Home » Избрано

Православен календар: Антоновден е

2012.01.17 Един коментар
Spread the love

Днес е Антоновден – православната църква почита паметта на Антоний Велики.

Св. преподобни Антоний Велики е роден около 251 г. в семейството на заможни и благочестиви родители.Той бил на 20 години, когато починали родителите му. Те му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Антаний раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница, където прекарал 20 години при пълно усамотение. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове. На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. Почувствал близостта на своя край, той завещал да го погребат тайно, за да не узнаят людете за неговия гроб. Той починал на 17 януари 356 година. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

След като прекарал дълги години като отшелник, Свети Антоний осъзнал, че всички демони в нас могат да бъдат победени ако изпитваме силна любов към ближния.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана за „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден, който е на 17 януари и Атанасовден на 18 януари се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. Освен като покровител на ковачите и налбантите, св. Антоний Велики се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Има географски свидетелства, че той изкарвал прехраната и чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб. В същото време бил и лечител, прогонвал болестите.

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец“, за празника на именника на трапезата трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле,  наденица, кървавица, луканка. Задължителни са още:  баница с мас, питка, варено жито, мед, орехи, ошаф, плодове, туршии  и др. Греяна ракия и червено вино.

Именници на 17 януари са:  Антон (от гр. – ценен или  „безценен,неоценим,който няма цена“), Антония, Тончо, Тоня,  Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Дона, Тончо, Тонко, Тони, Тоня. Честито на всички, които празнуват днес! Да им е живо и здраво името, със здраве го носят!

One Comment »

  • Цвета said:

    Църквата на чудесата – така е известен Мелнишкият храм "Свети Антоний Велики". Мистичната обител е единствена по рода си в България. Само две църкви в Европа са наречени на св. Антоний. Единствено в мелнишката обаче чудесата са се превърнали в ежедневие.
    Бесове, болести и страхове – това церят оковите във вълшебния храм. Ако преспиш само една нощ в църквата, се будиш нов човек, категорични са местните. Хиляди са историите за богомолци, излекували душите и телата си в Мелник. А доказателствата са навсякъде в храма. Благодарните миряни са донесли кой каквото има – икони, черги, губери, одеяла…
    Лора СИМЕОНОВА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.