Home » Избрано

Путин ще се върне в Кремъл на фона на безпрецедентно недоволство

2012.03.03 Няма коментари
Spread the love

Владимир Путин изглежда почти сигурен, че след президентските избори в неделя ще се върне в Кремъл, но той ще поеме отговорността за страна, която има много по-силна готовност да му отправя предизвикателства, коментира в Асошиейтед прес.

Безпрецедентната вълна от масови протести показа, че значителна част от населението е недоволно от политическото статукво, което Путин изгражда от първия си мандат от 2000 г., и полицията вече се подготвя за евентуални следизборни безредици в Москва.

Путиновата система на “управлявана демокрация” постави либералната опозиция под непрекъснат натиск, отпускайки й само редки разрешения за малки протести и изпращайки полицейски бригади, които сурово разпръскват всяко неразрешено събиране. Кремъл придоби контрол над всички големи телевизионни канали и новините по тях се превърнаха в безкритични рецитации на програмите на Путин, често подсилени с кадри, показващи как премиерът язди кон, гмурка се или гали диви животни, посочва АП.

Макар и неохотно властите разрешиха опозиционни протести, които привлякоха много протестиращи – над 50 000 души в Москва. Държавната телевизия ги отрази по същество и като цяло в неутрален тон.

Не е ясно обаче дали тази толерантност ще продължи и след изборите. Според най-новото проучване на центъра “Левада” – най-големия независим социологически институт в Русия, Путин е на път да спечели изборите с две трети от гласовете срещу четиримата си опоненти, което ще бъде достатъчно да потвърди гневната му присъда над протестиращите като незначително, разглезено малцинство, отбелязва АП.

Изглежда сигурно, че протести ще има и след изборите. “Хората в Русия няма да признаят победата на Путин в първия кръг на изборите”, посочи миналата седмица Алексей Навални, една от най-харизматичните фигури на опозицията.

Министерството на вътрешните работи пък е насочило към Москва 6000 полицаи за подкрепа на полицията в Москва, съобщи ИТАР-ТАСС.

Вероятно ключът за бъдещото развитие е дали утрешните избори ще бъдат оценени като честни, отбелязва АП.

Най-новите проучвания на общественото мнение, публикувани в края на февруари, сочат победа на Путин още на първия тур с близо 60 на сто от гласовете. Опозицията обаче направи всичко, за да мобилизира избирателите и да наложи втори тур на силния човек в страната, който бе в Кремъл от 2000 до 2008 г., но чиято популярност отслабна, допълва АФП.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.