2024-04-19

2 thoughts on “Владимир Висоцки бил агент на КГБ?

  1. Днес едва ли има някакво значение фактът за принадлежността, респ. непринадлежността, на Владимир Висоцки към прословутото трибуквие КГБ.

    Разбира се, масовото съзнание копнее за „информация“ от подобен характер – още един от великите гладиатори, хвърлен за оглозгване от хиените. Има някаква подсъзнателна долнопробна душещипателност, своеобразен садистичен гъдел, обземащ низката душевност при мултиплицирането на гадории от такъв характер.

    Всъщност, „участието или неучастието“ няма абсолютно никакво значение в случая. Някой притеснен ли е днес от обстоятелството, че великият Йохан Волфганг Гьоте е бил за известно време и министър на вътрешните работи в една от многобройните германски държавици?

    Гьоте си е Гьоте, Висоцки си е Висоцки.

    Проблемата е друга.

    Както Булат Окуджава, Евгений Евтушенко, Владимир Висоцки, така и набедените за жертви на последния т.нар. дисиденти Василий Аксьонов, Виктор Ерофеев, Фазил Искандер, Андрей Битов, Андрей Вознесенски, Белла Ахмадулина, се оказаха въвлечени в схемата, попадаща под определението „Конвергенция на (престъпните) елити на Изтока и Запада“.

    Нещо повече.

    В този план са въвлечени дори такива (вероятно) неподозиращи, че са перверзно употребени, фигури като Александър Солженицин и Андрей Сахаров, както и неизвестен брой знайни и незнайни борци за истина и справедливост.

    Някъде на старта на осемдесетте години на двадесети век (1971-1980 гг.) част от висшето ръководство на КПСС осъзнава, че идва началото на края на априори непригодния исторически експеримент, започнал със залпа на „Аврора“ на 25 срещу 26 октомври 1917 г.

    Такава тежка механика, каквато е великата Руска империя барабар с половината свят под лъчите на червения пентаграм, не може да бъде внезапно и безболезнено обърната в обратна посока. Необходима е солидна дългогодишна подготовка за връщане към изходната точка.

    Идеален инструмент за обработка на общественото съзнание до степен да узрее за изглеждащите отстрани „внезапни и съкрушителни промени“ са гласовете на авторитетни интелектуалци като гореизброените (особено ценни са ония, които и до днес не могат да проумеят, че са били употребени и – както си му е редът в такива случаи, захвърлени).

    Нещо подобно се случва тия дни и в един от предпоследните бастиони на комунизма – Китайската народна република. На дневен ред е смяната на логото на Дън Сяо-Пин „Нека първо да забогатеят някои“ с новия лозунг „Нека сега да забогатеят всички“ (утопия за лековерни – ще забогатеят партайгеносите, пък и немалка част от тях вече са забогатели, просто трябва някак си да легализират награбеното – населението ще си остане при дажбите с ориза).

    Българският вариант ни е добре известен. И тук подхвърлят на тълпите големи и не толкова, имена, но и дума не обелват (камо ли да го постановят законодателно!) за наказателна и гражданска отговорност на истинските престъпници.

    Когато в далечната 1975 г. младият перспективен учен Янко Н. Янков представя за публикуване своето изпреварило времето си изследване „Прогностика„, това не остава незабелязано от екипа на тогавашния министър на външните работи Петър Младенов. Янков е поканен за участие в програмното изследване „Страната Хикс след момента Т„, сиреч „Югославия след Тито„. Категоричният отказ да се включи в групата му донася безбройни усложнения и неприятности, вкл. и 6 години строг тъмничен затвор. Междувременно Тито е починал, но програмата не е приключена. Променено е само свръхсекретното й лого – то вече е „България след Тодор Живков„. Дори учениците в началното училище вече знаят кой именно наследи на всички постове „татото“ на нацията. (За повече подробности напишете в Гугъл „Страната Х след момента t„). Що се отнася до Янко Н. Янков-Вельовски, той и до днес си носи последствията от отказа да се включи навремето в гилдията на заговорниците – разбрал още тогава, че целта не е да се смени системата, а да се осигурят неограничени възможности на партайгеносите и техните ибрикчии за безпрепятствено ограбване на зомбираното българско население.

    Случайна ли е току-що намалената от 25 на 15 години давност за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин (социалистите чрез депесарите дори настояваха за 10-годишна!)?

    Населението на България, обаче, блее и се вълнува от онова, което му поднасят смляно и готово за консумация средствата за масово оглупяване – телевизия, радио, вестници. Зер на Висоцки и подобните нему заблудени интелектуалци така им се пада – да не са се делили от стадото – откъде-накъде ще си позволяват да стърчат над средното ниво на простотията, парвенющината и блюдолизничеството…

    Така де!

  2. Ха! Отново откриха Америка! Че ако не беше – щеше да види микрофон, ама другаде… Като наште Гареловци, Кеворковци, Бочаровци, Тодор Колевци… и хилядите знайни и незнайни герои…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *