Home » Избрано

Държавният дълг на САЩ превиши годишния БВП

2012.01.10 Няма коментари
Spread the love

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Държавният дълг на Съединените щати надхвърли годишния БВП, пише вестник USA Today.

Според изданието, задлъжнялостта е 15,23 трилиона долара, а общия обем от стоки и услуги , произвеждани годишно от американската икономика е 15,17 трилиона долара.

Дългосрочните икономически прогнози за САЩ засега изхождат от по-нататъшното покачване на дълговото бреме – повече от 26 трилиона за близките десет години. За да не изостава от задълженията, икономиката трябва да расте с не по-малко от шест процента на година.

Журналистите от USA Today отбелязват, че сега сред развитите държави само при Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Португалия и Япония размерът на държавния дълг надхвърля БВП.

Европейските страни от подобен списък се намират в епицентъра на т.нар. „суверенна дългова криза“. Почти всички те са принудени да молят за помощ, а Италия попадна под финансовото наблюдение на МВФ.

Според публикацията, толкова висока задлъжнялост при САЩ, както е сега, не е имало от времето на Втората световна война.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.