Home » Избрано, история

Досиетата на Тодор Живков влизат в Уикипедия

2012.03.13 Няма коментари
Spread the love

Националният архив ги предоставя заедно с протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни и др.

Част от държавния архив на България ще бъде публикуван в Уикипедия, обяви на пресконференция доц. Мартин Иванов – председател на Държавна агенция „Архиви”, съобщава news.bg.  Целта е съдържанието на българската Уикипедия да бъде обогатено с различни факти, данни и снимков материал от архивите на страната. Архивите вече няма да бъдат само по старите и празни стелажи, а напротив – ще станат част от дигиталния ХХІ  век, обяви Иванов.

Сред първите нови неща, които можем да открием в Уикипедия, ще са протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни и др. Иванов изтъкна, че ДАА е първата официална институция в България, която започва партньорство с Уикипедия. Българският архив е и петият в света след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, който публикува данни в Уикипедия. За това вече е информиран създателят на Уикипедия Джими Уейлс.

Националният архивист на САЩ Дейвид Ферио пък е поел ангажимент да изпрати американски експерти у нас. „Целим българските статии в Уикипедия да не са само „мъничета”, а по-качествени и пълни”, обясни М. Иванов и показа как статията за ген. Георги Вазов в Уикипедия лесно може да бъде допълнена с липсващата снимка на изтъкнатия ни военачалник и брат на народния поет Иван Вазов.

Не всички документи от държавния архив ще бъдат публикувани в Уикипедия. Място там ще намерят само онези, за които има напълно изяснени авторски права. За обогатяването на българската Уикипедия ще се грижат някои от българските уикипедианти.

 

Източник:  Фрог нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.