Home » Избрано

Горан Благоев: Потресен съм от наглостта, с която бяхме спрени пред Руската църква

2012.04.29 3 коментара
Spread the love

Водещият на предаването на БНТ “Вяра и общество” твърди, че той, проф. Калин Янакиев и още няколко души тенденциозно не са били допуснати в руската черква в София при посещението там на патриарх Кирил

Проф. Калин Янакиев и още няколко души от групата, която преди няколко месеца подписаха писмо с искане за отзоваване на представители на руската църква в София и Игумен Филип, не бяха целенасочено, тенденциозно допуснати в храма днес, съобщи за БГНЕС водещият на предаването “Вяра и общество” Горан Благоев.

Минути преди руският патриарх Кирил да отслужи молебен в храма “Св. Николай Чудотворец”, камерата на предаването “Вяра и общество” засне как проф. Калин Янакиев и главен асистент Атанас Славов, който е специалист по конституционно право, не бяха допуснати от охраната на Руската църква без никакви мотиви за това.

През месец март 123 наскърбени миряни се подписаха в подписка, в която заявиха, че в храм “Св. Николай Чудотворец”, Подворие на Руската православна църква (РПЦ), вместо мир и братска обич царят конфликт и разделение.

Част от енориашите, както и сътрудник на “Вяра и общество” са чули, че е имало нареждане от страна на Игумен Филип и от страна на Светлана Шаренкова, която е председател на Форум “България – Русия”, Горан Благоев и проф. Калин Янакиев да не бъдат допуснати в храма.

“Хората са го чули как руските охранители си говорят. Става въпрос за охранители, руски, на храма, които са си наети от самия храм. Това е абсолютно скандално. Това е дискриминация, проявена към български граждани на територията на България – нещо, изключително недопустимо”, каза Горан Благоев.

Той обясни ситуацията с думите: “При все още незапълнена до краен предел църква проф. Янакиев и част от хората, които са подписали тази подписка, стоят отвън недопуснати вътре. След което идва екипът на “Вяра и общество”, сред охраната настава напрежение, Игумен Филип го виждам как обяснява на руските си гости кой съм аз и какво съм, след което разбирам, че е имало нареждане ние да не бъдем допуснати вътре.

Първоначално аз реших, че това са някакви обичайни мерки за сигурност, въпреки че колкото и да се опитвахме да разберем дали има ограничения при допуска до храма, на нас ни се казваше, че няма пропуски и че всеки може спокойно да си влезе.

Ние бяхме пред храма 45 минути преди патриархът да дойде, но не бяхме допуснати. След като патриархът влезе през централния вход, ние бяхме официално спрени на северния вход с думите: “Камери до тук, не може да влизате”, обясни Горан Благоев.

Тенденцията е следната – проф. Янакиев подписва тази подписка с по-голямата част от Енорията, аз правя репортаж във “Вяра и общество” и ето, нарежда се мозайката защо ние всъщност сме дискриминирани, добави Благоев.

“Аз съм потресен от наглостта, с която се отнасят хората в Руската църква, руското духовенство, наетата от тях охрана спрямо един изтъкнат български интелектуалец. Ако това се случи в българското Подворие в Москва, нали си даваме сметка каква ще е съдбата на председателя на българското Подворие – той за по-малко от 24 часа ще бъде изгонен в България. Кой дава право на председателя на руското подворие по този начин да дискриминира хората?”, запита Горан Благоев.

Това е тенденциозност спрямо проф. Янакиев и спрямо екипа на “Вяра и общество” затова, че ние си позволихме да кажем истината за случващото се в Руската църква, заключи Благоев.

Източник:  Vesti.bg

3 коментара »

 • Mariana said:

  Според ръководителя на руската църковна дипломация митрополит Иларион “Няма недоизказани неща в църковните отношения между Българската и Руската патриаршии”. Това казва митрополитът в интервю за БНР. Но дали е точно така, поне що се отнася до храма на руското подворие в София и методите на охрана от вярващите на руския епископ Филип в него, не е много ясно.

  Из http://www.factor-news.net/index_.php?cm=2&ct=1&id=26945

  “Няма недоизказани неща в църковните отношения между Българската и Руската патриаршии, обяви в специално интервю за БНР ръководителят на руската църковна дипломация митрополит Иларион. От уважение към възрастта на патриарх Максим, руският патриарх Кирил е взел решение да посети страната ни преди останалите поместни православни църкви, каза още руският висш духовник.
  Отношенията между двете църкви – българската и руската, имат дълбока и сериозна история, заяви митрополит Иларион. Той отчете значението на приноса на България за развиването на славянската азбука и спасяването на делото на Светите братя Кирил и Методий и добави следното: България бе първата страна, която получи славянската азбука и тя дойде в Русия именно от вашата страна България.”

 • Драганов said:

  Браво на г-н Благоев за това пранилно и национално защитаващо българската духовно-религиозна независимост становищеq rpudpdkf във връзка с некоректните действия на руските духовници в руската царква в София към авторитертни български учени и миряни.

  Васил Драганов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.