Home » Избрано

Огнян Донев: Възниква паралелен на реалния сектор, подкрепен от държавата

2011.12.03 Няма коментари
Spread the love

Възниква паралелен, държавно подкрепен икономически сектор, който няма нищо общо с реалния бизнес, каза по радио К2 Огнян Донев, изпълнителен директор на “Софарма” и председател на КРИБ.

“В цяла Европа се води борба между кейнсианството и либерализма. Но у нас на възраждането на кейнсианството някой гледа като на възможност да нарушава правилата и да се развива на гърба на държавата”, коментира Донев.

Според него къде държавна фирма държи парите си е въпрос на икономическа логика, ако е с цел постигане на икономически цели. Но ако е за създаване на корупционен център, това не е положително за цялата обществена среда в България.

На въпрос относно медийната група на Ирена Кръстева и депутата от ДПС Делян Пеевски, подкрепяна от банкера Цветан Василев, Донев заяви:

“Ние сме преки конкуренти, а в тези издания видях за две седмици неща за себе си, които не предполагах, че са възможни. Снимаха ме пред чужди къщи, обвиняваха ме в кражби в големи размери, набеждаваха ме в какво ли не. Не съм чул само, че съм човекоядец, но може и дотам да се стигне. На всички мои адвокати ще им създам работа, защото се оплакват, че нямат.”

Според Донев това не е конкуренция между два икономически субекта, а свободното предприемачество се конкурира с държавно финансирани медии. “Няма да продам, независимо какъв натиск се упражнява върху мен. Няма да разреша Цветан Василев и Делян Пеевски да станат собственици на Полиграфическия комбинат и издаваните там медии”, каза Донев.

“Ако те притежават и другите медии, ще станат политикообразуващ фактор. Защото ги използват много фокусирано върху решаването на конкретни икономически проблеми и подобряване на своята позиция в конкурентната борба.”

На коментар на водещата Илиана Беновска, че 80% от разпространението на вестниците се държат от Пеевски, Донев каза, че това е губеща дейност и тя не би представлявала интерес, ако не се субсидира от държавата косвено, чрез парите на държавни фирми, които са в банка, свързана с медийните проекти на Пеевски.

За работата си в КРИБ Донев каза, че предстои да се види кой има право да говори от името на българския бизнес. На 13 декември, когато КРИБ организира среща на бизнеса с правителството, ще се обсъдят теми като еврозоната и задлъжнялостта на повечето европейски икономики.

“Пенсионната реформа не може да не се случи, въпреки че мерките не се посрещат от обществото с овации. Повишаване на стажа и възрастта за пенсиониране не е единственият начин. Още преди време казахме, че трябва да се търсят мерки за повишаване на събираемостта на всички вноски и премахване на привилегиите на една или друга социална група в страната”, обясни Донев. (24часа)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.