Home » Избрано

„Да свалим ККП! Да изградим нов Китай!“, апелират в официални сайтове

2012.05.01 Един коментар
Spread the love
Дано да не е копие на 10.11.1989 ...

Дано да не е копие на 10.11.1989...

В официални китайски сайтове продължават да се появяват призиви за сваляне на комунистическата партия. На официалния сайт на партийната школа на окръг Июан, провинция Шандонг, се появи голям надпис на китайски език с думите: „Да свалим комунистическата партия! Да изградим нов Китай!“…

На главната страница на сайта на партийната школа на Китайската комунистическа партия (ККП) е поставен недвусмислен надпис на английски, който гласи: „ККП ще изгние в ада“. В същото време комунистическите символи на сърпа и чука са зачеркнати.

Напоследък на много китайски уебсайтове се появяват различни варианти на подобни лозунги, които са в резултат на хакерска намеса.

Така неотдавна на сайта на Комитета по политически и законодателни въпроси на района Канджинг, град Далиан, провинция Ляонинг, се появи надпис на китайски език: „Да свалим ККП“, както и фотография на импровизирана надгробна плоча с надпис на китайски език: „Гробът на ККП“, и на английски език: „ККП ще изгние в ада“.

В началото на април международната хакерска организация “Анонимните” е атакувала стотици китайски правителствени сайтове, на много от които е поставили призиви към хората да се вдигнат на борба за свобода, предупреждавайки режима на Китай, че скоро ще рухне.

Нещо повече, в “Анонимните” се появи специализиран китайски отдел “Анонимен Китай”. Кои точно са членовете на този отдел е неизвестно, но много китайски блогъри изразиха надежда, че това ще „събуди китайската младеж“.

Според анализатори това е само началото на едно глобално движение на китайския народ против управлението на режима на комунистическата партия.

Дан Тайджинг, дисидент от град Тайюан, каза в интервю за радио „Свободна Азия“, че нападенията срещу правителствени сайтове показват, че противоречията в китайското общество се изострят с всеки изминат ден и хората изразяват все по-често своето недоволство от управляващия режим.

„Това е само началото. Ако ККП не престане да е тираничното правителство, което е, както и да използва гангстерски методи, мисля, че от хакването на сайтове хората ще преминат към твърди протестни действия“, – каза Дан.

У Ваоджанг, бивш ръководител на китайскоезичния отдел на “Радио Франс Интернасионал” (RFI), каза в интервю за “Епохални Времена”, че сега цял Китай е във „взривоопасно състояние“, в което „хората повече не могат да търпят“ и конфронтацията им с режима се изостря.

„Сега навсякъде в Китай има признаци на това, че е на път да изригне народен бунт в национален мащаб“ – каза У.

 

Източник:   epochtimes-bg.com

One Comment »

 • Nik said:

  10 ноември и в Китай…

  Дисидент: китайските власти ще извършват перестройка

  За нов необичаен случай бе съобщено от град Ухан на фона на предположенията за предстояща политическа реформа в Китай. На известния дисидент и активист за човешки права Чин Юнминг, който е един от основателите на Китайската демократическа партия, прекарал над 20 години в затвора, бе предложена материална помощ от китайските власти, които казали, че подкрепят идеите му…

  На 20 април двама служители на градското управление на ДС отвели Чин на среща с председателя на Комитета по политически и законодателни въпроси на град Ухан на име Гуан.

  Чин заяви пред кореспондент на Епохални Времена (​​Epoch Times), че този път никой не му е повишавал глас и не го е обиждал, както е било при всички предишни срещи с тези служители.

  По време на срещата те първо говорили по някои политически въпроси. През цялата си правозащитна дейност Чин се е застъпвал за мирна перестройка в Китай.

  След като за пореден път изразил тази си позиция Гуан казал, че те са съгласни с неговите възгледи и му съобщил: „Правителството ще проведе перестройка“.

  Чиновникът също казал, че властите ще му помогнат финансово за решаване на основни житейски проблеми и че той трябва да изрази благодарност към правителството за това.

  На което Чин е отговорил с думите: „Управляващата партия и правителството се крепят на данъците, плащани от обикновените граждани. Ако ще благодаря на някого [за материалната помощ], то ще е на хората, особено на данъкоплатците.“

  След това Гуан, който признал, че е също така началник на Бюрото за поддържане на стабилността в Ухан (наскоро създадено във властови органи на всички административни области в страната, чиято задача е да наблюдава и където е възможно да предотвратява протести на хората, както и „анти-правителствени настроения“), и насочил разговора към това, че Чин трябва задължително да спазва всички правила за тези, които са под наблюдение.

  През ноември 2010 г. Чин е бил освободен след 12-годишна присъда, като е под домашен арест и с многобройни ограничения на свободата.

  58-годишният Чин Юнминг е един от основателите на Демократическата партия на Китай. В периода от 1970 до 2010 г. той е арестуван 18 пъти, два пъти е осъждан на затвор. В затвора е прекарал 22 години от живота си.

  Понастоящем в рамките на Китайската комунистическа партия гори ожесточена борба за власт между имащите предимство реформатори, оглавявани от премиера Уен Джябао (Wen Jiabao), и губещите консерватори, водени от бившия генерален секретар Джянг Земин (Jiang Zemin).

  Все повече наблюдатели смятат, че в близко бъдеще тази борба ще доведе до основни политически промени в Китай.

  Източник: epochtimes-bg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.