Home » Избрано

Въвеждат военно обучение за ученици от девети и десети клас

2012.01.27 Няма коментари
Spread the love

 

По 5 часа военно обучение годишно ще имат учениците в девети и десети клас.

Това се предвижда в Закона за резерва на въоръжените сили, който вчера беше приет от парламента на първо четене. Според одобрените текстове във всички университети също може да се разкриват курсове по начална или специална военна подготовка. Завършилите такова обучение във ВУЗ ще се вписват на военен отчет и ще бъдат ресурс за потребностите на резерва, пише “Монитор”.

Законопроектът предвижда създаването на доброволен резерв и запас. Идеята е доброволците да изпълняват задачи, свързани със защита на националната сигурност само в мирно време. Пределната възраст за служба на доброволците ще е 55 години за войниците и 60 за офицерите.

Министърът на отбраната Аню Ангелов коментира, че издръжката на доброволците ще е 4-5 пъти по-евтина от тази на професионалния военнослужещ. Военният министър прогнозира, че до началото на следващата година се предвижда да бъдат сключени първите договори с около 300-400 души от доброволния резерв, а до края на 2014 г. – с до 3500 резервисти.

 

Източник:  КРОСС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.