Home » Е-Списание

Б. Чеков: Хората отказват да се подчиняват само на монетарни решения

2012.05.03 Няма коментари
Spread the love

Ще променят ли Европа изборите във Франция? част от разговор в предаването “Брюксел 1” на телевизия и радио “България он ер”. Водещата Милена Милотинова разговаря с Божидар Чеков, българин, който от дълги години живее във Франция, и кореспондент на сп. “Тема” в Париж.

———————–————————————

Водеща:  Здравейте. Как да разчетем този вот във Франция? Може би всети трети французин е гласувал за крайна платформа, крайно лява или крайно дясна.

Божидар Чеков:  Да, вижте какво, трябва да ви кажа, че има един друг дебат, който се развива в Европа и който вие не споменахте с вашите събеседници. Това е дебатът кой има право да избира и решава съдбата на хората. Финансистите, бюрократите или избирателният бюлетин на обществото? Защо ви казвам това нещо?  Това е големият дебат. Хората отказват да се подчиняват само на монетарни решения и на формули на финансисти, които не бяха наказани за кризата, която причиниха. Съгласни ли сме по тази диагностика?

Водеща:  Да, може би затова наблюдаваме и вот на протеста, но в крайна сметка…

Божидар Чеков:  Трябва да си го кажем: хората отказват да правят планове, за живота си и за техните деца, по това какво е казал Монти и Понти и не знам си кой, който не е избиран. Хората държат много тези, които взимат съдбата им в ръцете си, да бъдат техни представители, и това е основен проблем на Европейския съюз в този час.

Събеседничка в студиото:  Аз малко не харесвам това да говорим за хората и всички останали, защото и много от тези хора са теглили евтините кредити, без да могат да ги обезпечат.

Божидар Чеков:  Не и във Франция, във Франция няма евтини кредити. Във Франция това не съществува. Нали това е американската система, която причини кризата. Френската финансовата система е най-сигурната в света.

Водеща:  Каква е френската ситуация всъщност? Виждаме, че Франсоа Олан призова за увеличаване на данъците на богатите.

Божидар Чеков: Френската ситуация е недоволството от финансовата криза, за която не бяха посочени отговорниците. И левицата – от крайната до умерената – стовари всичко върху гърба на Саркози за тази финансова криза. Въпреки, че Саркози на няколко пъти спаси Европа и еврото от това, което се случи.

Водеща: Но явно част от французите не разбраха това.

Божидар Чеков: Е, те не искат да го разберат, защото те не искат да станат като гърците. Нито като испанците. Това са хора, които много не пътуват… Вярно е, че всичко, което е прогресивно във френвската социална система, е резултат на борба. На борба на левицата срещу консервативната част на обществото. И тази традиция се запазва; и някои хора разпалиха това старо революционно чувство, което се чувства навсякъде.

Искам да добавя нещо друго, защото в България непрекъснато се говори за финансовата част, за дефицита на нещата. Трябва да ви кажа, че откакто рейтинговата агенция Стандарт & Пуърс намали рейтинга на Франция, оттогава Франция се снабдява с пари на по-ниска лихва на международния пазар. Какво означава това?  Това означава, че има други фактори, освен монетарната, финансова калкулация на дълга. И това нещо се казва доверие във Франция. Именно това използва левицата днес. Тя знае, че дори и да се спъне утре – ако спечели разбира се, което не е 100 процента сигурно – тя ще разчита на този кредит на доверие, с който Франция разполага на международните финансови пазари. Защото във Франция всичко може да се коригира и всичко се плаща. Демократичната система е такава, че който сбърка, плаща.

Водеща: Нека да кажем обаче как живеят французите. Колко е  минималната работа заплата? Кой и какви социални помощи получава? Колко се харчи за тези социални помощи?

Божидар Чеков: Френската социална система – и аз не мога да разбера защо Саркози не казва тези факти, нито хората около него –  е номер едно в света. Защо номер едно в света? Защото тя поема всички… Тя не прави разлика между французи и чужденци; тука всеки  е гражданин. Който има документи във Франция, е гражданин. Тази универсална амбиция на Франция е безкрайна. Но нека да има край наистина, защото не може Франция да поеме целия свят, да лекува всички нуждаещи се от Африка и от Азия, които никога не са получавали ваксини, да кажем. И тука болниците са пълни с хора от другия свят, от Третия свят.  Минималната заплата във Франция, трябва това да се знае, единствена в света, с изключение на Люксембург, е 1400 евро. И това е една от причините за безработицата във Франция, защото часовата надница е най-високата в Европа, 34 евро и нещо, да кажем. В Германия е 32-33 евро, мисля, но френският работен труд е най-скъпият.

Водеща: Добре, тогава изниква въпросът от какво са недоволни французите всъщност?

Божидар Чеков:  Ами французите са недоволни много лесно, тука животът е много скъп.

Водеща: Защото за първи път от доста време насам действащ президент няма преднина на първия тур на изборите.

Божидар Чеков:  Той няма преднина по много причини. Първо, икономическата причина. Казах ви, че този скъп труд , какво прави той? Ами предприятията се затварят и се местят в Унгария, в Китай и т.н. След това стоката се продава тука. Обаче, за да бъдат платени тези социални помощи… Защото тука например границата на бедността е 900 евро; всеки, който получава по-малко от 900 евро, получава всякакви безплатни улеснения – за квартира, за ток, за вода, за храна, за деца, за какво ли не.

Водеща:  За какъв период от време получава той тези помощи?

Божидар Чеков:  Вижте какво, само ще ви дам един пример, за който научих наскоро. Самотните майки, които имат дете, получават 900 евро в продължение на три години. Какво се оказа? Оказа се, че някои африкански майки раждат на всеки три години ново дете, за да си продължат тази семейна добавка, която е само, отговаря само за изоставените майки. И те са “до живот изоставени” и ще бъдат, докато могат да раждат нали. Ето защо крайната десница получава процентите, които в момента се виждат.

Водеща:  Добре, но всъщност сега за тези гласове на крайната десница се бори Саркози, за да спечели втори мандат…

Божидар Чеков:  Всички се борят.

Водеща:  Всички се борят, но Саркози дава определени заявки. Няма ли това да го превърне в заложник, ако спечели на втория тур? В заложник на тези крайно десни гласове.

Божидар Чеков: Той е неизбежно заложен, но човек се пита и трябва наистина да се разгледа въпросът дали наистина са крайно десни. Какво значи да си десен, какво трябва да си ляв? Защото това са бившите френски работници, които допреди няколко години гласуваха за Френската комунистическа партия. Сега те или техните деца гласуват за льо Пен. Защото нейните проценти, най-големите (на крайната десница – б. ред.) не са в богатите квартали, където е консервативната десница,  която иска да запази своите наследствени привилегии, а нейните гласове да дори между селяните; в региони, където изобщо няма чужденци.

Водеща: Последен въпрос. До какво могат да доведат заявките на Франсоа Олан за увеличаване на данъците на богатите? Ще  донесе ли това повече гласове на втория тур? Вероятно да, но в крайна сметка изпълнимо ли е това обещание?

Божидар Чеков:  Това е изпълнимо, защото е административно. Нали внезапно на другия ден данъците се местят от 50 на 75 %. Но това е много малка част от населението и то не може… Нищо административно не може да раздвижи икономиката. Но това, което ще стане, ако той спечели – наистина Европейският съюз влиза в много мътни води с много големи вълни.

Водеща:  Благодаря ви много за това включване.

 

http://youtu.be/v9qsw5ecftQ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.