Home » Авторски страници, българи зад граница

Българска пролет в Лондон ‘2012

2012.05.27 6 коментари
Spread the love

В Кенсингтън Гардънс в Лондон бълбука вече Българската чешма, дар от българската общност за лондончани

За българите в Лондон никога не е имало такова събитие, както в съботата на 26 май 2012 г. То стана възможно с общите усилия на стотици – деца, родители, дарители и пр.  Които повярваха, че в сърцето на британската столица е възможно да направим едно българско събитие, за което да се говори с уважение и с което да ни запомнят.

Преди доста време Мартина Хаджар – член на ръководството на Сити клуба, предложи всички заедно в Лондон да направим дар на града в олимпийската 2012 година. По стародавна нашенска традиция – да построим българска чешма, за дълголетен спомен. И то в най-кралския парк на двореца, в който е родена кралица Виктория, в който живя и принцеса Диана, в който сега живеят принц Уилям и Катрин – паркът Кенсингтън Гардънс.

Малцина вярваха, че това може да се реализира, още повече, че идеята включва при откриването да направим голямо културно събитие – целодневен български ден с песните, танците, изкуството на България. За радост не само на всички българи, живеещи в Лондон, а и за среща на лондончани и гости на града с таланта на родината ни.

Няма да говоря за това колко безсънни нощи и сизифовски усилия костваше на мнозина, защото вече няма значение. Мечтата е факт!

В Лондон, на възможно най-централното и светско място, там, където ежедневно хиляди туристи прекосяват алеите с възхита – имаме наша си, българска чешмичка, на която с кирилски и латински букви пише, че водата е дар от природата, а чешмата е от българската общност. В основата – зелен гранитен камък, изящно и стилно орнаментиран с шевици, да подсказва на жадните, че това творение е от България.

От ранна утрин на поляната до златния паметник на принц Алберт, точно срещу Алберт хол, заприиждаха хиляди българи с многобройни свои английски гости, за да присъстват на откриването на българската чешмичка (така си я наричаме ние, защото дизайнът на световноизвестната фирма за бижута, „Тифани” е миналималистичен и елегантен именно като бижу).


Заобиколиха я нашите деца от българските училища в Лондон, облечени в носии, и под яркото слънце грейнаха усмивките, багрите, китната радост на всички, които носехме с гордост този ден щастливото усещане, че България дава нещо на света с любов и желание за добруване. Всичко това едва ли щеше да е възможно, без огромната помощ на принц Кирил, почетен председател на българския Сити клуб, който съумя с авторитета си стилно да прокара идеята пред английските власти на лондонските Кралски паркове. Особено важна бе и подкрепата на Българското посолство в Лондон в лицето на предишния посланик, г-н Любомир Кючуков, а в последствие със съдействието на сегашния български посланик, г-н Константин Димитров, за да се види, че зад прекрасната идея на Сити клуба седи и държавата ни с най-добри намерения.

На откриването принц Кирил дълго благодари на многобройните „виновници” за сбъдването на тази мечта. Министърът на физическата култура и спорта, г-н Свилен Нейков, поднесе благодарствени думи от името на българското правителство. Заместник кметовете на общините Кенсингтън и Уестминстер, а така също и ръководителят на Кралските лондонски паркове изразиха уважението и благодарността си от страна на английските власти. Понесе се благословията на отец Симеон, който с китка здравец и светена вода поръси и чешмичката, и сбралите се наоколо стотици хора. Официалните гости прерязаха червената панделка, която прикрепяше националния ни трибагреник, закрил до този момент чешмичката и… водата потече за всички, които в годините напред ще спират на това място.

От тук тръгна и така нареченият „забавен маратон“, поведен от принц Кирил и най-голямата олимпийска надежда сред децата ни – 13-годишната плувкиня и многобоец Георгия Кадоглу. Носителка на 253 медала, подобрила над 50 рекорда, трикратна победителка в конкурса на Фондация „Димитър Бербатов” „Успелите деца на България”. Докато тичаше по алеите на парка в продължение на 2012 метра (колкото са цифрите в настоящата олимпийска година), насядалите по скамейките англичани се изправиха и започнаха да ръкопляскат. Първи финишираха принцът и Георгия, която в последствие нежно съобщи, че тактично е изчаквала, за да бъде „справедлив” финалът на двамата патрони на събитието – принц Кирил и Димитър Бербатов, на когото Георгия бе официален пратеник.

После започна големият песенен празник на България, на голяма сцена пред многохилядна публика. Запяха „Мистериите на българските гласове”, след тях Георгия Кадоглу поздрави хилядите присъстващи с посланието на Димитър Бербатов. Последва изпълнение на учениците от Българското училище към Посолството на България в Лондон, като първо на сцената със своята вълнуваща изящност впечатли ученичката от нашия 6-ти клас в Лондон – Бистра Старейшинска, също стипендиантка на Димитър Бербатов и носител на отличие от конкурса „Успелите деца на България”. После учениците ни изпяха две народни песни, 7-ми клас изигра кръшно шопско хоро… След това се заизрежда броеница от български таланти: невероятните изпълнители от детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Загорче”, Белослава, артисти от Малък градски театър зад канала (които влудиха публиката с блестящия откъс от спектакъла на Румен Цонев „Ритъм и блус”), уникалната група за български приказки „А Спел Ин Тайм”. Едни от най-бурните си аплодисменти публиката подари на другите две представителки на „Успелите деца на България”. Малки и големи буквално ахнаха пред таланта на 13-годишната Ана-Мария Янакиева. Не глас, направо гласище! В такова малко телце… Другата представителка на Фондация „Д. Бербатов“ бе Моника Азманска, дошла от Дубай. Тя е ученичка в тамошното българско училище и никога не е живяла в България, но пее български фолклор и печели конкурс след конкурс. Публиката в ритмични, гръмки ръкопляскания направи прекрасен топъл съпровод на песента й, когато записът на музиката нещо зацикли и Моника, като истински професионалист, продължи акапелно. Тук може би е мястото да кажа, че програмата продължи 4 часа, но хилядите зрители не мръднаха от местата си.

Над цял Лондон ехтеше нашенското в най-красивите си трели. В дните преди диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора България гостуваше на Лондон. Появата на сцената на прекрасния Орлин Горанов предизвика носталгия и сълзи в очите на мнозина. След любимите му хитове, всички запяха с него „Моя страна, моя България”. И когато на финала се чуха зашеметяващите изпълнения на Лондонския български хор с ръководител славейната певица Деси Стефанова и затропаха изпълнителите на хора на нашия лондонски ансамбъл „Танец”, кръвта завря. Станаха стотици, на поляната се изви огромно нашенско хоро. Само който не е поживял в Лондон по-дълго, не може да си представи какво е това. В една от най-големите европейски столици, в самото й сърце, в най-кралския от всички паркове, където чуждото присъствие е почти немислимо, се извиваше българско хоро, „под погледа” на една от най-големите световни концертни зали – Алберт хол и в подножието на позлатената статуя на принц Алберт.

Великолепната програма се реализира благодарение на огромните усилия на Българския културен институт и неговия директор гжа Светла Дионисиева, под „диригенството” на невероятната Деси Стефанова. Бе помислено за всичко – дори в моментите, в които трябваше да има малки паузи за преаранжиране на сцената или за да се поеме малко дъх между изпълненията – нямаше празна секунда. Публиката съзерцаваше талантливия мим – проф. Александър Илиев с неговия безмълвен танц на красота и добрина. Мнозина бяха онези, които дариха невероятното преживяване и може би не всички имена могат сега да бъдат изброени. Но сме горди, че оживихме една мечта и го направихме за България. В красивите градини, в които са се разхождали през вековете най-важните владетели на една империя, бълбука българска чешмичка и кирилските букви са част от този аристократичен и много английски интериор.

От години не съм виждала на едно място толкова много щастливи хора – деца, млади и по-възрастни хора, някои съвсем на достолепна възраст. Чужденците молят облечените в носии за снимка, спират ни по алеите и ни поздравяват, българите се прегръщат и целуват и всеки повтаря: „Догодина искаме пак!”. Учениците от българските училища във Великобритания (някои дошли отдалеч с автобуси, облечени в чудесните си униформи и развяващи националните ни знамена) също бяха на специално отредена детска сцена и представиха талантливите изпълнения на своите ученици. Беше невероятен горещ летен ден, но никой не напусна празника.

Мнозина останаха в парка до здрач, защото адреналинът не позволяваше завръщане у дома. И пред НАШАТА ЧЕШМИЧКА до късно се извиваше огромна опашка от чакащи, за да отпият от осветената вода и да бъдат част от желанието на България и българите да бъдат едно цяло с Лондон, с Великобритания, с цяла Европа и света.

Дай Боже такава обич да се засвидетелства и случва тепърва на много места. Всеки народ се нуждае най-вече от това.
България подари на Олимпийската столица своя символ и своя Български ден!
И ние всички го направихме!

Снежина Мечева,
директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина

 

 

 

 

 

 

 

Снимки:  Снежина Мечева и Красимир Момчев

Видео: Антон Гутев
.

http://youtu.be/pk7N5GnaG-M
.

http://youtu.be/2M7_3ObT-HE

Във видеото – изпълнения на представителите на Фондация „Димитър Бербатов“ (ФДБ) на тържествения концерт по случай откриването на чешмичката Bulgarian Spring, дар за вечни времена в олимпийската 2012 година от българската общност на лондончани:
1. Георгия Кагоглу поздравява публиката като специален пратеник на г-н Бербатов. Георгия (Джорджия) е 13- годишна състезателка по плуване и многобой, носител на 253 медала, подобрила над 50 рекорда, майстор на спорта, най-голямата ни олимпийска надежда сред децата, която вече печели състезания за жени по света.
2. Бистра Старейшинска – 12 – годишна, стипендиант на Фондация „Д. Бербатов“, ученичка в 6 клас на Българското училище към Посолството на България в Лондон, републикански шампион на България по художествена гимнастика.
3. Ана – Мария Янакиева – 13-годишна, носител на множество национални и международни награди за попизпълнители на нейната възраст, победител в областта „Изкуство“ от конкурса на ФДБ „Успелите деца на България“.
4. Моника Азманска – 13-годишна, носител на много награди от конкурси по народно пеене, отличена от ФДБ в конкурса „Успелите деца на България“, ученичка от Българското училище в Дубай.
Конферансиета – учениците от Българското училище към Посолството на България в Лондон: Благомира Стоянова – 10 клас, Александър Петров – 3 клас, Радослав Георгиев – 9 клас.

6 Comments »

 • Mariq said:

  Всичко е прекрасно и браво на децата и на всички взели участие, но имам един въпрос защо трибагреника ние на обърнат, като за война.

 • Zebra33 said:

  Prekrasen za vsichki bulgari den!
  Ne razbiram zashto niakude Ne se sponenava zaslugata na Moxton Architects koito sa
  Architekti na cheshmata i na bulgarkata Ivelina Ivanova koiato napavi designa na shevitzata i organizira izrabotkata I instaluraneto. Tezi hora suzdadoha tova koeto Tolkova mnogo bulgari otpaznuvaha na 26ti Mai I mislia che zaslujavat credit za truda si.

 • Radoslava Leseva said:

  Страхотен репортаж, Снежина! Развълнува ме и ме изпълни с гордост, все едно наново преживях този ден. Поздравления на всички \"виновници\"!

 • Bob said:

  Хвала на всички създатели и участници! Но трибагреникът е обърнат, а фамилията на министъра е Нейков… Нищо! – нека да е против уроки пък…

 • Mariana said:

  Редакторът много други неща трябваше да гледа, та е пропуснал да види навреме, че фамилията на спортния министър е сбъркана. Колкото до трибагреника, той едва ли е бил обърнат, зависи от ракурса, от мястото, от което е направен или друг кадър. (Погледнете петата снимка в публикацията, там първият цвят от знамето, с което е била покрита чешмичката преди откриването й, е бял.)

 • Mariana said:

  http://www.youtube.com/watch?v=2M7_3ObT-HE&list=UUj1dmYE_Sx_3T_XFzW1MsJA&index=1&feature=plcp

  На линка – видеозапис с представители на Фондация „Димитър Бербатов“ (ФДБ) на тържествения концерт по случай откриването на Българската чешма в Лондон.

  1. Георгия Кагоглу поздравява публиката като специален пратеник на Димитър Бербатов. Георгия (Джорджия) е 13-годишна състезателка по плуване и многобой, носител на 253 медала, подобрила над 50 рекорда, майстор на спорта, най-голямата ни олимпийска надежда сред децата, която вече печели състезания за жени по света.
  2. Бистра Старейшинска – 12-годишна, стипендиант на Фондация „Д. Бербатов“, ученичка в 6-ти клас на Българското училище към Посолството на България в Лондон, републикански шампион на България по художествена гимнастика.
  3. Ана-Мария Янакиева – 13-годишна, носител на множество национални и международни награди за попизпълнители на нейната възраст, победител в областта „Изкуство“ от конкурса на ФДБ „Успелите деца на България“.
  4. Моника Азманска – 13-годишна, носител на много награди от конкурси по народно пеене, отличена от ФДБ в конкурса „Успелите деца на България“, ученичка от Българското училище в Дубай.
  Конферансиета – учениците от Българското училище към Посолството на България в Лондон: Благомира Стоянова – 10 клас, Александър Петров – 3 клас, Радослав Георгиев – 9 клас.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.