Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса изпращат Баба Марта

2012.03.31 Няма коментари
Spread the love

На 31 март 2012 г. по инициатива на Генералния Консул на Р. България в гр. Одеса г-н Стоян Горчивкин, с подкрепата на Одеския градски съвет и с участието на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Българския младежки клуб „Актив“ се провежда акция „Довиждане, Баба Марта“.

Точно в 10:00 ч. пред Одеската национална опера танцовият състав „Лудо-младо“ ще започне да играе хоро, канейки минувачите да се присъединят. Децата от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще раздават мартеници, като ще разказват българската традиция да се посреща и изпраща Баба Марта.  След акцията за подарък на града от българите ще остане едно «мартенично» дърво, украсено с мартеници, като символ на настъпилата пролет и добри пожелания към всички.

Олга Янакиева, ръководител на танцовия състав «Лудо-Младо» към Българския младежки клуб „Актив“:

„На 1 март, както винаги в Украйна, ние посрещнахме Баба Марта. Мартеници получиха и нашите приятели, които не са българи по произход, но им стана интересно за традицията. И днес, по инициатива на Генералното консулство на Р. България в Одеса, ще проведем тази акция, чрез който да покажем, какво се случва с мартениците, защо ги връзват на дърво“.

Българите са една съществена част на многонационалната Одеса, а акцията ще е още един повод да бъде разказано на одесчаните и гостите на града повече за българската култура.

Първата подобна акция – Флашмоб „Българско знаме“ – се проведе през месец април 2011 година по случай 135-годишнината на Априлското въстание. Тогава в акцията се включиха над 80 младежа, които образуваха живо българско знаме, държейки над главите бяла, червена и зелена тъкан. През месец октомври 2011 г. бе организиран втори флашмоб „Голямо одеско хоро“, в който участваха над 150 човека.

————————————-

Видео от флашмоба „Голямо Одеско хоро“

 

Станете наши приятели във Facebook:

http://www.facebook.com/club.activ

 

За повече информация и контакти:

Максим Димитров

(Skype: maksim_dimitrov)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.