Home » българи зад граница, Избрано

Българи в капана на икономическия мираж

2012.04.27 Един коментар
Spread the love

                                                                               Катарина Искандар, Рresseurop.eu

Привлечени от обещания за работни места, все повече и повече българи напускат страната, за да се установят в Германия. Но там се оказват в незаконни жилища и с мизерно заплащане. Такъв е случаят във Франкфурт, днес се смята за център на това, което вече се нарича “българска индустрия”.

Може би това е тяхната кола. От седмици стои там. Единственото превозно средство с български номер в целия квартал. Модел на най-малко двадесет години, с петна от ръжда по предния капак. Има и бележки върху пощенската кутия, всеки път името е различно и буди подозрението на местните жители.

Къщата се намира в заможния квартал Заксенхаузен, южно от Франкфурт. Входната врата е отворена. Вълна от спарен въздух лъха към стълбището. Именно в тази задушаваща атмосфера откриваме семейство Петрови (фиктивно име), седнали на дюшеци около ниска масичка в малка стая, където първото нещо, което забелязвате, е голямото петно мухъл в ъгъла.

Нито договор, нито осигуровки

Преди близо три седмици Петрови са напуснали своето село близо до град Варна, България. Бащата, майката и трите деца са се натъпкали в колата и са пътували почти цяла нощ. Преди да напуснат са получили телефонно обаждане: един човек ги е уверил, че има жилище и работа за тях във Франкфурт.

След като са пътували почти двадесет часа, е трябвало само да вземат ключовете за новия си дом. Оттогава някакъв охранител идва всеки месец да прибере наема от 600 евро. Друг човек идва понякога, за да ги заведе на работа на някой строеж. Те нямат никакъв трудов договор, нямат осигуровки, нямат и най-малката перспектива да получат постоянна работа.

Петрови са само един пример сред много други. Хиляди български семейства са привлечени така в Германия от посредници – обикновено от строителния сектор – които търсят млади работници от Изток, било то по интернет или от уста на ухо. Тези хора работят най-вече за подизпълнители и предлагат услугите си срещу мизерно заплащане.

Франкфурт е столица на тази “българска индустрия”. Тази нова мрежа започва да измества фирмите, които осигуряват служителите си и плащат данъците си. Разширяването на ЕС на изток отвори широко вратата на цяла система от измами, чиито мащаби е трудно да се обхванат, съобщават митническите власти.

Измама в големи размери

Във Франкфурт тези злоупотреби са разкрити от Съвета за имигрантите на Германската конфедерация на синдикатите (DGB). Али С. и Хюсеин Д. са българи от турски произход, дошли на работа в Германия. Двамата мъже заявяват, че са работили шест седмици на строеж, но са получили само малка част от заплатите си. Между началото на март и средата на април са работили 349.05 часа. За това е трябвало да получат 4 526,03 евро бруто, но са им платили само 1200.

Подобни случаи рядко стигат до арбитраж, стават обект на полицейско разследване или в крайна сметка стигат до съда. Повечето български емигранти не искат да свидетелстват срещу работодателите си от страх.

Значителното присъствие на тази българска работна сила накрая привлича вниманието на общинската администрация. Жилищните служби във Франкфурт отбелязват през последните години голямо увеличение на наемането на жилища от румънци и българи. Къщите обикновено са в лошо състояние, но се отдават под наем на високи цени от собствениците на имоти, които печелят от тежкото положение на европейците от юга.

Вътрешното министерство в момента разследва измама в големи размери. В края на януари стотина полицаи извършват претърсване на цяло каре къщи. Операцията продължава до зори. Полицията стига до заключението, че германецът от турски произход на 48 години Дюран Й. е спечелил близо милион евро от незаконно отдаване под наем на тези апартаменти на български работници. Общо 39 апартамента, където преди са били настанени получатели на социални помощи, са превърнати в жилища за нелегални български имигранти.

Няма конкретни доказателства

Дюран Й. е убедил бившите обитатели да си намерят жилище на друго място, при приятели, срещу възнаграждение. Техните апартаменти, финансирани от държавата, са отдадени под наем след това за по 210 евро на месец на човек на работниците от юг. Между 8 и 14 души са споделяли двустайните апартаменти.

Дюран Й. им доставял документи, с които можели да се представят за независими работници, наети в строителството или в почистването. В един от апартаментите Дюран Й. си направил офис, където събирал постъпленията от доходния си бизнес. Срещу заплащане предлагал различни услуги на българските работници, които изпадали в зависимост от него поради незнанието на немски език.

Оттогава властите се интересуват от съдбата на семейството Петрови. Няма конкретни доказателства, уличаващи посредника или лицето, което ги е довело. “Тук сме добре”, казва най-големият син. “Работим навсякъде. Правим всичко”. От общината скоро трябва да дойдат, за да проверят жилището им.

С малко късмет, собственикът ще получи заповед да премахне мухъла, покриващ ъгъла на стаята, където те спят. Пред вратата окаляните обувки очакват бащата и сина. Утре те ще се върнат на строежа.

Източник на текста на български:  e-vestnik.bg

One Comment »

  • шестака said:

    Свободни съчинения. Пример: 1. “Преди близо три седмици Петрови са напуснали своето село…”; 2. “След като са пътували почти двадесет часа, е трябвало само да вземат ключовете за новия си дом. Оттогава някакъв охранител идва всеки месец да прибере наема от 600 евро.” Извод: Ппреди ТРИ СЕДМИЦИ напуснали, а КАТО ПРИСТИГНАЛИ онзи идвал ВСЕКИ МЕСЕЦ да прибира наема. ТИПИЧНО ЗА МАНИПУЛАТИВНАТА ЗАПАДНА ЖУРНАЛИСТИКА. ПРЕДНАМЕРЕНО И БЕЗ НИКАКВА ГОГИКА ДОРИ В ПРОСТИТЕ ФАКТИ. АМИ ДА ИДЕ ТАЯ ХУБОСНИЦА ДА ЧИСТИ БОКЛУЦИТЕ НА ГЕРМАНИЯ И ДА СТРОИ НА ГРУБ СТРОЕЖ. А НЕ ДА ПЪЛНИ ВЕСТНИЦИТЕ С БОКЛУЦИТЕ СИ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.