Home » Избрано

Почина Вацлав Хавел

2011.12.18 Един коментар
Spread the love

.

Вацлав Хавел
Вацлав Хавел

 

Бившият президент на Чехия Вацлав Хавел почина в неделя след усложнения при дълго боледуване, съобщи Reuters, позовавайки се на чешки телевизионен канал. По-късно смъртта му беше потвърдена официално и от канцеларията му.

Хавел е роден на 5 октомври 1936 г. и е последният държавен глава на Чехословакия (1989 – 1992 г.) и първият президент на Чехия от 1993 до 2003 г. Той беше начело на страната при мирното разделяне на Чехословакия и след това управляваше Чехия в прехода към демокрация и пазарна икономика.

Запитан през 2008г. дали иска да бъде запомнен като политик или като драматург, Хавел каза: “Бих казал, че бях драматург, действал като гражданин, и благодарение на това прекарал част от живота си като на политически пост”.

Вацлав Хавел поведе Нежната революция срещу комунистическото управление на Чехословакия. Той критикуваше повечето правителства, които е назначавал, дори и те да са били харесвани от населението, припомня Reuters.

Почина бившият президент на Чехия Вацлав Хавел
Хавел на 19 декември 1989 г. на балкон над площад “Св. Вацлав” пред събралите се близо половин милион души

 

Хавел попада в центъра на международното внимание като дисидент драматург през 70-те години на миналия век и заради ролята му в “Харта 77” – манифеста, подписан от водещи дисиденти в Чехословакия. С него те настояваха комунистите да спазват собствените си ангажименти за човешки права, поети в Хелзинки.

Половин година, след като излежа поредната си присъда затвор, той оглави мирните демонстрации, сложили край на подкрепяния от СССР режим в Чехословакия. “Истината и любовта ще победят лъжите и омразата” са думите на Хавел, с които чехите му ще го помнят от дните на Нежната революция.

“Изключително се вълнувам. Той бе символ и лице на нашата република, една от най-изтъкнатите фигури в политиката в края на миналия и началото на нашия век”, коментира премиерът Петр Нечас, след като новината бе съобщена в прекъсване на интервю на живо с него по национланата телевизия. “Смъртта му е огромна загуба. Той имаше още какво да каже за политическия и обществения ни живот.”

Почина бившият президент на Чехия Вацлав Хавел
24 ноември 1989 г. – заедно с Александър Дубчек, герой от Пражката пролет от 1968г.

 

“Вацлав Хавел бе един от най-великите европейци на нашето време. Призивите му за свобода проправиха пътя за една обединена и свободна Европа”, коментира в Twitter шведският външен министър Карл Билд.

Хавел беше страстен пушач и претърпя няколко операции за рак на белия дроб, отстраняване на половината от единия бял дроб, пневмонии и бронхити, спукване на червата – проблеми от втората половина на 90-те години, които едва не го убиха и го оставиха с крехко здраве до края на дните му.

Като цяло той прекара 230 дни от президентския си мандат в болница и още 450 дни в отпуска и болнични.

Почина бившият президент на Чехия Вацлав Хавел
С втората си съпруга Дагмар през март 2011 г.

 

Хавел бе своеобразен гарант на мирния преход към демокрация и благодарение на световната си популярност придаде на 10-милионната държава значително по-голяма тежест в европейската политика. Той бе непринуден със световни лидери – заведе Бил Клинтън в пражки джаз клуб, беше приятел с Дала лама и Мик Джагър.

Но в края на управлението си като президент той изгуби част от този интелектуален блясък. Значителна част бе заета от битката му за посоката на реформите, водена с икономиста, бивш премиер и евроскептик Вацлав Клаус, който го наследи като държавен глава през 2003г. Тогава приключиха двата 5-годишни мандата на Хавел (по конституция той нямаше право на трети), което го направи най-дълго задържалият се на върха политик в Централна Европа.

Почина бившият президент на Чехия Вацлав Хавел
Президентът Вацлав Клаус направи специално изявление по повод кончината на най-известния си политически противник от 90-те години.

 

“Ройтерс” коментира през януари 2003г., че чехите не съжаляват, че той напуска политиката, защото мнозина от тях смятат, че е  изгубил връзка с реалността и не е успял да се издигне над дребнавото политическо заяждане. Освен това одобрението за него намаля заедно с изпадането на Чехия в рецесия.

“В Чехия той не е само световно признат пророк, но и реален политик, взимал конкретни политически решения. По света може да харесват неговата философия,и смелите му постъпки от миналото, но в Чехия той си изцапа ръцете като политик”, каза за него бившият му съветник Иржи Пехе. “Хавел е космополит, докато повечето чехи са доста провинциални хора. Той говори по глобални теми, докато те се интересуват какво става в задния им двор. А със смелата си борба срещу комунистите той се превърна в неудобно за някои хора огледало”, допълни той в началото на десетилетието.

 

Източник:   в. “Дневник”

Бел.ред:   Снимките са на Агенция “Ройтерс”.

One Comment »

 • Mariana said:

  “Чехия се прости в петък с Вацлав Хавел – дисидентът, драматургът, интелектуалецът, първият демократично избран президент и символ на “нежната революция” от 1989 г.

  Траурната церемония се състоя в катедралата “Свети Вит” в Прага и на нея присъстваха десетки държавни глави и политици от целия свят, съратници и приятели на хуманиста и демократ Хавел. Хиляди хора се бяха стекли в центъра на Прага, където на огромни екрани се предаваше церемонията.

  На траурната литургия в старинната катедрала “Свети Вит”, един от символите на Прага, се събраха членовете на семейство Хавел – втората му съпруга Дагмар, дъщеря й от първия брак, брат му, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, съпругът и бивш американски президент Бил Клинтън, френският президент Никола Саркози, британският премиер Дейвид Камерън, президентите и министър-председателите на повечето европейски страни.

  България бе представена от бившите ни президенти Желю Желев и Петър Стоянов и от външния министър Николай Младенов.

  След литургията в “Свети Вит” ковчегът с тялото на Хавел бе изнесен през Златната порта на катедралата и откарана в пражкия крематориум Страшнице, където се състоя погребална церемония в тесен семеен кръг.

  Литургията бе водена от пражкия архиепископ Доминик Дука, който е лежал навремето в затвора заедно с Хавел.”

  Из http://www.mediapool.bg/десетки-държавници-от-целия-свят-изпратиха-в-последния-му-път-вацлав-хавел-news187821.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.