Home » Избрано

Пореден протест в София срещу шистовия газ

2012.03.11 Няма коментари
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протестиращите екозащитници днес (б.р. – вчера) пред паметника на Патриарх Евтимий в София издигат поредните лозунги срещу добива на шистов газ. „Баба Марта е с нас – не на шистовия газ!“, „Не можем да пием пари“, „България утре: последният да изключи газа“ и др.

 

Освен за забраната на шистовия газ у нас, се борим и да променим цял пакет закони, заяви пред БГНЕС един от инициаторите на протеста – Йордан Мичев. В близките месеци наш приоритет ще бъде промяната в Закона за концесиите. Този нормативен акт така е направен по време на кабинета „Костов“, че отваря широка врата за ограбване на природните ресурси на България. Концесионните такси, които прибира държавата от добив на природни богатства, са между 1,5 до 4% от добитото, обобщи той и запита: разбирате ли за какъв грабеж става въпрос? Мичев даде за пример компанията „Дънди прешъс“, която извлича злато, и от която плащат дори под процент и половина от ценния метал. В нормалните държави този процент е между 30 и 40, обясни природозащитникът.

На този протест младите природозащитници от инициативата срещу добива на шистов газ са предпочели не да правят шествие, а да говорят с минувачите и да им разясняват вредата от фракинга за природата и хората. В знак на възмущение от подозренията срещу тях, че защитават определени интереси срещу пари, те раздават отпечатани 50-левки, на които върху лика на Пенчо Славейков е сложен противогаз.

Те подозират, че има организирана кампания срещу тяхната инициатива дори с участието на медии, за да се пресекат техните протести. Те са решени да продължат със своите акции, за да не допуснат в България различни компании, независимо дали са американски или руски, да експлоатират природните богатства и специално шистовия газ с методи, които са вредни за живота и здравето на хората, да не допуснат унищожаването на природните ресурси, най-ценният от които е водата.

 

Източник:  Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.