Home » Избрано

За отричане на Дарвин британски училища остават без бюджетно финансиране

2012.01.16 Няма коментари
Spread the love

Британското министерство на образованието ще лиши от финансиране училищата, в които креационизмът се преподава като наука, съобщи The Guardian.

Според новото споразумение за финансиране, министърът на образованието може да остави без бюджетни средства училищата, където се отрича теорията на Чарлз Дарвин, а вместо нея се преподава теорията на креационизма, в рамките на която светът се разглежда като творение на Бога.

Кампанията против креационизма в училищата се води активно от Британската хуманистична асоциация (British Humanist Association), а също и от мнозина учени, сред които са професор Ричард Докинз и телевизионният водещ сър Дейвид Аттенборо.

Мерките на британското министерството на образованието засягат само т. нар. свободни училища, в които посещаването на занятията и избор на предмети е напълно свободно. Такива училища се финансират от бюджета, обаче не се контролират от местните власти. Те могат да бъдат организирани както от отделно лице, така и от група хора, но подлежат на акредитация от министерството на образованието.

Много креационистки групи в Англия са заявили намерения да открият собствени училища. Първите свободни училища са открити в Англия през 2011 година предимно от религиозни групи.

 

Източник:  БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.