Home » Избрано

Според световната здравна организация съвременната медицина е обречена

2012.03.18 Няма коментари
Spread the love

Светът се намира на прага на криза, предизвикана от устойчивостта на микробите към антибиотиците, е заявила на 16 март на конференция в Копенхаген шефката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен. Съобщението е на вестник The Telegraph.
Човечеството сега има работа с такова равнище на антибиотикоустойчивост, че ситуацията може да означава „край на медицината, каквато я познаваме”. Ние навлизаме в „пост-антибиотиковата епоха” – подчертала Чен. Всеки разработен някога антибиотик във всеки момент може да стане безполезен.

Според Чен, лекарите се лишават от така наречените „антибиотици от първи ред”. В резултат предишните рутинни манипулации стават просто невъзможни. Това еднакво се отнася за лечението както на такива инфекции като туберкулоза и малария, така и на баналната хирургическа обработка на порязване.

За замяна на загубилите своята активност антибиотици се налага използване на все по-скъпи препарати, а курсовете за лечение стават все по-продължителни.

Такива обикновени неща като ангината или раничка на коляното на детенце отново стават смъртно опасни” – казала Чен. Смъртността на пациентите, инфектирани от антибиотикоустойчиви щамове на микроорганизми в някои страни, се увеличава с 50 процента. При това използването на малкоразпространени антибиотици не рядко налага хоспитализиране.

Условията за тази криза, според Маргарет Чен, са се формирали с десетилетия. Основните причини за нея е некоректното използване на антибактериални препарати, които се подбират неправилно, приемат се твърде често или прекалено продължително.

СЗО призовава правителствата на страните в света да подкрепят изследванията на антибиотикорезистентността. „Недостатъкът от средства в арсенала на лекарите изисква иновации” – се казва в съобщението.

 

Източник:  БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.