Home » Избрано

Български студенти превзеха Острова

2012.01.25 Няма коментари
Spread the love

Всеки шести гимназист заминава да учи във Великобритания

 

Българските студенти превзеха британските вузове. Това отчете вчера Благовеста Евтимова, експерт в консултантска къща за обучение в чужбина.

10 000 наши младежи са записали висше на Острова през миналата година, като 9000 от тях вече са бакалаври. Това значи, че всеки шести гимназист избира да следва на Албиона.

Интересът на зрелостници към британското академично образование не секва, въпреки че таксите за следване

скочиха от  3700 на 9000 лири

или 20 000 лв. през тази година, каза още  Благовеста Евтимова. Единствената разликата е, че всички кандидати планират да теглят заем, за да покрият таксите за следване. Плюсът да учиш със заем във Великобритания е, че

покриват цялата сума за следване

като гарант по кредита е държавата. Студентът пък започва да връща борча едва  след като си намери работа, която да му носи не по-малко от 21 000 лири месечен доход. Шотландия също е предпочитано място за учене от нашенци.  Кандидатстването там обаче все ,,още е на сляпо”, защото правителството на страната ще обяви дали ще има скок в таксите за бакалаври между март и май, посочиха експертите. Те поясниха, че за момента вузовете ще запазят размера на таксите до 1800 лири годишно за евростудентите.

,,Сумата може да се покрие и със субсидии, ако кандидатите завършат в срок и с добър успех “, обясни  Евтимова.

Наплив от мераклии да учат има и за университетите в Дания и Швеция, където няма такси, а се предлагат разнообразни програми на английски език, съобщиха от консултантската къща. Таксите за бакалаври в Холандия се запазват около 1771 евро и през учебната за 2012/2013 г.

Топдестинация на БГ студентите си остава и Германия. Експертите посочиха, че в повечето провинции на страната таксите за обучение са отменени, а месечната издръжка на студент не надхвърля 600-700 евро. Специалистите прогнозират, че   желаещите да учат в германските висши училища тепърва ще расте, след като страната отвори трудовия си пазар за нашенци.

Колонията ни в Холандия най-голяма

1450 са били българските студенти в Холандия, като това е най-голямата международна група в страната, съобщи Благовеста Евтимова. Холандските вузове са предпочитани от нашите младоци заради достъпните такси за висше. За сметка на по-ниските тарифи за следване, новодошлите трудно започват работа в страната. Всеки, който иска да се труди, трябва да си извади задължително трудово разрешително, което често отнема около 4-5 месеца. Така всеки, който заминава да учи в Холандия, поема риска, че може да няма сигурен доход от работа.

 

Мила Мишева,

в. “Монитор”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.