Home » Е-Списание

Земетресение от 5.8 по Рихтер люля България, има нови трусове

2012.05.21 2 коментари
Spread the love

Безсънна нощ в Перник, София и други райни на страната, които малко след 3 часа бяха разлюлени от силно земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер. Последваха над 20 вторични трусове, най-силното бе в 4.30 ч. с магнитуд 4.4, а минути след 5 сутринта бе усетен нов по-осезаем трус. Няма пострадали хора, няма и по-сериозни щети.

Епицентърът на земетресението е в град Перник, съобщиха от института по сеизмология на БАН час и половина след като трусовете бяха регистрирани и оповестени от геофизичния институт на САЩ.

Земетресението е на относително малка дълбочина от 9 км. Първоначалният трус продължи около 10 секунди, следващите бяха по-кратки и по-слаби.

Епицентърът на труса е в Перник, където паниката сред гражданите е огромна. Те осъмнаха по улиците на града и не се прибират по домовете си, независимо от завалелия пороен дъжд.

Граждани съобщават за паднали мазилки, напукани стени и паднали комини в София и Перник. В Перник се е разрушила стара постройка.
Първоначалните информации, че е напукана стената на язовир Студена, бяха опровергани от кмета на Перник Росица Янакиева. Зам.-областният управител на Перник също потвърди, че няма опасност от спукване на язовирната стена, която е била проверена.

Земетресението е свързано с пернишкия разломен елемент, епицентърът е в град Перник, съобщи Емил Ботев от БАН.
Нямаме информация в близкото минало за толкова силно земетресение в този разлом, последното е било преди 55 години с магнитуд 4.5 по Рихтер, каза той.

Ще има последващи трусове в следващите дни, но с по-слаба сила и няма да имат сериозно въздействие върху инфраструктурата, заяви Ботев пред Нова телевизия.

Земетресението е усетено в цялата страна, както и в съседните държави.
В София нямаше прекъсвания на електричеството и комуникациите. Има съобщения, че токът е спрял в Брезник.

Близо час след земетресението нямаше официална информация от страна на властите, които се разбудиха към шест часа. Нито един от телевизионните канали не прекъсна програмата си, за да съобщи за него.

Първо реагира Националното радио, както и социалните мрежи. Нова телевизия излъчи извънредна новинарска емисия новини в 5 часа, а БНТ започна сутрешния си блок извънредно в 5.30 часа.

Николай Милошев от сеизмологичния институт на БАН посъветва гражданите да излязат навън, да се поразходят и да погледат изгрева след напрегнатата нощ. Пред БНТ той съобщи, че в института е столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се включи в предаването и успокои, че властите оглеждат щетите.

Новината бе тиражирана и се следи от онлайн медиите и БНР и Дарик, с активно съдействие от будуващи читатели от различни места и техни свидетелски разкази за преживяното и други информации.
Читатели на Медиапул съобщават, че в центъра на София имало паднали балкони и тухли.

Николай Милошев от БАН посочи, че за последен път София е преживяла подобно по сила земетресение през 1917 година./Mediapool/

Интерактивна карта със земетресенията по света и у нас може да намерите на адрес:
http://www.emsc-csem.org/#2

2 Comments »

  • Явора said:

    България е почти на паралела на италия
    глобалното затоплуне идва защото България ще бъде разлюляна от катастрофално земетресение, по-лошо от Стражица. Това предрече ясновидката Николета Йорданова. Най-засегнатият район ще бъде Пловдивско… Очаква се също така да има изригвания на вулкани
    България трябва да се подготви много добре, защото ще има и наводнения

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.