1 response

 1. Mariana
  2011-12-23

  “Чехия се прости в петък с Вацлав Хавел – дисидентът, драматургът, интелектуалецът, първият демократично избран президент и символ на “нежната революция” от 1989 г.

  Траурната церемония се състоя в катедралата “Свети Вит” в Прага и на нея присъстваха десетки държавни глави и политици от целия свят, съратници и приятели на хуманиста и демократ Хавел. Хиляди хора се бяха стекли в центъра на Прага, където на огромни екрани се предаваше церемонията.

  На траурната литургия в старинната катедрала “Свети Вит”, един от символите на Прага, се събраха членовете на семейство Хавел – втората му съпруга Дагмар, дъщеря й от първия брак, брат му, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, съпругът и бивш американски президент Бил Клинтън, френският президент Никола Саркози, британският премиер Дейвид Камерън, президентите и министър-председателите на повечето европейски страни.

  България бе представена от бившите ни президенти Желю Желев и Петър Стоянов и от външния министър Николай Младенов.

  След литургията в “Свети Вит” ковчегът с тялото на Хавел бе изнесен през Златната порта на катедралата и откарана в пражкия крематориум Страшнице, където се състоя погребална церемония в тесен семеен кръг.

  Литургията бе водена от пражкия архиепископ Доминик Дука, който е лежал навремето в затвора заедно с Хавел.”

  Из http://www.mediapool.bg/десетки-държавници-от-целия-свят-изпратиха-в-последния-му-път-вацлав-хавел-news187821.html

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
mobile desktop