Home » Избрано

ГЕНОМЪТ (ДНК) НА БОГ? (Тема в развитие, 3 януари 2012)

2012.01.03 7 коментара
Spread the love

ВЪВЕДЕНИЕ С АНАЛОГ

Митичният Хигс бозон носи името на британския физик Питър Хигс. През 1964 година ученият пръв предполага за съществуването на частицата. Учените търсят Хигс бозона от средата на 80-те години на миналия век, а днес – в Големия адронен коладейр ЦЕРН. В търсене на Хигс бозона са изразходвани милиарди валутни единици.

ИСУС ХРИСТОС
Ако приемем, че Исус Христос е реална личност и е бил разпънат на кръст на Голготата, по кръста вероятно има следи от неговата кръв. Аз лично съм виждал парчета дърво представени за част от кръста на Христос. Съществува хипотетична надежда, но това е възможност за решение на поставената задача.

Какви са реалните и хипотетични условия:
1. Да може да бъде решен поставения проблем?
2. Да може категорично да бъде обявен за абсурден и отхвърлен поставения проблем?

Проблемът е както исторически, така и методологичен от генетична гледна точка.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДИСКУСИЯТА

1. Възможно ли е да се открие “Геномът (ДНК) на Христос?
2. В новогодишната си обръщение за 2012 година папа Бенедикт ХVІ заяви, че най-големият грях на човека е опитът му да се конкурира с Бога. Повод за размисъл. Дали ООН трябва да забрани човечеството да дефинира и търси „Геномът (ДНК) на Бог?”???
3. Въпрос към Знаещите във форума:
Възможно ли е да се открият следи от генома на Исус Христос?
4. При положение, че няма открити останки от него, мисля че сам ще си отговориш на този въпрос.

5. Проблемът е такъв – реликвиите, претендиращи, че са парченца от кръста са хиляди – трески, пирони и какво ли не. Повечето от тях са с доста съмнителен произход. Торинската плащеница, която претендираше за покривало на мъртвия Исус и уж съдържала следи от кръв по него, също е доказан фалшификат.
Нещо повече, дори да намерим предполагаемо истински артефакт с кръв по него, винаги е възможно замърсяване с друга ДНК. В древността предметите не са се съхранявали в стерилна обстановка, пипали са ги разни вярващи, които оставяли свои клетки, със съответния генетичен материал.
Отделна бира са бактериите, плесените и гъбичките, които се развиват по находките. Така че няма гаранция, че ако извлечем ДНК от предмета, то тя ще съдържа материала на интересуващия ни субект.
Затова достоверен генетичен анализ на някоя находка в наши дни се прави като се извлича вътрешността от парче от кост /да речем/, където нямаме проникване на чужд организъм.
Така че нямаме запазени останки от Исус, тъй като нямаме тяло /нали според Библията е възкръснал/. Така че няма шанс да си набавим генетичен материал. Освен ако не изобретим машина на времето и не се замъкнем назад във времето да вземем проба от живия Исус.

6. Всички “парченца” от дървота на кръста и прочие реликви от ранния период на християнството са фалшификати от много по-късни епохи.
Така, по тази методика нищо не може да се докаже. Или пък други ала-бала, като живи наследници на Христос в “Кодът на даВинчи”.
Все пак косвено по петна от кръв бяха намерени хаплогрупите на някои царствени особи от по-нови времена като Николай II и Луи ХVI.

7. Идеята, че Исус е Бога Отец се появява по-късно и противоречи на ранното християнство и на негови твърдения в евангелията. А ако някой го интересува неговото ДНК няма нужда да се насочва към кръв по кръстове и други такива идеи, генетичен материал едва ли би се запазил по този начин. Трябва просто да се издирят негови роднини, а в едно от евангелията са споменати братята му, имаше наскоро филм по въпроса.
А ако те интересува ДНК на някой Бог – официално Тутанкамон е такъв.
Едит: В “Битие” пише, че човек е създаден по образ и подобие на Елеохим, което е Ел в женски род множествено число. Така че не очаквай У-ДНК от тези богини.

8. Исус Христос е бил незаконороден, в Евангелията изрично се споменава, че майка му е била бременна преди да се е омъжила за баща му. Това е било голям проблем на времето, но уж бог се явил на Йосиф и му казал все пак да я вземе.
Исус изглежда е страдал от известния “синдром на незаконородения” и затова го избило да се прави на специален.
Изглежда някои вярват, че бащата все пак е бил Бог Отец и затова искат да намерят ДНК-то му.
Реално, даже да се намерят наследници на братята на Исус, У хаплогрупата няма да е същата. Автозомно пък, за 2000 години няма да е останало нищо от неговите гени, те се размиват за 300-400 години.

Продължава.
Благодарим на водещите български Генетични Генеалози. Те са на изключително равнище.

БГЦ

7 коментара »

 • vlado said:

  Е такава простотия скоро не бях чел. Определено ме губите, като читател.

 • Mariana said:

  Еврочикаго е свободна територия, в която има и автори, които имат директен достъп за публикуване. Тези автори сами решават какво да публикуват и какво не. Не всички текстове са плод на редакторски избор в този смисъл. Някои са плод на авторски избор.

 • Mariana said:

  “Исус изглежда е страдал от известния „синдром на незаконородения“ и затова го избило да се прави на специален.”

  Що се отнася до конкретния текст, поне лично аз смятам, че както духовници, ако имат само богословско образование, не бива да се упражняват в разни сфери на науката, в които са лаици, така и изследователи, които са лаици в духовната сфера, не бива да смятат, че това море е до колене и могат така лесно да го “прецапат”.

 • БГЦ said:

  Благодарим Ви Мариана.
  Владо (и Мариана), всяко мнение е ценно за Българския Генеалогичен Център, защото то обогатява нашия маркетинг.
  Текста след раздел Дискусия е копиран от Клуб Dir.bg, раздел Генетика, в дискусиите на които участват (с псевдоним) най-добрите Генетични Генеалози, а не Теолози.
  След приключване на Генетичната дискусия материалът ще бъде предаден на Теолози, които ще дискутират своята позиция. Ако материалът се окаже рационален, той може да бъде публикуван във вестник „България сега”.

  Владо и Мариана, моля останете „Единни в различията”, това е модерно сега.
  Мариана, специални благодарности за центристката Ви позиция.

  Българския Генеалогичен Център

 • Mariana said:

  Драги БГЦ (извинете, че се обръщам така, не ви знам името), и аз не съм теолог.
  И генетик не съм.

  Чудя се обаче как след като Иисус е бил незаконороден, както гласи този текст, и след като не вярвате, че въобще има Бог, търсите въобще гените му?
  Заради гръмки заглавия от рода на “Геномът на Бог” ли?

  Моите уважения, но сигурно има и по-сериозни неща, с които хора като вас биха могли да се занимават.

 • БГЦ said:

  Привет Мариана,
  Уважението към теб ни задължава да ти отговорим рационално на поставените проблеми.
  БГЦ означава Български Генеалогичен Център, който е филиал на Българска Генеалогична Федерация.
  Геномът на Бог и Исус Христос е една много малка част от фундаменталната разработка „Етапи в Генеалогията – опит за класификация”, която може да се прочете в EuroChicago. Искаме да Ви припомним, че двамата големи учени Питър Хигс и Стивън Хопкинс са на противно мнение относно съществуването на Митичният Хигс бозон, но цял свят работи по темата.
  С вълнение следим Вашето участие в EuroChicago.
  БГЦ

 • Mariana said:

  Искрено ви желая успех във вашите разработки.

  Що се отнася, впрочем, до т.нар. Хигс бозон, каквата частица търсят в ЦЕРН, аз не мога да знам дали подобна, наречена от някои “божествена частница”, съществува или не. Нямам никакви специализирани знания в съответната област, за да мога дори само да поразсъждавам по въпроса.

  Що се отнася до търсенето на “генома на Бог”, би могло да се каже символично, че този “геном” е у всички нас. То е в онова творческо начало, което ни кара, за добро или пък не за толкова, да експериментираме и да търсим какво ли не. Но да търсим “ДНК” на Автора на всички видими и невидими светове, ако такъв Автор има, е по-зле и от това, пак символично казано, “грънци” да се опитват да изучават “грънчаря”. Ако пък такъв Автор няма, извън всякаква логика е да се търси каквото и да било, свързано с него.

  Ако питате мен, човешките представи за това какво значи Бог понякога са доста повърхностни. Те могат да бъдат такива, при това, и у хора със значителен духовен опит. Във всеки случай и доказването на съществуването на Бог, и доказването на неговото несъществуване, могат да са априори обречени занимания. Не може да се преподаде, освен всичко друго, вътрешен човешки опит от един човек на друг. А онова, което не се вижда с очите, може да е плод и нерядко е било плод на множество спекулации.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.