Home » Избрано

Пробват отново да скрият агентите с картончета в ДС

2012.02.08 Няма коментари
Spread the love

Стоян Живков Сталев

Нов опит да се скрият агентите на ДС с картончета на Държавна сигурност тръгна в последните дни, научи “24 часа”. На 2 февруари тричленен състав на Върховния административен съд е сезирал КС за противоконституционност на чл. 25, т. 3 от приетия през 2006 г. закон за разкриване на досиетата.

Според върховните съдии възможността да се разкриват връзки с ДС “при наличие на данни в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки)”, но без да има писмено съгласие за сътрудничество, противоречи на основния закон.

Повод за тези действия е жалба на бившия посланик в Германия и Турция Стоян Сталев, който бе обявен от комисията по досиетата като агент Маринов от Второ главно управление през 1988 г.

След публикуването на решението Сталев отрече да е работил за ДС и да е давал съгласие за сътрудничество, но потвърди, че е бил търсен от службите. “Морално е комисията да дава пълна информация на обществеността за основанията на публикуваните от нея данни”, уточни тогава той.

Конституционният съд вече е образувал дело. Докладчик по него ще бъде Стефка Стоева. До седмица засегнатите страни трябва да пратят становища по казуса.

Ако съдиите решат, че чл. 25, т. 3 противоречи на конституцията и възможността да се откриват само лицата, които писмено са заявили сътрудничество с ДС, отпадне, ще се върнем в 1997 г. към комисията “Бонев”, казват експерти. Те припомнят, че тогава след решение на КС 80% от агентите са скрити, защото лицата били само картотекирани.

Като се има предвид, че част от съдиите са свързани с БСП, а други са ученици на бившия шеф на КС Живко Сталев, който е баща на Стоян, решението е ясно, коментира юрист, пожелал анонимност.

 

Източник:  “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.