2024-03-19

1 thought on “Президентът Първанов е събирал информация за личния живот на политици, прокурори и съдии?!

  1. Злоупотребявал ли е с власт Първанов?

    По време на президентския си мандат Георги Първанов изискваше сведения и за личния живот на охраняваните от НСО политици и магистрати, твърди уволнен офицер от службата

    Подп. Марков, бивш офицер от НСО: Първанов възлагаше да се събира и да му бъде предоставяна цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности
    По време на своя президентски мандат Георги Първанов възлагаше да се събира и да му бъде предоставяна цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности.

    Тази скандална информация за злоупотреба с власт от страна на бившия държавен глава. обяви по ТВ7 (tv7.bg) подполковник Николай Марков, бивш офицер от Националната служба за охрана (НСО), уволнен от Георги Първанов.

    Още през 2007 г. Николай Марков обяви публично, че петима български политици са били обект на нерегламентирано следене.

    Информацията, изисквана от президента,включвала детайлни сведения, както за личния живот на охраняваните, така и за техните действия, свързани с изпълнение на служебните им задължения. Това е злоупотреба с власт, която остава ненаказуема, заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Атанас Атанасов, който също участва в предаването „Факторът Кошлуков“.
    Обект на коментар бяха устройствените закони за службите, които трябва да бъдат коментирани в Консултативния съвет за национална сигурност идната седмица.

    Николай Марков изнесе сведения за случващото се в службата за охрана. Той твърди, че там има служители, които работят за хора от престъпния свят. „Когато наближи скандал, те напускат, но продължават да работят за тези хора“, допълни полк. Марков.

    Уволненият от Първанов офицер напомни, че НСО е правоприемник на бившето УБО. „Освен името нищо друго не е сменено – нито сградата, нито хората“, каза той.

    Основен проблем за реформата на специалните служби е, че бившата Държавна сигурност се съпротивляваше срещу нейното провеждане, защото така тези хора трябваше да са вън от системата, заяви ген. Атанасов и подчерта, че такава реформа все още не е извършена.

    Според него целта през всичките години и досега е била да се запази кадровият състав. „За такава реформа е необходима политическа воля на най-високо ниво“, категоричен бе ген. Атанасов.

    Николай Марков заяви, че президентът

    Първанов с идването си на власт е реабилитирал апарата на бившата ДС.

    „ДС успя чрез своя агент Гоце да овладее най-високия пост в държавата и този агент в последствие реабилитира тази структура в публичното пространство. Той успя да върне тези, които бяха освободени и на практика 10 г. в посткомунистическия период на България, службите се ръководят от репресивния апарат на комунистическия режим с целия им арсенал“, допълни ген. Атанасов.

    Според Николай Марков, ако е принципен, президентът Плевнелиев трябва да направи със службите това, което направи с посланиците, сътрудничили на ДС. Става дума за 17 човека от ръководството на НСО, които са били служители на ДС и съответно би трябвало да нямат достъп до класифицирана информация от НАТО, защото противното би било незаконно.

    Бюджетите на двете служби са 30 млн. лв. за НСО и 19 млн. лв. за НРС. Според ген. Атанасов средствата за разузнаването са крайно недостатъчни, а за Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се отделят 90 млн. лв.

    Марков твърди, че тези бюджети са фиктивни, защото и при двете служби има други начини на финансиране. Имало

    фирми – прикрития, които осъществяват търговска дейност и така финансират специализирани операции.

    „Това финансиране не може да се контролира“, добави подпк. Марков.

    И двамата гости в предаването на ТВ7 бяха категорични, че за всички нередности и в двете служби, осъществявани през годините, откакто са създадени, никой не е подведен под отговорност. Според ген. Атанасов, те трябва да са подчинени на министър-председателя, за да бъде осъществяван парламентарен контрол върху тях.

    Източник:tv7.bg Снимки:tv7.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *