Home » Избрано

В Полша – разследвания за корупция за шистовия газ, в България – първи неофициален пробив за шистов газ

2012.01.13 2 коментара
Spread the love

Преди около седмица през българска граница транзитно е преминал камион с радиоактивни  отпадъци, чрез които ще се направят първите неофициални пробиви за шистов газ на територията на България. „Тайнственият” камион е пристигнал от Украйна, транзитно без бариери. В момента мястото, където се извършва пробивът, както и самият камион, се охраняват строго секретно от военните сили в село Рогозина, област Добрич, съобщиха за news359.

Според получената информация, неофициално първият пробив с тези отпадъци вече е направен.

Според информацията, посочена в документите, постъпили неофициално в Министерството на труда и социалната политика, вече са продадени около 200 сондажа от американската фирма „Шеврон”,  като всеки е на стойност за около половин милион лева, а освен това има назначени българи на щат  във фирма „Шеврон“.

Това, което твърдят учените е, че след като се пробие земята, за да се извади шистовия газ, то през първите 6 месеца от реализиране на пробива, негативните последствия няма да подскажат за себе си, но след това земята ще започва да умира бавно, малко по малко, което ще направи земята негодна за живеене след не по -малко от 2 години.

До тогава ще бъде заразен както въздуха, така и подпочвените води, което ще бъде катастрофа не само за нашата държава, но и за хората, които живеят в околностите на р. Дунав.

Добрич/България

Източник:  news359

 

 

Полша разследва корупция с разрешителни за шистов газ

 

Полското контраразузнаване ABW задържа 7 души по подозрение във взимане на подкупи срещу издаване на лицензи за проучване за шистов газ, съобщи Reuters

Полското контраразузнаване ABW задържа във вторник 7 души, включително държавни служители, по подозрение във взимане на подкупи срещу съдействие за издаване на лицензи за проучване за находища на шистов газ, съобщи вчера агенция Reuters.

“Седмината включват трима служители на министерството на околната среда, един от полския геоложки институт и трима бизнесмени, представляващи компании с лицензи за проучване”, се казва в официалното прессъобщение на полското разузнаване. В текста обаче ABW не се посочват нито имената и длъжностите на задържаните, нито на съответните компании.

Агенцията припомня, че разработването на залежи от шистов газ в Полша привлича силен интерес, след като американско проучване показа, че вероятно тук се намират най-големите залежи в Европа – близо 5.3 трилиона куб. м. На този пазар в страната вече навлизат глобалните енергийни гиганти като американските Chevron, Exxon Mobil и Marathon Oil, които се конкурират с полската държвна PGNiG и частните Lotos и PKN Orlen.

От 2007 г. досега властите във Варшава са раздали над 100 разрешителни за проучване и добив на наконвенционалното синьо гориво и разследването е първо по рода си.

 

Източник:  livebiz.bg

2 коментара »

 • Mariana said:

  Цяла България на протест срещу шистовия газ

  http://www.novini.bg/news/43117-цяла-българия-на-протест-срещу-шистовия-газ.html

  На 14 януари се организира Общонационален протест срещу използването на технологията хидравличен удар (фракинг) при проучване и добив на шистов газ в България в различни населени места на територията на цялата страна. Ето и сборните пунктове в цялата страна:

  – София: Сборен пункт – Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ – 11:00 ч.

  – Варна: Сборен пункт – “Козирката” – 11:30 ч.

  – Пловдив: Сборен пункт – градинката на аптека “Марица” – 11:00 ч.

  – Добрич: Сборен пункт – Храм “Св. Георги”- 11:00 ч.

  – Бургас: Сборен пункт – Паметник “Альоша” на площад Тройката – 11:00 ч.

  – Казанлък: Сборен пункт – Площад “Севтополис” – 11:00 ч.

  – Плевен: Сборен пункт – “Възраждане” №1, пред Общината 11:00 ч.

  – Шумен: Сборен пункт – входът на Градската градина – 11:00 ч.

  – Велико Търново: Сборен пункт – пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.

  – Русе: Сборен пункт – пред “Халите” (CBA) – 17:00 ч.

  – Благоевград: Сборен пункт – пред ОБЩИНАТА – 17:30 ч.

  Протест ще има дори и в Лондон. Там срещата е на Tower Hill underground station – 17:00 ч.

 • Bez ime said:

  Хора, излизайте на протестите и не се притеснявайте от това какво ще си помислят за вас вашите колеги/приятели, защото тук става въпрос не просто за някакъв си преувеличен протест против несправедливост или обикновен житейски проблем. ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ОФИЦИАЛНО ЗАСТРАШАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ И СИГУРНОСТ! Много хора не са наясно с това. Моля ви, помислете върху това, което ще напиша.. Добивът на шистов газ е официално ЗАБРАНЕН в Канада, Еквадор и още няколко големи държави, защото е СЪСИПАЛ ЗДРАВЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО, ОТРОВИЛ Е ВОДАТА И ЗЕМЯТА НА ХОРАТА, ХОРАТА ИЗМИРАТ И НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ И НЯМАТ ЧИСТА ВОДА, природата (не на последно място!!!…) е изчезнала, земята не е годна за живеене. Искат да ни отнемат единственото нещичко, което България най-много е съхранила – Природата ни, с нея и здравето ни, здравето на децата, храната ще стане долнокачествена, водата ще се отрови. Изключвам радиоактивните вещества, които ще ни разболеят, но за някои това звучи твърде фантастично.
  За жалост не е.
  Хора, това не е просто един протест на екоактивисти да запазят природата….
  Отворете си очите, нещата са много по-дълбоки! Помислете след време къде ще живеят вашите деца. Помислете за село, за вила или къща, и как отивате там на отмора след тежка работна седмица. Помислете за уюта, за спокойствието, което изпитвате в любимата си къща. Помислете за градинката си, която подържате, за плодовете и зеленчуците, които добивате, било то като хоби, или нещо повече.. Помислете за уюта на красивите ни планини и гори, където можем да отидем на хижа или на къмпинг, просто заради самото изживяване и да разнообразим скучното ни ежедневие. Помислете за еуфорията, която всички ние изпитваме, когато видим изворче с чиста питейна вода в планината и желанието да си пийнем от тази вода. Прекрасно е, нали? Помислете за факта, че природата играе важна роля в нашия живот, било то само за разнообразие на ежедневието ни!!!!!!!!!!!..
  Достатъчно!.. Сега се опитайте да си представите как ще работите цяла седмица в града сред колите и мръсния въздух, но няма да има къде да отидете за отмора. Всъщност, селото и къщата ви ще бъдат там и всичко ще си бъде на мястото, но дали?.. Вече няма да можете да пиете вода от чешмата, защото тя ще бъде с радиоактивни вещества, които ще се просмучат в нея от подпочвените сондажи. Градинската леха също ще си бъде там, но в нея няма да расте нищо, защото тя ще бъде отровена. При всеки опит за засяване, просто нищо няма да никне, защото почвата ще бъде заразена с радиактивни вещества. Въздухът също ще бъде заразен и на практика няма да остане място, където да отидем за отмора и да \"подишаме чист въздух\", както обичаме да казваме. Да пием чиста вода от планината… абсурд, подпочвените води вече са заразени. Водата ще струва 3-4 лева литъра и ще си купуваме вносна вода от Италия или Кипър.
  Няма да разкразвам повече съчинения, картинката е ясна на всеки.
  Сега помислете за всичките тези неща и за това ако някой близък ви се смее, защото ще излезнете на протест.
  Помислете, че нещата са много по-дълбоки от това, което реално се вижда – група размъкнати младежи и изтерзани люде с надписи в ръце, крещейки за опазването на природата, плюещи политиците и за запазване на общественото здраве. Е, вече споменах фактите и описах картинката през моя поглед. Остава вие да си го опишете и с вашия. И да излезнете на протест.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.