2024-04-26

1 thought on “Бойко Борисов може би ще оттегли подписа на България под АСТА

  1. България засега остава в АСТА.

    Депутатите от мнозинството отхвърлиха проекторешението на „Атака“ за отказ от търговско споразумение за борба с фалшифицирането. От 112 гласували, „за“ бяха 33, „против“ 2, а 77 се въздържаха от гласуване.

    Идеята на „Атака“ бе правителството да бъде задължено от парламента да оттегли подписа си под Международното търговско споразумение за борба с измамите (ACTA).

    В мотивите на предложението на „Атака беше обяснено, че: подписът е поставен без да има дебати по въпроса, а това представлява заплаха за „основните конституционни права и свободи на българските граждани за сметка на печалбата на големите корпорации“.

    Подписът на България под ACTA беше поставен на 26 януари от българския посланик в Япония Любомир Тодоров. Веднага след като това стана ясно, бяха организирани мащабни протести в цяла България и в крайна сметка беше взето решение кабинетът да замрази участието на страната ни в споразумението.

    Решение за ратификацията му ще се взема от Европейския парламент.

    В ЕС ACTA е подписано от 21 държави, а пет не пожелаха да се обвържат по никакъв начин с него – Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия. Споразумението е подписано още от държави като САЩ, Япония, Канада, Австралия, Южна Корея, Швейцария и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *