Home » Авторски страници

Животът на човека като наследство и мост

2012.03.31 Няма коментари
Spread the love

“Епопея на забравените” може да се играе и в САЩ. Стига да има кой да го пожелае. За това става дума в следното писмо, препратено ни от Българското посолство във Вашингтон.

 

Здравейте,

Казвам се Димитър Марков и съм актьор в Драматичен театър “Стефан Киров” в гр. Сливен. През 2011 г., заедно с режисьора Иван Панев направих моноспектакъл по “Епопея на забравените” на Иван Вазов и текстове от “Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов. След премиерата през септември спектакълът се изигра над 20 пъти в Сливен и страната, и се прие много добре от българската публика. Съдя по сълзите и аплодисментите.

“Епопея на забравените” на Вазов не е просто литература, а поезия с мощен дух и мащаб. Текстовете звучат съвременно, просто и вълнуващо.

На сцената се вижда как един съвременен мъничък българин намира себе си като идентичност и национална принадлежност, надниквайки в миналото, не като историческа достоверност и фактология, а като мит и мерило за ценности. И изведнъж мъничкият българин пораства и става значим, говори уверено, по друг начин, застава мъжки и със самочувствие пред света. Говори не само от свое име, а и от името на тези преди него – хора, които са имали същите, дори и по-големи страхове, тревоги и слабости, но които са ги надмогвали, защото са си поставяли големи цели и са вярвали в големи неща.

Направих това представление, защото вярвам, че животът на човек не е сам по себе си, а е и наследство от миналото, от неговите предци; и мост към бъдещето, към неговите наследници. Смятам, че би било хубаво, ако мои сънародници извън България имат възможност да го видят.*  Ако проявявате интерес, надявам се на съдействие от страна на Посолството на Република България в САЩ.**

Искрено Ваш,
Димитър Марков

——————————————————

* Повече информация за моноспектакъла “Епопея на забравените” можете да видите тук:  http://theatresliven.com/index.php?option=com_content&task=view&id=92&Itemid=32

В сайта на Сливенския театър има посочени разбира се и контакти.

** Писмото на Димитър Марков ни беше изпратено от г-н Пламен Георгиев, консул в посолството ни във Вашингтон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.