Home » Избрано

Френският Сенат ще гласува проектозакона за геноцидите

2012.01.22 2 коментара

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Париж. В понеделник френският Сенат ще гласува проектозакон, който предвижда криминализиране на отричането на геноцида, припомнят световни медии.

На 22 декември 2011 година долната камара на парламента одобри въвеждането на наказателна отговорност за публичното отричане на законово признат геноцид, включително този на арменците, извършен от турските власти през 1915-1916 година.

Приемането на текста предизвика бурна реакция от страна на Турция.

Законовият текст предвижда затвор до една година и глоба от 45 хиляди евро за всеки, който отрича публично законово признат геноцид. В момента Франция признава два геноцида – избиването на евреите по време на Втората световна война и това на арменците през 1915-1916, но досега предвиждаше наказание само при отричането на еврейския геноцид.

 

Източник:  Агенция “Фокус”

2 коментара »

 • Nik said:

  Турция счита безотговорен френския закон за отричане на арменския геноцид коментари/6
  24 януари 2012, 06:20

  МВнР на Турция решително осъди решението на горната палата на френския парламент, която вечерта на 23 януари одобри законопроекта за въвеждане на наказателна отговорност при отричане на геноцида на арменците, предаде Agence France Presse.
  В изявление на министерството се казва, че Анкара осъжда решението на френския Сенат да подкрепи законопроект, който е ярък пример за безотговорност.

  Турското МВнР се закани, че решението на Франция ще доведе до загубата на стратегически партньор и че Турция ще предприеме всички необходими мерки за борба с това решение. В частност Анкара разглежда възможността да понижи статута на дипломатическите си отношения с Париж.

  Сега одобреният от парламента закон трябва в продължение на 15 дни да бъде подписан от президента Никола Саркози, чиято партия стана инициатор за приемане на документа. Очаква се многобройната арменска диаспора да гласува за него на пролетните избори.

  Очаква се също турският премиер Реджеп Тайип Ердоган днес, 24 декември, да произнесе реч в парламента, в която да подложи на рязка критика решението на френските парламентаристи.

  През 1915-1917 година около милион и половина арменци в Османската империя са загинали от погроми, а така също от глад и болести по време на тяхното насилствено депортиране. Турция нарича тези събития „принудително преселване”, отричайки самия геноцид.

  Геноцидът на арменците е признат от много държави, сред които са Франция, Германия, Канада и Русия. /БЛИЦ

 • Nik said:

  Босфора с мощен залп по Франция
  24.01.2012, 15:02 (обновена 24.01.2012, 15:19)
  Полина Тодорова

  Очаквано Турция реагира повече от остро на приетия от френския Сенат закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид.

  Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган го определи за дискриминационен и расистки, съобщава БиБиСи. Пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието той заяви, че турската страна ще изчака развитието на събитията и след това ще реши как да им отговори. Още вчера обаче – денят, в който френските депутати казаха „да” на спорния законопроект, Ердоган заяви, че никога повече няма да посети Франция, ако законопроектът бъде приет. Днес той беше категоричен, че историческите отношения между Турция и Франция са пожертвани заради политически цели.

  Все пак Ердоган даде своеобразен шанс на френските власти, изтъквайки, че Турция все още не е загубила надежда, че нещата могат да бъдат коригирани.

  Не по-малко остро коментира действията на Франция турското външно министерство. Турция е готова да предприеме всички необходими мерки срещу това несправедливо и безотговорно решение, се посочва в комюнике на ведомството, цитирано от френски медии.

  Когато говоря за тотално прекъсване на дипломатическите отношения, това показва ясната ми позиция, коментира и турският посланик в Париж Тахсин Бурджуоглу. Припомняме, той беше отзован след породилото се напрежение между двете страни и впоследствие върнат на поста си в опит да убеди френските власти да не приемат законопроекта.

  Дипломатът поясни, че от тук-нататък отношенията между двете страни могат да бъдат на ниво chargés d’affaires, а не посланици.

  Днешната турска преса е единна към обвиненията си спрямо Франция, отбелязва „Le monde”.

  Медиите в Турция обвиняват европейската страна в пожертване на свободата на мнение заради политически цели. „Засрами се, Франция!”, „Франция, където се зароди идеалът за свобода, нанесе най-тежкия удар на свободата на словото”, „Френският президент Саркози обърна гръб на свободата и на Турция заради няколко гласа”, цитира френското издание колегите си в турския печат.

  Припомняме, според Анкара основната цел на държавния глава Саркози е да спечели гласовете на повече избиратели от арменската диаспора във Франция преди предстоящите тази година избори.

  Според приетия вчера законопроект се предвижда лишаване от свобода до една година и глоба до 45 хиляди евро за отричащите геноцида над арменците. Очаква се президентът Никола Саркози да го подпише до края на февруари.

  Действащите през 2010 г. френски компании в Турция са 350. Стокообменът между двете страни за същата година възлиза на 11,6 милиарда евро. По официални данни приблизително 550 000 турски граждани живеят в Франция, отбелязва БиБиСи.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.