Home » Е-Списание

Германия със световен рекорд за производство на слънчева енергия

2012.05.26 3 коментари
Spread the love

На 25 май 2012 г. Германия постави световен рекорд за производство на слънчева енергия за час, научи Eurochicago.com от сайта на института за възобновяеми енергийни източници в Мюнстер. В петък по обяд за първи път немските слънчеви централи са натоварени над 20 гигавата мощност. Това е равно на мощността на 20 ядрени електроцентрали по 1000 мегавата (или 10 атомни централи като нашата гордост АЕЦ – Козлодуй).
Така произведеното количество е покрило почти 50% на електроенергийните нужди за същото време на най-мощната икономика в ЕС. От Германия подчертават, че нито една държава все още не е в състояние да подобри техния рекорд. От възобновяеми източници там получават около 20% от електричеството, като учените планират в бъдеще да постигнат и 100%.
Германското правителство реши да се откаже от ядрената енергия след аварията в японската атомна електроцентрала „Фукушима-1“. Осем немски ядрени електроцентрали бяха спрени през 2011 година. Останалите девет – ще бъдат затворени до 2022.

Фотоволтаична мощност облекчава мрежата, тъй като слънчевите панели произвеждат електричество на местно ниво, т.е. върху покривите или от монтирани системи на земята, в непосредствена близост до мястото на потребление. При производството от големи конвенционални електроцентрали енергията често трябва да бъде пренасяна на дълги разстояния до крайните консуматори. Освен това слънчевата енергия намалява разходите на пикова мощност, което води до икономическа изгоди за потребителите.

Въпреки успешното използване на слънчевата енергия само преди около месец в Бундестага гласуваха за намаляване на субсидиите за слънчевата енергия, с което заставят германските производители* на слънчеви панели да се състезават с китайските си конкуренти. От 2007 година до сега цените на слънчевите системи са паднали наполовина, като това е позволило и намаляване на подкрепата за тях със същия процент.

–––––––-
*Според изнесени по-рано анализи фотоволтаичният сектор създава заетост за 100 000 души в Германия.

3 Comments »

 • brym said:

  Мисля че е налице едно силно изкривяване на фактите от технически некомпетентни лица…
  В публикацията не се казва за колко време са произведени тези \"над 20 гигават часа електроенергия.\" – ако е откакто е започнало производството на ел.енергия от фотоволтаични системи в Германия досега – сравнението е смешно и тенденциозно – само за миналата година АЕЦ Козлодуй е произвела около 16 GWh…
  Като оставим настрана факта, че фотоволтаичните източници работят само през деня и освен това енергията произвеждана от тях е с параметри, неотговарящи на стандартите за ел.енергия, остава проблема с изкуственото \"надуване\" на цената на енергията получавана от тях (и подобните им ветроенергийни източници – които пък работят основно само нощем от 2 до 6 часа)… с две думи налице е умишлено изкривяване и възхваляване на недотам ефективни технологии! Целта явно е в насочване на общественото мнение към възприемане и одобрение на \"далаверата\" възобновяеми енергийни източници…
  И все пак – и от тях има полза, но само като допълнителен, спомагателен източник на енергия – който за съжаление все още не е достатъчно добре технологично подплътен ЗАСЕГА!

 • Ценко Цонев said:

  Хм….
  Винаги когато се заговори за „зелена“ енергия т.е. НЕЗАВИСИМИ енергийни източници, ще се намери някой „сладур“ като brym (явно му бръмчи нещо в главата, но какво – само лекарите могат да кажат…)….
  Та малко пояснения за такива като него:
  1. Киловатчас – енергия произведена за един час….
  2. Ветроенергийните източници работят когато има вятър, не знам защо го свързва с нощта?!…
  3. Идеята на т.нар. „зелени“ източници според мен е преобразуването на някакъв вид ДАДЕНА НИ ОТ ПРИРОДАТА енергия в ел.ток…..
  Ясно е, че такива като горецитирания ламер винаги са дърпали техническия прогрес назад с глупавите си разсъждения (за съжаление в милата ни Родина е пълно с такива…)… Или пък обслужват някакви енергийни интереси?….

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.