Home » Избрано

За милион няма закон

2012.01.11 Няма коментари
Spread the love

Много въпроси възникват напоследък около Корпоративна търговска банка: защо държавните фирми внасят в нея стотици милиони, с които се пазаруват печатни и електронни медии?

Това не е ли узаконена корупция, преразпределяне на държавни пари в частни джобове, осигуряване на послушна журналистика и дирижиране на медийния пазар.

Когато има съмнителни финансови операции, би трябвало да се намеси рожбата на Сергей Станишев за борба с корупцията ДАНС. Или антикорупционната структура, създадена от Бойко Борисов, БОРКОР. Или прокуратурата, критикувана в последния Европейски доклад, че няма напредък срещу престъпленията по високите етажи на властта и корупцията. Но какво правят ДАНС, БОРКОР и прокуратурата, за да променят положението към по-добро? Нищо не правят.

През август 2011 година в тиражен седмичник излезе интервю с финансистката Иванка Кръстилова. От 2003-а до 2006 г. тя е главен инспектор в Агенцията за финансово разузнаване към Министерството на финансите. Проверява банки, фирми и лица, които перат мръсни пари, и прехвалената ни банкова система започва да поражда у нея много въпроси.

Още в първата проверявана банка инспекторката забелязва преводи от чужди банки с изпращач, обявен от САЩ за терористична организация, като парите са получавани от турци с паспорти за временно пребиваване у нас, както и от синовете на иракския посланик.

В процеса на работата си г-жа Кръстилова се натъква на различни незаконни операции, но най-фрапиращата тепърва предстои. На 1 април 2005 г. тя започва проверка в ДЗИ банк, собственост на Емил Кюлев. Но за да не се престарава, веднага получава предложение за подкуп, после заплахи, а Кюлев дори изпраща писмо до АФР, че не желае тази проверяваща. Г-жа Кръстилова обаче не се огъва.

От прегледаните документи тя разбира, че ДЗИ банк изпълнява ролята на разпределителна кутия – получава съмнителни преводи за милиони от фирми и чуждестранни банки без основания за плащане и веднага ги прехвърля на други чуждестранни банки и фирми, също без основания за превод. Сблъсква се и с куриози.

Известен адвокат, собственик на голям столичен футболен клуб, като основание за теглене на 30 000 евро написал в документа: “За обяд”.

Но най-големият шок бил, когато финансистката видяла, че един министър от НДСВ, вицепремиер, е превел от бюджетната сметка на ръководеното от него министерство 120 милиона лева в… личната си сметка.

Шокираната инспекторка не повярвала на очите си и веднага поискала платежното нареждане. Когато й го дали, видяла, че то е попълнено с познатия й почерк на министъра и е подписано от него.

“До този момент не бях чувала в някоя страна управник да е извършвал такава нагла операция – казва г-жа Кръстилова. – Министърът явно е приел бюджета на министерството за свой собствен”.

За нея обаче предстои и друг шок: на 21 април в кабинета си я привиква шефът на АФР Васил Киров. Той я кара да направи устен (!), а не писмен доклад за проверката в ДЗИ банк. След като я изслушва, казва, че му е наредено от най-високото ниво – от президентството, да бъде махната от проверката на ДЗИ банк.

По това време Емил Кюлев е съветник на президента Георги Първанов и за да бъде оставен на спокойствие, проверяващата е отстранена от кюлевата банка, а след това и уволнена от Агенцията за финансово разузнаване.

Припомняме този случай, защото след публикацията през август беше логично да има светкавична реакция. Най-малкото за кражбата от вицепремиер* на цели 120 милиона. “Информация и документи за тях има в банката – казва финансистката, – всеки проверяващ орган може да ги намери.” Ако ги търси обаче. Но никой не се впечатлява от тази шокираща кражба.

Мина вече половин година, а няма абсолютно никаква реакция. Никой не се самосезира, никой не иска да види в ДЗИ банк платежното нареждане за преведените държавни 120 милиона в лична сметка, никой не иска дори поне да разпита г-жа Кръстилова. От ДАНС вероятно не им се работи по навик.

Бездействието от страна на БОРКОР пък не е изненада, след като член на неговото ръководство е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. А Борис Велчев едва ли е забравил, че за главен прокурор го назначи Георги Първанов, и явно няма никакво желание да се рови в банковите бакии и корупционните схеми на застреляния президентски съветник.

___________________

*Вицепремиери на НДСВ бяха: Пламен Панайотов (без да ръководи министерство), Костадин Паскалев (подал оставка година след назначението му), Даниел Вълчев – министър на образованието, Николай Василев – министър на икономиката, а след това на транспорта и съобщенията, и Лидия Шулева – министър на труда и социалната политика, а след това на икономиката.

 

Сергей Трайков,
“Стършел”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.