2024-03-28

1 thought on “Погват 800 000 емигранти за осигуровки

  1. Промяна в Закона за здравното осигуряване облекчава българите зад граница

    Близо 800 000 сънародници зад граница се освобождават от дълга си с декларация

    София /КРОСС/ Българите зад граница могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г. Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето.

    С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За да стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България.

    Промяната в закона влиза в сила от началото на 2012 г., но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012, поясняват от приходната агенция. Подробни указания и изискваните документи ще бъдат публикувани в сайта на НАП в близките дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *