Home » Избрано

Подполк. Николай Марков: НСО продаде за 10 000 долара информация от Сикрет сървиз

2012.05.06 Един коментар
Spread the love

Николай Марков е роден през 1970 г. Завършва военното училище във Велико Търново, а след това и право във Великотърновския университет. Започва работа в Националната служба за охрана /НСО/ през 1993 г. Уволнен е от нея през 2007 г. с предявени обвинения за… неизпълнение на задача да направи 50 лицеви опори и за обида на началник. По време на делата срещу него той разкрива, че държавните охранители шпионират по нареждане на ръководството наши и чужди политици, но това не е разследвано. Скандалният бивш офицер от НСО е обвиняван в какво ли не, но той е убеден, че истината за тази служба скоро ще излезе наяве и името му ще бъде изчистено.

Николай Марков е отгледал от бебе сам дъщеря си, която вече е на 20 години. Днес той дава най-шокиращото си интервю пред “ШОУ”, в което разкрива още разтърсващи тайни от задкулисието на “големите игри”.

– Наистина ли гардовете от НСО са били принуждавани да шпионират лицата, които охраняват, господин Марков?!

– В НСО имаше една стая, която се наричаше “изповедалня”. Всички служители на НСО знаят коя стая се наричаше така. Не съм го аз измислил! В нея стоеше висш офицер, който се води някакъв началник. Той привикваше всеки гард от “Лични охрани” и го разпитваше. В тази стая всеки влизаше и казваше какво е правил, видял, когато е охранявал някого и т.н. Тези хора, които не се “изповядаха качествено”, бяха забивани някъде в ъгъла и не им се даваше никаква позиция в йерархията. Другите вървяха нагоре. Хората, които бяха зависими, защото са работили за някой бандит, след това ги шантажираха да им “снасят” информация за политици, които паралелно охраняват. След което

и за бандитите, и за политиците се знаеше всичко.

Тази информация къде е отивала вече, е друг въпрос…

– А кога се попълваха прословутите бланки за “недъзите” на охраняемите от служителите на НСО лица?

– Началникът на НСО лично разпореди пред целия отдел “Лични охрани”, че тези бланки трябва да се попълват. Даже тези колеги, които бяха пропуснали да го направят, бяха наказвани.

Ставаше следното: Охраняваш някой човек. Свършва “охранителното мероприятие”, както са го наричали в УБО. Ти се връщаш в НСО и започваш да пишеш всичко, което се е случило – къде е ходил, какво е правил, с кого се е срещал, какви “недъзи” има… От НСО казват, че бланката е с “наименование” – събиране на данни за чуждестранно лице, но това не е вярно. На бланката имаше просто номер. Никакви наименования не е имала тази бланка. Нарушавали са се човешки права, а това е престъпление!

– Вие твърдите, че доста от гардовете на НСО са работили за т. нар. организирана престъпност?

– Шефът на НСО ген. Владимиров беше отстранен от поста си с мотива, че гардове от НСО работят за организираната престъпност. Той си отиде, хората останаха.

Да, хора от ръководството на НСО пращаха служителите да охраняват организираната престъпност. За много пари, които отиваха директно в джобовете на някои началници от службата.

Босовете на СИК, на ВИС – всички, които се сетите, бяха с охрана от НСО. Боби Цанков беше с охрана от НСО. За Боби Цанков специално нещата предстои тепърва да се изясняват. Има и свидетели, които ще излязат да разкажат, стига да има воля.

Нещо куриозно:

През 1997 година информация, която беше предоставена с гриф “Секретно” от американските Сикрет сървиз за методите на работа на държавната и правителствена охрана, беше изнесена от НСО и продадена в организираната престъпност за 10 000 долара. Това направи един много известен човек в държавата, който беше от ръководството на НСО, гравитиращ около кръга на бившия главен прокурор Никола Филчев, свързан с делото “Наглите” и с убийство! Неговата кариера се разви нагоре след НСО и за това помогнаха хора от организираната престъпност, защото организираната престъпност кадрува в службите!
И в момента 80 процента от хората, които охраняват т. нар. организирана престъпност, са офицери от НСО. Не казвам директно “престъпност”, може и да са “бели и добри”. Но имаше много “бели и добри”, които ги разстреляха на бул. “България”… Впрочем,

разстрелите ще продължат!

Вътрешното ми усещане е, че още предстои най-тежката реформа, която трябва да сложи край на всичко това.

– На вас лично предлагали ли са ви да работите от “другата страна”?

– Много пъти! Няма такъв от “Лични охрани”, на който да не са му предлагали. Ние бяхме 100 човека. Всеки бандит, когато се свърже с теб, започваше да ти говори от 5 000 лева нагоре, аз съм стигал до 30 000! Не съм приел. Ако бях приел, досега да са го извадили.

Пращаха ми и много “подводници” и изкушения, за да ме злепоставят, след като стана скандалът. В същото време Цвятко Цветков вървеше по медиите и разправяше, че съм любовник на Екатерина Михайлова… Тъжно! Ето, по същия начин работеше ДС!

– Като професионалист смятате ли, че при убийството на знаковите подземни босове охраната им направи всичко необходимо?

– Бездействието на охраната е също действие в определени случаи. Преди да бъда разстрелян Васил Илиев, охраната му изостана 2 км зад него. Той беше убит и тя пристигна 5 минути след това! Те са знаели, че това ще се случи!

Тогава работех в група за бързо реагиране към НСО, чухме по радиостанцията и първи пристигнахме на мястото на разстрела. Видяхме го убит в колата, охраната я нямаше. Там нямаше хора от НСО, но ги познавах. Хората, които се занимават с охрана, се познават, независимо от коя страна са…

– А охраната на Илия Павлов?

– Илия Павлов беше разстрелян със снайпер. Охраната изобщо не се е месила. Но те са длъжни, според правилата, преди той излезе, да направят т. нар. отцепление. Ако се бяха мръднали 20 м напред, щяха да видят снайпериста. Нямам представа защо не са направили нещо, което се прави задължително при охранителна дейност.

Има и неща, които не могат да се избегнат. Охраната не е 100 процента гаранция! Всичко, което се случва навън, може да се случи и с правителството. Трябва правителствената охрана да е регулирана със закон, за да се носи отговорност! Спомняте ли си моториста, който мина на 3 март пред Народното събрание. Ген. Димитър Димитров спря ли го – той щеше да се удари в него?! Той се беше изпънал като морков, все едно е гост на мероприятието, а не шеф в НСО! Ако беше зареден с взрив, цялото правителство плюс парламентът заминаваха! Някой понесе ли отговорност?!

– Манол Велев беше с охрана от НСО?

– Манол Велев се охраняваше от НСО в бронираната кола на Тодор Живков. Разпоредбата да я получи не става толкова просто. Да, имаше някакъв търг, но това не е всичко.

Информацията, че ще се стреля по Манол Велев, се знаеше в президентството предварително,

затова и му беше дадена. Защо да си вземаш бронирана кола, ако не знаеш, че ще се стреля по теб?!
Когато Кюлев беше убит, човекът, който караше колата и беше с оръжие, е от НСО. Палачите на Стоил Славов са хора с пагони! Обикновените килъри нямат никакво значение. По време на убийството на бай Миле също присъстваха хора от НСО…

– Спомням си за скандала, когато откраднаха пистолет от дома на Иван Костов, по онова време министър-председател? Как се случи това? Ваши колеги ли го направиха?

– Питам ви – кой външен човек може да влезе в дома на министър-председателя, да отключи каса, да вземе пистолет и да го изнесе, ако няма участник от НСО?! Това се случи, след като Първанов дойде на власт. Това го направиха хора на Първанов вътре в службите. Този пистолет беше взет, за да се дискредитира охраната на Иван Костов. Защото, ако някой може да влезе да открадне оръжието и охраната да не види, та той може да влезе, да убие премиера и да си замине! Имаше такава директива от президентството – всички, които са работили с десни политици, да бъдат уволнени. Тогава аз поставих директно и открито въпроса пред ръководството и целия състав: “Искам директно да са обяви кой от нас е човекът, който е направил това! Не искам да работя с такива хора, защото не знам утре какво може да ми се случи!”. Тогава пак ме упрекнаха, че създавам напрежение. Започна разследване, което не доведе доникъде! И цялото дело беше предадено на НСБОП, тогава Румен Миланов й беше шеф.

17 дена след този скандал в НСО Миланов дойде като шеф на НСО. И пред него, и пред всички пак поставих въпроса. Официално му казах: “Ако това не кажете, ще имате големи проблеми в НСО!” Той се обади по телефона пред нас и попита някаква секретарка: “Докъде стигна еди кое си дело?!” Каза – до пет дни ще има резултат! Повече не се появи при нас. След няколко дни го срещнах в асансьора и той ми каза:

“Приеми, че този въпрос е приключен, повече не искам да бъде поставян!”

Между другото пак 17 дни след случката пистолетът на премиера Иван Костов беше намерен на ведомствения паркинг на НСО, ръждясал, под една кола. Колегата, който е собственик на пистолета, и цялата охрана на Иван Костов ги очакваше военен съд и дисциплинарно уволнение. Не ги махнаха само заради такива хора като мен и още трима души, които казахме, че ако само си го помислят, ще се случат много по-страшни неща в НСО! Не че собственикът на оръжието не го уволниха няколко месеца по-късно, както и всички хора, които бяха работили с Костов…

– А кой извърши кражбата в дома на Йордан Соколов, когато беше шеф на Народното събрание?

– Доколкото знам, хора от старшинския състав, които охраняват вилите в Бояна. Влезли са, докато го няма семейството.

– Как се назначават гардовете в НСО?

– В НСО хората често се назначават по телефона. Това са “деца”, от които повечето за нищо не стават, но са сложени там, за да взимат големи заплати и да са покрай властта.

Там имаше и офицери, които са назначени с неиздържан психологически изпит – нямат право да получат оръжие и затова работят без оръжие. Само защото баща му е Х! И поливат цветята в НСО, грубо казано. Назначавали са се хора с астигматизъм от деца! Има и много свестни хора в НСО, но след една-две години те напускат, защото не могат да преодолеят тази “простота” там.

Назначаваха се шофьори на бронирани коли, които за пръв път се качваха на такъв автомобил, защото са хора на Георги Първанов. След това в организираната престъпност цената на един такъв шофьор на бандит е много висока!

– Има ли нещо, което се е крило от обществото при катастрофите, които ставаха с коли на НСО?

– Когато катастрофира малтийският президент, пилотната кола, която е задължителна, беше махната, и затова се случи всичко. Аз присъствах, когато беше наредено да се махне пилотната кола, въпреки че всички, които бяха в кортежа, коментираха, че това е недопустимо. И загинаха хора.

Случайно оцеля малтийският президент.

И то по Божията воля, не благодарение на НСО!

В НСО има шофьори с по 10 катастрофи и смачкани коли. Имало пияни шофьори?! Ами кой да ги провери?! До НДК, когато се размаза кола на НСО, беше с пиян шофьор… Нали това беше въпросът ми към Първанов – колко коли трябва да изгорят от пияни шофьори на президента?! Ами аз като съм в колата и един такъв шофьор размаже друга кола какво трябва да правя според вас? После ти казват: “Не се е случило, и се покрива всичко!” Имам над 7 такива случая, когато ми се е налагало да мълча! Кой компрометира службите – те или аз?

Много скъпа кола на НСО изгоря на морето, а вътре шофьорът бил с проститутка! Били са вътре, когато колата пламва… Няма жертви, но колата замина. Изтърван фас или нещо подобно.

– Казвате, че се е трошала много държавна пара по време на ловните подвизи на президента Първанов. Наистина ли НСО организираше хобито му?

– А кой друг?! Аз съм бил там и съм жив свидетел! В НСО имаше назначени хора на длъжност “ловци”! Тези хора не работеха като охрана, а организираха лова на президента Първанов! Бяха им предоставени коли и джипове от НСО, бензин – държавен, пари – държавни, командировъчни, всичко! Предварително трябва да отидат там, да организират всичко. Да се придвижи един президент от точка А до точка Б не е просто нещо.

Няколко дни преди това се организира всичко – от полицията идват хора, от НСС, гонячи… Кой осигурява трасетата до Тополовград, примерно?! Това са държавни средства, всички тези хора са държавни служители! Те имаха ловен кръг, дружинка. Много известни олигарси идваха, хора от футболния съюз, от кулинарни предавания… Това не е проблем, но защо на гърба на държавата?! Да, английската кралица също ходи на лов, но в собствено имение и убива собствени животни, които си отглежда! Хобито на Първанов не може да го плаща държавата!

– Заплашваше ли ви някой след сблъсъка ви с президента Първанов?

– Естествено. Малко след сблъсъка ми с Първанов ми се обади човек, който работи в сградата на президентството, от най-приближения кръг, и ми каза:

“Ако не мислиш за себе си, не мислиш ли, че имаш дъщеря?”

Отговорих му: “Не знам какво ще се случи на дъщеря ми, но внимавайте да не се спъне и да не падне, без да иска, защото, ако това се случи… ще се случат за 24 часа много лоши неща в държавата!”. И в жестоките общества никой не е посягал на децата! Никога не съм парадирал с това, но аз от бебе съм отгледал сам дъщеря си. Така се стече животът ми… Да заплашват дъщеря ми в този момент не беше морално! Защото аз

Георги Първанов съм го охранявал в най-тежките му години,

колата са му я надигали да я обръщат, а всички от неговата охрана се бяха уж разболели по време на сблъсъците през 1997 година… По време на връщането на мандата на БСП именно аз пазех гърба му!

– Всъщност вие как станахте гард в НСО?

– Аз съм четвърто поколение военен. Иска ми се да кажа на някои хора, които изразяват съмнение в психическата ми годност, че има два изпита в държавата, които са най-тежки в тази област. И те не са в Милиционерската школа в Симеоново, които ги издържат и селянчетата от Мрамор. Единият е за летци, другият е за капитани на кораби.

Бях приет именно във Военноморското училище, профил “корабоводене”, и там съм държал психологически изпит. Мечтата ми беше да бъда капитан на търговски кораб. Но тогава тези места се пазеха за определени хора. Затова отидох във Военното училище във Велико Търново. Там също съм държал психологически изпит. Завърших пред 1993 година като отличник на випуска. Първото ми назначение беше за командир на парашутно-десантен взвод в Пловдив, диверсионна част, направление Турция. Обикновено психически неуравновесени хора не ги пращат във въздуха в диверсионни части… Освен това бях и треньор на военното училище по карате, по-късно получих и черен пояс.

С мен се свързаха хора от НСО, кадровици, които ми казаха, че търсят военни, предложиха ми да бъда в охраната на президента заради моите качества. Такъв човек не може да бъде психически неуравновесен! По-честолюбив съм. Бащината ми врата няма да бъде отворена за мен, ако се държа недостойно! Затова и ще съдя Румен Петков, който ме нарече “воняща хлебарка”!

 

Интервю на Валерия Калчева,

blitz.bg

One Comment »

  • шестака said:

    Гоцевщината наистина е историческа диагноза. Срам за българския народ е този треторазреден агент на ДС, издигнат от истинските кукловоди на измисления от Луканов “преход”. Преходът на ГОЛЯМАТА ИЗМАМА. Само се чудя защо анките толкова години се “хващаха” и бяха в колаборация с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ в България, чийто синоним е червената хунта и нейните слуги от ДС.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.