2024-05-08

15 thoughts on “Лека авария в АЕЦ в Илинойс, САЩ

  1. Пешо, по-спокойно. Защо такива емоции? Случило ли се е нещо?

  2. До
    доктор Мариш и Розова пантера

    Вместо да имате искания към МИЕТ, които за да си направят сайта са взели от парите и таксите на целокупния български народ (включително и вашите) имате претенции към нашия сайт, който не е взел една стотинка от някой, и пак повтарям, се крепи на доброволчески труд.
    Искате ли да ви кажа как нашият мъдър народ нарича такива като вас?
    Човек, колкото и да е продажен, все пак трябва да има и малко срам.

  3. Докторе,

    Не се надявайте на разбиране от собственика на този сайт. Казвам гоот собствен опит.

  4. Уважаеми Пешо,

    Радва ме вашият интерес към доклада и отчетите на независимия експертен съвет, който провери твърденията на Георги Котев. Не са изчезнали вдън земя. Можете да ги намерите на адреси:
    http://old.mee.government.bg/doc_vop/rep.pdf
    http://old.mee.government.bg/doc_vop/Binder1.pdf
    http://old.mee.government.bg/doc_vop/att_2.pdf.

    Моля да разпространите тази информация, така че всички, които се интересуват от тези наистина задълбочени и верни анализи, да могат да имат достъп до тях.

    Проблемите идват от това, че МИЕТ си обнови сайта. На главната страница най-долу има връзка към стария сайт. На неговата главна страница пък стои връзката към доклада и отчетите – такава, каквато я знаете. Поради таланта на аминистраторите на сайта тези връзки са невалидни, защото пред старите адреси не е добавен низът ‘old.’ Впрочем, това се отнася за всички препратки от стария сайт на МИЕТ към файлове, разположени на него.

  5. Розовичък, тия ги разправяй по други форуми – например в бг-мама или аз-детето.
    Всички, които излязоха с имената си срещу Котев, до сега за 3-4 години са горе-долу 5 човека – т.е. броят се на палците на едната ръка. Останалите го плюят основно по форуми като теб.
    Първи се изказа неподготвен екс-шефът ти Генов, който скоро след това бе аут от централата.
    След това трима уж независими експерти (но като теб на щат към централата) щяха да го разобличат, прибраха по 5-10 хил. лева всеки, пък като се омазаха в лъжите си – скриха доклада срещу него. Изчезна вдън земя.
    Последен се изказа настоящият ти директор и скоро след това знаеш какво се случи – за малко не го бастисаха.
    Не ви е Котев виновен, а това, че на много не им е чист косъма (да не ви посочвам с пръст). А това че ще напуснеш сайта, ни най-малко не ще ме натъжи- тук пишат хора доброволци, а не на щат като теб.

  6. Аз лично не знам кой сте, нито ме вълнува да знам.

    Не е толкова страшно, така че, ако отговорите на мен 🙂

  7. Pesho,

    Това последното заплаха ли е? Всъщност си прав. Аз лично го възприемам като заплаха. И ще ти обясня защо. Защото всички, които излязоха с имената си срещу Котев, бяха подложени от него на небивало грубо и вулгарно оплюване. Бяха омаскарени, наричани с какви ли не думи, обвинявани в какви ли не гнусни неща. Аз не искам това да се случи с мен. Иначе няма от какво да се срамувам.

    Но щом ме плашиш с разкриване на самоличността ми, ще бъда принуден да си налегна парцалите. Край. Изчезвам. Няма да досаждам повече. Любовта ми към истината не е толкова силна, че доброволно да се подложа на омаскаряване. Можеш да се поздравиш с това твое постижение на демокрацията. Зарадвай с тази новина и Котев. Розовата пантера подви опашка от страх!

  8. Драги пантера,

    Ако грешката беше моя,
    щях да се извиня.

    И ако вярвах, че точно за трития сте се загрижил…

    Веднъж вече ви се извинявах, впрочем, заради ваш коментар – заради нещо, за което нямах никаква вина.

    А вие можете ли да ми се извините, като сме я подкарали така, за всички дававери или неуредици, случили се в АЕЦ-а, в който работите?

    И може ли въобще да сравнява ефекта от дребните неща, за които така „съветстно“ се хващате, с ефекта от дававери, неуредици и пр. в българската АЕЦ?

  9. Пантеро, всички знаем че си на щат към АЕЦ.
    Всички знаем, че не си отговорил на нито един от въпросите на Г.Котев, срещу който ти плащат да пишеш.
    Всички знаем, че лъжеше за изтеклата радиация в Козлодуй, докато директорът на АЕЦ не си призна сам в този сайт.
    След което ти изчезна посран, за да се появиш днес и да покажеш колко са некомпетентни журналистите. Но не те са предизвикали авариите в АЕЦ, а твоите колеги. Статията е поставена от дежурния редактор и той я е копи-пейстнал, като предупреждение за хората в Чикаго. Не му плащат да превежда. Който се интересува сам ще може да провери какво е станало.
    Дали вливат в него тритий или трици, на обикновения човек му е все едно. Важното е, че правилно е посочена 4-та степен на опасност.
    В последно време се нагледахме на аварии, които започват като 4-та степен, но понеже се ръководят от такива форумни „спецове“ като теб после стигат до далеч по-високи степени. И по принцип заради това, че коментираш и атакуваш публични хора анонимно, ще ме накараш да те разоблича кой си. Повярвай ми, за мен не е трудно 🙂

  10. Мариана,

    Имате право да имате всякакви впечатления. И да ги споделяте имате право. Но е малко несериозно редактор на информационен сайт да влиза в личен спор с читател, пуснал критичен коментар. Какво мнение имате за мен, няма никакво значение. Ако така реагирате на всеки критичен коментар за работата ви като редактор, олеквате. Пак повтарям – няма нищо лично в коментара ми, нито лично към Вас, нито към сайта. Посочих очевидна грешка, посочих и защо се е получила. Не съм имал идея да критикувам лично Вас и останах изненадан, че реагирате като „ужилена“. Щото нито съм Ви искал обяснения нито съм очаквал оправдания, а Вие тръгнахте да ми обяснявате „колко трудно било….“

    С това мисля да приключа разговора. И ще си позволя един съвет – при критични коментари относно работата на сайта имате само един път – проверка дали критикуващия има право, и ако е така – признаване на грешката и вземане на мерки да не се повтаря.

  11. Уважаеми пантера,

    Мога да ви кажа само, че впечатленията ми за вас не са от един коментар. От доста повече са.

  12. Мариана,

    Не знам защо решихте, че се заяждам. Само посочвам, че беше редно за събитие, което е станало в САЩ, да се информирате от американски източник. Сигурен съм, че уважаваните американски медии са предали много по-точно информацията. Българските медии са крайно ненадеждни и конкретния случай го потвърждава. Между другото, за конкретния случай подозирам, че фундаменталната глупост се е получила от некадърен превод на американската новина от английски на български.

    Искам да отбележа, че се намесвам по „ядрени“ въпроси, просто защото от това разбирам. Написаната глупост я видях веднага и веднага потърсих по-надежден източник. Друг читател не би забелязал това и би останал заблуден. Сигурен съм, че същото може да се случи и в друга област, където друг читател, специалист в областта, ще постъпи по същия начин.

    Не мога да си представя, че само поради моето различно мнение относно един Ваш „автор“ се стига до там да ми лепвате всякакви нелицеприятни етикети. Забележката ми беше добронамерена. Посочих Ви допусната грешка и посочих, че на българските медии не може да се вярва. Посочих и доказателство за това. Имате ли нещо против тези заключения?

  13. Драги пантера,

    Не всички стоят на заплата в българската АЕЦ.
    И журналистите, включително и българските, не са специалисти по всичко.

    Ако проблемът с трития толкова ви огорчава, не знам как ли бихте се чувствал, ако трябваше да работите в различни точки на света, далеч не само от родината, но и от семейството си. И – разбирайки (за разлика от повечето журналисти) спецификата на работа в АЕЦ – не винаги ви оставаше време за издание, което сте създал; издание, базирано в град и страна, където не сте в момента.

    Разбирам, че причините за упоритото ви желание да се чудите за какво да се заядете няма общо с поводите, които си намирате. То във всеки случай не е нито в Илинойс, нито в тамошна АЕЦ.

  14. Вече на няколко пъти ви посочвам, че се предоверявате на „източниците“ си. Особено трябва да внимавате, когато цитирате български медии. Повечето от тях отдавна няма нищо общо с истинската журналистика и новинарство. И не защото са купени и продажни, а защото са стигнали дъното на професията, изхранват се с гнусни лъжи и измислени сензации.

    В конкретния случай сте копирали една фундаментална глупост, измислена от някой пишман български „журналист“. Какво „вливане на тритий за да е по-ефективно охлаждането“, какви 5 лева ??? Срамното е, че инцидентът е станал под носа ви – в щата Илинойс, и със сигурност в чикагските медии има по-точна информация. А за да ви докажа какви глупости тиражирате, ето ви линк към официалното съобщение на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (US NRC): http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/news/2012/12-004.iii.pdf

    Някъде да се вижда тритий?

  15. Аварийте в АЕЦ стават все по-леки, но …. с все по-тежки последици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *