Home » Избрано

Гласуваха пълна забрана за шистовия газ

2012.01.18 Няма коментари
Spread the love

Забраната бе одобрена със 166 гласа „за“, шест гласа „против“, и трима въздържали се

 

С голямо мнозинство парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване“ или сходни техники.

Забраната бе одобрена със 166 гласа „за“, шест гласа „против“, и трима въздържали се.

Дискусията по мораториума продължи почти през целия пленарен ден – повече от четири часа.

Против бяха шестима депутати от „Синята коалиция“, а двама техни колеги от десницата и един депутат от ГЕРБ се въздържаха.

Депутатите отхвърлиха предложението на „Коалиция за България“ забраната да бъде утвърдена със закон.

Според червените депутати мораториумът е само временна забрана, която оставя вратички. Волен Сидеров пък поиска оставката на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров обяви, че от парламентарната му група всеки ще гласува по съвест. Димитров обяви, че подкрепя мораториума, тъй като от тази технология има риск за подводните води, за водите на повърхността, има риск от замърсяване.

Иван Костов пък коментира, че най-правилно е да се приеме само временна забрана, докато институциите и експертите не излязат с позиция по въпроса.

Мораториумът идва след вълна от протести срещу добива на шистов газ у нас

Във вторник правителството реши да оттегли свое решение от лятото, като по този начин забрани на „Шеврон“ използва метода хидрофракинг за добив на шистов газ у нас.

По-рано – в понеделник вечерта, от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че ще бъде наложен временен мораториум върху проучването и добив на шистов газ у нас.

Еколозите обаче останаха недоволни и във вторник стана ясно, че забраната ще бъде безсрочна.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.