и инфантилен до сълзи. Как обичаме майка България и не сме се отродили от нея. Как в котела на глобализацията ставаме граждани на света, но не забравяме корените си. Как децата ни се лутат в амплоато си на граждани на новата родина и особено при смесен брак е актуален вица за зебрата. Но в майката природа има място за всички, включително и за зебрата, която доброволно е станала такава. Няма лошо, но истината е че, както каза в Чикаго някой си много важен фактор, останалия в родината мат,риал е кофти. Всичко, що не е нефелно и кадърно се изнесе зад граница.И тези хора вече живеят с проблемите на новата си родина, а всичко останало е оправдание пред гузната им съвест. Защото са предпочели да избягат, вместо да се борят…
    Ето и мнението на гл. редактор на емигрантски вестник за отношението му към това, което става в родината:
    Zdraveite,
    Prochetoh materiala, mnogo dobre e napisan, naistina. Problemut lichno za men, kato redaktor, e che nqkak si ne se vpisva v tematikata na nashiq vestnik.Kazano nakratko – nashata auditoriq sa horata, koito po edna ili druga prichina sa vdignali ruce ot situaciqta v Bulgariq i zhiveqt nov zhivot,chiito problemi dnes sa po-razlichni.
    Ne mi se iska da zaciklqme otnovo na tezhki i ritorichni vuprosi za
    Bulgaria. Situaciqta tam otdavna se izqsni. Interesni sa ni edinstveno
    temite za dneshnite predizvikatelstva pred horata, izbrali drugata
    alternativa pred zhivota v Bulgaria, te sa nashite chitateli.
    Ako imate ideq za interesna za tqh tema, bihme publikuvali s udovolstvievashata statiq.

    Blagodarq vi za vnimanieto,
    zhelaq vi leka i uspeshna sedmica,

    Ако и той прочете коментара, ще се познае. Може би и Вие драги сънародници сте на това мнение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *