Home » Избрано

Турция вдига общежития в Пловдив, София и Варна

2012.01.09 Няма коментари
Spread the love

Общежития за турски студенти започва да строи Анкара у нас.

Вече има заявено инвестиционно намерение пред пловдивската община, съобщи пред “24 часа” зам.-кметът Димитър Кацарски. На първо време е поискан терен от 4 дка, каза той. Молбата е внесена от турска фирма. “Задължително ще обявим конкурс”, посочи Кацарски.

В момента Турция вдига общежития за студентите си в Лондон и Кипър, потвърдиха пред “24 часа” от Министерството на обучението, спорта и младежта в Анкара. Негови представители щели да дойдат това лято в България, за да направят проучване. Интересът им е към Варна, Пловдив и София, тъй като в тези градове учат доста студенти от южната ни съседка. За по-малко от година обещават да вдигнат кампусите.

Турската държава преценила, че е по-добре да инвестира в общежития за своите младежи и тя да прибира таксите от тях, вместо да плащат наеми по частни квартири.

Студентските градчета в Истанбул, Измир и Анкара са доста луксозни, а редът и дисциплината в тях са на много високо ниво, установи репортерско проучване.

Външни хора не се допускат дори в дворовете на общежитията, които представляват огромни паркове с кортове и всякакви развлечения за спорт.

За алкохол изобщо не може да става дума. Има вечерен час, при нарушаването му младежите отнасят солидни глоби.

Искаме същите правила да важат за нашите студенти в чужбина, категорични са от турското министерство.

В Пловдив турските младежи учат предимно медицина, но има голям интерес към Аграрния университет и Университета по хранителни технологии.

Източник:  Blitz.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.