Home » Авторски страници, Е-Списание

На „Български дни в Чикаго, Пролет 2012“!

2012.05.01 Няма коментари
Spread the love

Двадесет и седем активности в различен обем и диaпазон от време бяха в основата на програмния лист на Шестнадесета открита сесия на Българо-Американската Асоциация, чийто старт бе на 29 април 2011 г. в Чикаго. Разглежданите проблеми също бяха от разностранен характер – засягащи групи от емигрантската среда  или отделни индивиди, имаше представаяне на адвокатски кантори и преводачески бюра  и услуги, отбелязано бе отново присъствието  на целия екип на Генералното консулство на Република България в Чикаго, който чу и коментира порядъчно дълъг списък от въпроси, представени бяха актуални и философски теми от  рода на това – кой управлява глобализацията и опит эа нова класификация на човечеството, имаше и дебати като този защо в „Механата“ на Българското Чикаго постоянно е пълно с клиенти, а по други ресторанти персоналът получава мускулна атрофия от бездействие… Проф. Никола Чаракчиев и пастор Зен Спасов представиха едни от най-коментираните теории за произхода и бъдещето на човечеството.

Спонсори на Фестивала бяха д-р Виолета Симов – Динев, Цветелина Бойновска, Петранка Стаматова, Фил Филипов, Park Ridge Taxi and Community Cab. Патрон на Фестивала – Лина Кърк, патрон на Наградния форум – д-р Виолета Симов – Динев,  Мениджмънт – на Петранка Стаматова.

По-нататък се говори по съвсем практически въпроси, засягащи семействата, професиите, къщите, банковите сметки и дори самочуствието на нашите сънародници в Чикаго и САЩ. Тук бяха Красимира Калчева, Христина Христова и Симона Шкьопу.

Кой купува днес имоти и защо – в интерпретация на Петранка Стаматова. Кога е изгодно застраховането – анализ на младата ни сънародничка, специалист в Праймерика, Галя Должева. Живот в криза – през погледа на един от най-опитните българи в Чикаго в областта на финансирането – Стоян  Стоев. Имаше и съвети  преди пенсионирането. Разяснена ни бе новата правителствена програма  (HARP 2.0)  за рефинансиране на жилища в САЩ от Светломир Барашки с партньорството на Меги Барашка.  А след това отлична изява на адвокатите, който членуват или  само присъстват  на всички сесии на БАА. Цветелина Бойновска, София Знаймер, Яна Трифонова, Емилия Каназирева…

Често при нас са консултантите на илинойската прокуратура на Мадиган, сега беше американската адвокатка Мери Кармен от MADRID CROST  LAW  GROUP, чийто адвокатски час сигурно не е от евтините, но при нас в БАА тя беше при свои и безплатно ни отвори очите за много законни неща, които биха били в наш интерес, ако ги знаехме и се опирахме на тях, когато правим бизнес в Америка.

Имаше неколцина преводачи този път, които  представиха възможностите човек да има преводач не само в съда, но и в болницата или в различни учреждения и ситуации в САЩ.

Генералният консул на България в Чикаго Симеон Стоилов запозна присъстващите с цяла поредица от нови неща, свързани с дейността на консулската служба, която обслужва 14 щата в САЩ. Консулството има нов уебсайт, нова страница, по-добри възможности за информация и връзка, нова компютърна среда. Г-н Стоилов  и консул Лила Георгиева разясниха подробно въпросите за такси и и заверки на документи, работно време, за личните данни, за това как да се действа като се случи беда – от глоби до арест и нещастни случаи…

Беше представен вестник „България“ от Лина Кърк, мениджър на изданието, както и идеята за създаване на сборник от материали за миналото, настоящето и перспективите на Българското Чикаго и българската диаспора в САЩ. Петранка Стаматова анализира  конкурса за Събитие на годината, който бе проведен от Еврочикаго.сом, и който определи Форума на българските училища за най-значимото събитие през изминалата 2011 година в САЩ. Хриска Перфанова и Кина Бъговска представиха образователни институции.

С малка персонална промяна екипът на „Български вкус в Чикаго“  отново поднесе един перфектен хит на българското ресторантьорство в Чикаго. Благодарим на Ресторант „Механата“, Магазините „Малинчо“и „София“ и ресторант и магазин  „Сердика“  и други за възможността да вкусим техните ястия, деликатеси и десерти.

По време на „Награден форум – Чикаго 2012“ д-р Виолета Симов-Динев поднесе награди и подаръци за мнозина членове и активисти на БАА, които имаха най-добри достижения в своята обществена дейност. Българо-Американска Асоциация награди  с диплом: Ваня Харалакова, Галя Должева, Елена Табакова, Стоян Стоев и семейство Звезделина и Иван Ковачеви.

Голяма и просторна зала с над 150 места, предоставена от авторитетната застрахователна фирма Праймерика, някои от чийто специалисти членуват и в БАА, перфектна организация от опитен екип, артистичен водещ с висше философско образование, основателят и президент на БАА Динко Динев и много стабилна по темперамент и квалификация членска маса…

Всичко това създаде добрите условия да се обсъдят много събития, да се поставят бъдещите приоритети и да се стъпи в месец май и Фестивала „Български дни в Чикаго – Пролет 2012”, който в Българското Чикаго ще бъде пълен със събития..

Създадена в началото на 21 век Асоциацията днес е сред най-солидните и надеждни обществени организация в Чикаго.

Климент Величков,
Борд на Директорите на БАА – Чикаго
Снимки: Паола Игнатова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.