Home » Избрано

В украинско селце ще бъде издигнат паметник на хан Кубрат

2012.01.06 Няма коментари
Spread the love

В село Малая Перешчепина в украинската Полтавска област ще бъде издигнат паметник на българския хан Кубрат, предаде украинската информационна агенция УНИАН.

Съобщението направи говорителят на Асоциацията на българите в Украйна Димитър Христов, който е вицепрезидент на фондацията “Хан Кубрат”. По думите му изграждането на мемориалния комплекс ще започне с построяването на параклис, двуетажен хотел за туристите и поклонниците, както и паркинги.

Цялото финансиране идва от спонсори. Христов обяви, че през тази година трябва да се състои Световен конгрес на българите, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат, предава БТА. Съкровището от 25 кг златни и 50 кг сребърни изделия е било открито случайно през 1912 г. в селцето Малая Перешчепина.

Сред находките, които сега се съхраняват в санктпетербургския Ермитаж, са пръстенът и личното оръжие на хан Кубрат. “През 1984 г. немският учен Йоахим Вернер е изследвал съкровището и е стигнал до извода, че то е било на мястото на гроба на хан Кубрат – основател на държава на територията на днешна Украйна”, добави Димитър Христов пред агенция УНИАН.

 

Източник:    Infobulgaria.info

 

Бел.ред.: 

Държавата, основана или ръководена от кан Кубрат, не е обхващала само територии от днешна Украйна, а и Кримския полуостров, и е опирала до Черно и до Каспийско море. Византийските автори са я наричали Стара Велика България (Η παλαιά μεγάλη Βουλγαρία).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.