Home » Избрано

Плевнелиев осветли помилванията на Марин

2012.02.28 Няма коментари
Spread the love

Вицето не слушал експертите, пускал на свобода на своя глава

Президентството за пръв път обяви броя на помилваните от Ангел Марин лица, престъпленията, за които са осъдени, наложеното наказание, както и мотивите за освобождаването им от затвора. Това стана ясно от справка, изпратена до „Всеки ден” от главния секретар на президента Екатерина Захариева. Данните бяха изискани по Закона за достъп до обществена информация и бяха получени в изненадващо кратък срок.

Администрацията на Георги Първанов преди отказваше подобна информация на медии с мотива, че не може да разкрива лични данни.

Справката за помилваните лица в периода 2002-2011 г. съдържа инициалите на 529 души. За момента президентът Росен Плевнелиев не може да разкрие техните имена, тъй като законът не му позволява. От „Дондуков” 2 обаче имат право да предоставят информация за наложеното наказание на едно лице, както и за това каква част от него е опростена и с какви мотиви.

Марин раздавал милост без да се вслуша в мнението на експертите от Комисията по помилванията към президентството. Близо 10% от издадените укази на вицепрезидента, с които той пуска някого на свобода, са плод само на неговата преценка. От списъка става ясно, че вицепрезидентът е помилвал осъдени изнасилвачи и убийци. Мотивите му да им опрости остатъка от наказанието са свързани обикновено със здравословни проблеми, добро поведение или тежко материално положение на семейството.

За пръв президентството обяви и имената на членовете на Комисията по помилванията към президента по време на управлението на Първанов-Марин. Досега те също бяха държани в тайна, тъй като според Закона за защита на личните данни те трябва да се съгласят имената им да бъдат оповестени публично. От „Дондуков” 2 обявиха имената на 7 от членовете, които са дали разрешение за това. Един е отказал, а един от членовете е починал и затова името му няма да бъде оповестено.

Сред експертите, съветвали Марин за помилванията, са професорите и преподаватели по наказателно право Здравко Трайков, Маргарита Чинова, Момяна Гунева, д-р Георги Митов – преподавател по наказателно право и международен наказателен процес, проф. д-р ю.н. Юлия Бояджиева, която е била служител в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология и председател на Българската асоциация по криминология, д-р Иван Букарев – работил в министерствата на здравеопазването и правосъдието, както и в НЗОК, Даниел Стоянов – адвокат, международен експерт по права на човека и избори и председател на Управителния съвет на „Асоциация за подпомагане ресоциализацията на лишените от свобода”, ръководител на Център за подкрепа на осъдени лица.

 

Пълният списък с помилваните лица

може да се види под информацията на сайта Всеки ден  тук.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.