2024-04-23

1 thought on “Иван Бързаков: „ИЗБЯГАХ ОТ БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ОБИЧАХ СВОБОДАТА“

  1. Из http://public.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=79:2011-11-09-10-08-24&catid=35:2010-11-16-15-26-29&Itemid=38

    На 24 ноември т.г. в София е представена новата книга на Иван Бързаков – „В съня над пропастта”. За представянето на стихосбирката авторът пристига от Сан Франциско, където живее от 1977 г.

    ЗА ЛИЧНОСТТА И СЪДБАТА НА ИВАН БЪРЗАКОВ

    Иван Бързаков емигрира от България през 1976 г. с плуване през Адриатическо море. Жаждата за свобода го отвежда в САЩ, където той основава Институт за нови методи в образованието – Сан Франциско. През 1982 Г. Бързаков създава Optima Leаrning – системата за оптимално възприятие и за развитие на мисълта, която се базира на основните методи на професор Лозанов и науката сугестология. През 2004 г. Бързаков доразвива своя метод и при възприемане на изобразителното изкуство, за развитие на мисловните връзки и генериране на творчески идеи.

    През 1988 г. Сенатът на Калифорния предлага законопроект за реформа в образованието с модел, базиран на системата, разработена от Бързаков.
    Доктор по теория на образованието и психологията, Бързаков чете лекциите си за експерименталните методи в образованието, психологията и изкуството в повече от 20 страни по света – Великобритания, Франция , Испания , Аржентина, Япония и др. Гост-лектор е на престижни клубове, като „Commonwealth Club”, в който участие са имали 40 нобелисти, Далай Лама и други личности с принос към световното знание.
    През 1989 г. Иван Бързаков е номиниран за престижната награда за хора, създали метод в образованието с доказано световно значение „Grawemeyer”.

    Космополит по интелект, по душа Бързаков е български поет и стиховете му са за България. Творчеството му пресъздава не само неговите страдания на изгнаник, но и мъката на няколко объркани поколения. За какво е страданието? За жестоката история, която обърка съдбите ни и пустинята, която остави в душите ни. На това бе посветена първата му стихосбирка „Яростно в скръбта” – 2009 г.

    НОВАТА КНИГА НА БЪРЗАКОВ – „В СЪНЯ НАД ПРОПАСТТА”

    Носи истини засягащи българите днес, не само днес, и не само българите. Надеждата на автора са новите поколения, които само със силата на духовността и изкуството биха могли да преодолеят ужаса на миналото и трагедията на настоящето. Надеждата е в нас. А поезията е това, което ни държи над пропастта. Ето какво пише Атанас Свиленов, рецензент за книгата:

    „Но аз ще оставя читателя сам да вниква в словото на Иван Бързаков и да разчита и онова, което се крие зад буквалния текст. Напълно прав е, когато във финалния раздел на книгата „Няколко мисли за изкуството“ е споделил: „Поезията – това не са стиховете. Поезията е тайнството отвъд стиховете“. В това тайнство участва и читателят, който при среща с истинската поезия я досътворява и дообогатява, съобразно собствения си житейски опит и душевна нагласа.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *